Chokladbollens dag

Njutbara bollar

Idag på Chokladbollens dag bjuder jag på min egen favorit från nya bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilden härovan tog jag den 14 maj förra året, det blev en av de första fotografierna till boken.

Så glad att jag fick det stora förtroendet av min förläggare Annika Bladh att än en gång få fotografera en kokbok helt på mitt eget sätt.

Den här gången tog jag alla bilderna i naturen runt Stockholm, de flesta ute på Djurgården.

I min förra kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, tog jag med alla smårätter ut i den jämtländska naturen.

Chokladbollar med plommon och kaffe ca 15 st

10 torkade plommon

1 dl starkt kaffe

Ca ½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

100 g rumstempererat smör eller kokosolja

3 dl glutenfria havregryn

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

Skär plommonen i små bitar och häll över hett kaffe och vaniljextrakt.

Låt stå i en halvtimme så plommonbitarna drar åt sig av smakerna.

Lägg smöret tillsammans med de torra ingredienserna och plommonen i en bunke,
kör till en smet med elvisp.

Smaka av om du vill ha mer salt eller vanilj.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen till bollar med lätt fuktade händer.

Rulla bollarna i en liten skål med kakao. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Variera genom att rulla bollarna i kokosflingor, bärpulver eller hackade nötter/frön.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Fredagsgodis – Hallonkeso

Hallonkeso 2 port

2 dl keso

2 dl vispad grädde

1 dl blandade nötter

Vaniljpulver efter smak

1 dl hallon

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre.

Blanda med grovhackade nötter och vaniljpulver.

Låt stå en liten stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hård.

Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden, lägg upp i glas och servera med hallon eller andra bär.

Fler av mina desserter med våra svenska superbär hittar du i de här kokböckerna ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 
3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

Två sorters gröt och min sjunde kokbok färdigskriven

Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet

Tankar om havre

Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.

Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.

Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.

Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka 🙂

För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.

Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.

Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.

Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.

Bovetegröt

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Bakboksreklam

Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.

En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.

Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.

Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.

Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det 😉

Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.

Havrekakor med kolasmak

Mandelkakor med kokos och aprikoser

Smörgåstårta

Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.

Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept ❤

Syrliga mangobollar

Lucka 23 – Tomtens sistaminutentips på julgodis

Gör egen julkonfekt

Ett burk med hemgjord julkonfekt blir en fin julklapp eller som en liten dessert till kaffet ditt eget julbord.

De julröda hallontryfflarna gjorde jag till min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

I den här länken kan du beställa ett signerat exemplar (leverans efter jul) från min samarbetspartner Kall Natur Kompani.

Hallontryfflar ca 15 st

2 dl hallon

2 dl pekannötter

50 g smör/kokosolja

4 osvavlade aprikoser

½ pressad lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Du kan även testa att göra ischokladen efter jul som ett gott tillbehör till fikat.

Byt då ut julkryddorna mot en till två teskedar av den här Choco-Latte kryddmixen, så får du både goda smaker och en hel del nyttiga ämnen i ditt godis.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

½ dl torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Glutenfria lingongrottor till helgfikat

Njutbara småkakor

Små grottor med olika sorters sylt har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.

Sen jag slutade med gluten för 11 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.

Dagens recept är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Bokus, kanske kan den bli en julklapp till nån i släkten som uppskattar vår traditionella mat?

Matklappar och kokböcker är alltid uppskattade, kanske särskilt nu i år när vi inte kan umgås så mycket med nära och kära.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du mängder av godsaker som passar fint att göra och ge bort till jul.

Här kan du beställa ett signerat exemplar av den, som jag kan skicka till den du vill runtom i landet.

Lingongrottor ca 10 st

125 g smör

½ dl valfri sötning

2½ dl bovetemjöl

½ dl pofiber

1 tsk bakpulver

½-1 krm vaniljpulver

Lingonsylt utan socker

Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.

Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.

Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.

Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.

Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Ett nyttigare lördagsgodis

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Njutbar energiboll

Idag bjuder jag på ett kokboksrecept som du kan njuta av till lördagsmyset, efter gymträningen eller på skogspromenaden.

Mina syrliga och fräscha bollar är fyllda av energi från kikärtor, kokos och bärpulver.

Äter du inte kikärtor så kan du mixa cashewnötter till bollarna istället, blötlägg dem i några timmar först.

Här får du tips på lite goda och värmande drycker som passar fint att dricka till bollarna för en extra energikick.

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, i länken hittar du nyutgåvan för bara 138 kr.

Fler exempel på nyttigare godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, i länken kan du beställa ett signerat exemplar.

Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Födelsedag och chokladdoppade kokoskakor

Firardag

Idag är det min födelsedag, den 59e i ordningen 😊

Bilden här ovan tog Lennart i förrgår på en utflykt till Rindö i Stockholms skärgård i underbart höstväder.

Jag är så glad och tacksam att jag  numer mår så bra som jag gör.

När jag skadade ryggen för 21 år sen var prognosen inget vidare, varken läkarna eller jag trodde att jag skulle bli så rörlig som jag är idag.

Jag 2001

En steloperation för 17 år sen gjorde mig tillfälligt bättre, men sen kom följdproblem som en nervskada i benet, stor övervikt och fibromyalgi.

När jag så lade om kosten till glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo för 11 år sen, så började min resa mot ett friskare, starkare och slankare jag.

Facebook har flera gånger frågat mig under den senaste veckan om jag vill starta en insamling i samband med min födelsedag.

Det gav mig en idé att jag kan ju hjälpa både mig och andra genom att erbjuda er att köpa ett signerat exemplar av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Antingen till dig själv eller som present/julklapp till någon som älskar god mat eller skulle behöva läsa om min hälsoresa för att själv ha större chans att komma in på rätt riktning.

Nu kan du alltså köpa en signerad kokbok med en hälsning till mottagaren för 229 kr inklusive frakt i nätbutiken hos min samarbetspartner Kall Natur Kompani.

Gå in, läs mer och beställ gärna boken här.

Tack på förhand./ Birgitta

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, vald sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda vit choklad till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Den vackraste bakboken

Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.

Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.

Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.

Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.

Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.

Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.

Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.

Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.

Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.

Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.

Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.

Kokostoppar helt utan socker från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st

25 g smör, smält

70 g  (2 dl) kokosflingor

1 ägg

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING

1 krm vaniljpulver

1 krm (ca en halv påse) saffran

Rivet skal från citron, lime eller apelsin

1 krm stött kardemumma

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.

Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.

Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.

Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.

Klicka på bilden så kommer du till Annelies Instagram

Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.

Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.

Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet ❤

Mjuk pepparkaka med lingon från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Kaffekavring på teff och bovete från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson