Vinterns godaste vitkålssoppa

Köttfärssoppa

Bra mat för hälsa och plånbok

Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.

Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.

Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.

I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.

Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.

På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.

Vill du ha fler tips på kålrätter där jag använder buljong så klicka här och scrolla bakåt på bloggen, jag har delat flera recept senaste tiden.

Kålsoppa med köttfärs och linser 2 port

100 g köttfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater eller ½ burk krossade

 1 dl torkade röda linser

1 röd paprika eller 1 dl strimlad, inlagd på burk

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano eller timjan

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 3 dl vatten

2 msk sockerfri ketchup

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint.

Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas.

Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner tomater och övriga kryddor och häll sen över buljong och ketchup.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme, rör ner linserna och koka med de sista 20 minuterna.

Känn efter att de är lagom mjuka, annars låter du dem puttra en liten stund till.

Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta, servera soppan med en klick yoghurt eller smetana.

Vill du ha ett gott bröd till så ta en titt i det här inlägget med två sorters fröbröd med ost.

Fetaostbullar med Sesamfrön

 
 
 
 
 
Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Grön ärtsoppa med morotsröra

Torsdagssoppa

Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.

Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.

Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.

Idag bjuder jag på en i mitt tycke riktigt god och lättlagad ärtsoppa från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.

Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.

Lars-Erik Litsfeldt

Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.

Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.

Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.

Även i min och Lars-Eriks förra bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, finns många tips, råd och recept med pre/probiotika.

Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.

På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.

Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.

Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.

I den här länken kan du läsa en trevlig artikel om våra tankar kring kokboken inne på hälsosidan Kurera.

Grön ärtsoppa med purjolök och örter 4 port

500 g frysta ärtor

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl strimlad purjolök

25 g smör eller kokosolja

2 msk hackad persilja

2 msk hackad timjan

2-3 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar efter smak

Morotsröra

2 dl grovriven morot

2 msk smör eller kokosolja

1 dl crème fraiche eller smetana

½ dl finriven parmesan

Salt och peppar

Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.

Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.

Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.

Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.

För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.

Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.

Vill du servera plättar, våfflor eller pannkakor efter soppan så hittar du här flera olika recept.

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Kikärtsgryta med indiska smaker

Värmande gryta

Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.

Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.

Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.

Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong, välj den sort som passar dig

2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller

1 pressad lime

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.

Fiskgryta på två sätt

Värmande grytor

Så här i januarirusket är det gott att värma sig med en smakrik fiskgryta efter en långpromenad.

Idag får du två av mina favoritrecept, en grönsaksbaserad med aioli till och en krämig med tillsats av grädde eller kokosgrädde.

Servera gärna ett gott, glutenfritt matbröd till, här hittar du ett saftigt nötbröd och här matmuffins.

Dubbla bara recepten på grytorna om du vill laga till fler.

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong eller vatten

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera grytan med en klick aioli.

Krämig fiskgryta ca 3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke. Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor. Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra ca 30 minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Jag serverade fiskgrytan toppad med rostade pumpakärnor, det blev väldigt gott.

Fler tips och recept hittar du här i bloggarkivet och i mina kokböcker.

Stötta gärna mitt skrivande genom att köpa en eller fler till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag och fyra av mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
Vinterns godaste soppa
Syrlig rödkålssoppa med linser Foto Veronica Kindblad

Januarimat

För dig som vill laga både gott och plånboksvänligt så här efter alla helger, idag får du recept på min bästa kålsoppa.

Min mamma lagade ofta kålsoppa när jag var liten, så det har alltid varit en av mina favoritsoppor.

Det är perfekt vintermat, näringsrikt, ekonomiskt, lokalproducerat och riktigt klimatsmart.

Vill du göra den helt vegetarisk så uteslut fläsket, du kan istället tillsätta tärnad, rökt tofu.

Använd då gärna en smakrik svampbuljong istället för kycklingbuljongen.

Ta gärna med soppan i en termos och njut av den ute i det fria, på skidturen eller skogspromenaden.

Jag skapade det här receptet till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som själva förändrat sina liv med hjälp av bönor.

Just nu kostar den prisbelönta bönkokboken endast 89 kr på Bokus och 99 kr på Adlibris.

Foto Amelie von Essen

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor, recept finns i kapitlet ”Mjölksyrat” i bönkokboken

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta. Tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg. Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Rör om då och då. Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt bönbröd, recept finns i kapitlet ”Energifyllt från bageriet”

Den här soppan kan med fördel göras i en slowcooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker. Då är den klar på ca 4 timmar, med minimal åtgång av energi, samtidigt som du får tid över att göra något annat än att röra i grytan.

Här nedan ser du några fler av recepten i bönkokboken, de vackra bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad.

Lamm Korma Foto Veronica Kindblad
Chili sin carne Foto Veronica Kindblad
Köttbullar med kikärter Foto Veronica Kindblad
Lättlagad fredagskyckling

Snabbt middagstips

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt/grillad/stekt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör/olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Fler goda recept för att förgylla dina måltider hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker och här om den bakbok som kommer ut i mars, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Pumpasoppa och grönkålspaj

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Höstgrönt

Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.

Jag bjuder på en mustig soppa på pumpa och en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater.

Under hösten har jag haft ett roligt jobb med att ta fram lite juliga recept tillsammans med Diet Doctor, fd Kostdoktorn.

Nu finns några publicerade, här hittar du min glutenfria grönkålspaj.

Tomten på Skansen

I fredags besökte Tomten och jag Skansen för att ta lite bilder till årets Adventskalender.

Tyvärr stänger de nu på fredag den 27 på grund av Covid-19.

Så jag passade på att stötta deras verksamhet genom att förnya mitt årskort.

Den tid det är stängt räknas av från kortet vid återöppnandet.

Köp ett årskort här till dig du med eller som julklapp för att hjälpa till så vår fantastiska stadspark kan drivas vidare.

Pumpasoppan hittar du även i min kokbok Gammaldags husmanskost.

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 burkar kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmejamix

1 dl kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Min grönkålspaj hos Diet Doctor
Foto Naomi Sherman