Avokadosoppa och ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs

Somrig soppa

Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.

Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.

Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.

Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl grädde/kokosgrädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk smör/kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.

Ostvåfflor/chaffles ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Dillmajonnäs

1 dl av min lättfixade majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.

Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.

De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.

Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Jag signerar kokböcker på glutenfria Gott&Reco i Falun

Fiskgryta med tomat, fänkål, saffran och svarta bönor

Lättlagad fiskgryta

När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.

Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.

Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.

Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.

Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.

Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port

100 g viltfångad lax

100 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 dl kokta, svarta bönor

1 dl finstrimlad fänkål

1 dl krossade tomater

2 dl fiskbuljong

1 hackad schalottenlök

2 msk vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 kuvert saffran

1 tsk gurkmejamix

1 tsk paprikapulver

50 g smör

Salt och peppar

Skär fisken i ca 2×2 cm stora bitar, salta lätt. Fräs fänkål, lök och kryddor i smöret i 15 min.

Häll över tomater och fiskbuljong, salta och peppra och låt koka ihop ytterligare en kvart.

Rör ner fisken, räkorna och svarta bönor strax innan serveringen, låt allt bli varmt.

Jag serverade grytan med en ägghalva med gräslök och aioli, lite extra bredvid.

Det här brödet bakat på halloumi smakar riktigt gott till soppan.

Fler av mina recept med pre- och probiotika som är bra för både hälsan och vikten hittar du i kokböckerna nedan.

Där kan du också läsa mer om hur de påverkar vårt mående positivt på många sätt.

På min bild här nere ser du kombucha med havtorn, det receptet innehåller probiotika och du hittar det i Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (Snart slutsåld)

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

På Mikael Erikssons bild här nere ser du en broccolisoppa med skaldjur från Gammaldags husmanskost.

Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Min bästa räksoppa

Räksoppa

Mustig räksoppa

När jag ätit räkor brukar jag alltid spara skalen i en påse i frysen, när det blivit en större mängd tar jag fram den och kokar räkfond och soppa.

Att koka fond på skalen gör den här soppan både fantastiskt god och plånboksvänlig.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer, hacka dem då i lite mindre bitar.

Räkskal, Purjolök, Morötter och Fänkål till Räkfond

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme.

Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter.

Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår.

Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa med Fänkål, Morot och Öring

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk sockerfri chilisås

Ev 1 tsk buljongpulver

Salt och cayennepeppar efter smak

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp.

Krydda med salt och cayenne, har du ekologiskt buljongpulver blir det också gott som smaksättning.

Vill du ha soppan mjölkfri så använd kokosmjölk istället för grädde och mjölk.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa.

Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor.

Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma.

Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, morötter, purjolök är också gott att blanda ner i soppan.

Vill du ha en riktigt god räksås till fisk, låt bara soppan stå och puttra tills den blir riktigt krämig.

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

bild-12

Vinterns godaste vitkålssoppa

Köttfärssoppa

Bra mat för hälsa och plånbok

Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.

Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.

Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.

I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.

Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.

På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.

Vill du ha fler tips på kålrätter där jag använder buljong så klicka här och scrolla bakåt på bloggen, jag har delat flera recept senaste tiden.

Kålsoppa med köttfärs och linser 2 port

100 g köttfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater eller ½ burk krossade

 1 dl torkade röda linser

1 röd paprika eller 1 dl strimlad, inlagd på burk

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano eller timjan

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 3 dl vatten

2 msk sockerfri ketchup

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint.

Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas.

Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner tomater och övriga kryddor och häll sen över buljong och ketchup.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme, rör ner linserna och koka med de sista 20 minuterna.

Känn efter att de är lagom mjuka, annars låter du dem puttra en liten stund till.

Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta, servera soppan med en klick yoghurt eller smetana.

Vill du ha ett gott bröd till så ta en titt i det här inlägget med två sorters fröbröd med ost.

Fetaostbullar med Sesamfrön

 
 
 
 
 
Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Grön ärtsoppa med morotsröra

Torsdagssoppa

Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.

Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.

Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.

Idag bjuder jag på en i mitt tycke riktigt god och lättlagad ärtsoppa från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.

Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.

Lars-Erik Litsfeldt

Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.

Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.

Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.

Även i min och Lars-Eriks förra bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, finns många tips, råd och recept med pre/probiotika.

Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.

På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.

Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.

Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.

I den här länken kan du läsa en trevlig artikel om våra tankar kring kokboken inne på hälsosidan Kurera.

Grön ärtsoppa med purjolök och örter 4 port

500 g frysta ärtor

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl strimlad purjolök

25 g smör eller kokosolja

2 msk hackad persilja

2 msk hackad timjan

2-3 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar efter smak

Morotsröra

2 dl grovriven morot

2 msk smör eller kokosolja

1 dl crème fraiche eller smetana

½ dl finriven parmesan

Salt och peppar

Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.

Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.

Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.

Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.

För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.

Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.

Vill du servera plättar, våfflor eller pannkakor efter soppan så hittar du här flera olika recept.

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips