Söndagsreceptet blir ett bröd med mycket smak och näring från mängder av nötter och frön.
Har du inte alla ingredienser hemma så öka bara på av de nötter/frön du har och välj någon av smaksättningarna nedanför receptet.
Jag bakade mitt bröd i en lergryta med mycket bra resultat men det fungerar förstås fint även i vanlig bakform.
Brödet är väldigt gott med bara smör och favoritpålägget eller med färskosten nedan som kan smaksättas på många olika sätt.
Inspirationen till det här brödet kom från danske Thomas Rode Andersens bok Stenålderskost.
Nötbröd1 formbröd
2 dl valnötter
2 dl mandlar
1 dl paranötter
1 dl hasselnötter
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl kokosolja
3 ägg
3 skivor torkad, osötad mango
2 msk nyponmjöl
2 msk svartkummin eller vallmofrön
1 tsk havssalt
Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.
Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.
Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.
Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.
Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.
Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.
Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.
Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.
Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.
Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.
För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;
4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano
1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron
2 msk av stött anis, fänkål eller kummin
1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Flingsalt efter smak
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här följer några goda förslag;
Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Bokrean på sluttampen
Tyckte du om dagens brödrecept och vill lära dig baka fler på liknande sätt?
Min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har blivit väldigt populär hos många som tycker om att baka med naturligt goda smaker.
På bilden nedan ser du: Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten, Syrliga mangobollar, Ostpiroger med kantareller och örter, Sötpotatisbröd med vitlökssmör.
Dagens sportlovstips blir en riktigt krämig och god efterrätt som är lätt att ta med i små burkar till lunchen i en solig skidbacke eller till kaffet på skogspromenaden.
Chokladmousse är en favoritdessert, både hos mig och många andra, den passar förstås bra även för att fira alla kvinnor idag på Internationella Kvinnodagen.
Här har min mousse fått smakförstärkning av skogshallon, hallon och choklad smakar fantastiskt gott ihop.
Hallonchokladmousse ca 6 port
100 g mörk choklad 70-90%
2 dl hallon
2 äggulor
3 dl grädde
ca 1 krm vaniljpulver
Lite salt
Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten.
Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.
Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.
Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen, jag hade skogshallon.
Använder du importerade hallon så koka dem först och låt kallna.
Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.
Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.
Fler njutbara recept på gofika och desserter utan gluten, sötade med bär och frukt hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean.
Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.
På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.
Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.
Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.
”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.
Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag ”
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma
100 g mörk choklad 80–90%
100 g smör eller kokosolja
6 torkade plommon
1 dl cashewnötter
2 tsk finstött kardemumma
2 msk kakao
1 msk potatismjöl
3 ägg
Ca ½ krm salt
Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.
Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.
Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.
Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.
Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.
Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.
Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.
Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.
Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.
Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.
Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.
För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.
Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmörca 12 st
6 osvavlade aprikoser
2 dl kokta kikärtor
1 dl jordnötssmör
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.
Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.
Bönbokstips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.
Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.
Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.
Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.
Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.
I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.
Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.
På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader i det vintervackra som lagt sig över nästan hela vårt avlånga land denna jul.
Det har skrivits en hel del artiklar och böcker på senare år om naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas ute i skog och mark.
Det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut är min populära gulaschsoppa som passar perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch ute i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.
Idag bjuder jag på tre olika frukostar som ger gott om energi för att klara av de kalla och mörka dagar vi lever i just nu.
Solen har ju lyst med sin frånvaro så då passar det extra fint med en solgul chiapudding med saffran eller en omelett att förgylla frukostbordet med nu i helgen.
Längst ner i inlägget hittar du några tips om du vill ge bort hårda och matnyttiga julklappar med bestående värde i år.
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas till en brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Fetaostomelett 1 port
3 ägg
2 msk vatten
En nypa salt
Lite peppar
25 g msk smör
50 g fetaost
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.
Bryn smöret i en liten stekpanna.
Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.
Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan, strö gärna över kanel för lite extra julkänsla.
Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.
Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.
Sist men inte minst får du recept på den första sallad jag gjorde när jag började lägga till pre/probiotika i form av bönor och mjölksyrat i min mat.
Det blev den enkla sallad som sen ledde vidare till att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Här har jag serverat den till kokta ägg med smör, nötter och kaffe till.
Bönsallad ca 8-10 port
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
1 dl ajvar relish
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i bönkokboken som jag länkade till ovanför receptet.
Idag söndag den 26 november är det 15% rabatt på böckerna på Bokus om du handlar för 299 kr och uppger koden BF23 i kassan.
Jag får inget betalt för att jag gör julklappsreklam för Bokus, jag gör det för att de har de lägsta priserna så det inte ska bli så dyrt för dig som vill köpa mina kokböcker.
De finns även i den övriga nätbokhandeln och att köpa eller beställa hem i din lokala bokhandel om du vill gynna dem, du kan också låna alla böckerna på biblioteken.
Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.
Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen. Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”
Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.
Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.
Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.
Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.
Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.
Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.