


Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson
Riktigt gott fläsk
Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna.
Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen.
Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna.
Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där.
Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan.

Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen…
Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands.
Jag pratade med flera matbloggare under Paleohelgen i Sätila, de har precis som jag fått kritik när de delat recept på fläskkött och även lax.
Vi är många nu som förespråkar ekologiskt och viltfångat, så jag hoppas att det här upphör och att vi matbloggare själva får avgöra vad vi vill skriva om på våra bloggar.
Du kan läsa mer om mina tankar kring det här i mitt inlägg på Facebook.
Idag får du med anledning av det ta del av en riktigt läcker rätt från min slutsålda kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Du har väl inte missat att jag och Annika Dahlqvist kommer med en nyutgåva av vår kokbok LCHF för seniorer, som innehåller även en hel del recept från min Långkokbok?
Här hittar du Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där kan du förhandsbeställa till specialpris nu för leverans senare i sommar.
Helstekt sidfläsk med apelsin och chili
600 g färskt sidfläsk med svål
2 msk tamarisoja (glutenfri)
1 ekologisk apelsin
1 röd chili
1 msk finhackad rosmarin
ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen
Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt.
Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.
Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.
Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.
Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint.
Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.
Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse.
Häll över marinaden och knyt igen.
Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad.
Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.
Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.
Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.
Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.
Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.
Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.
Gott till är min rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.
Vill du laga till en riktig dansk fläskstek med frasig och knaprig svål, så hittar du recept på det i länken.
Förutom njutbara smakupplevelser i Skagen blev det även en hel del fantastiska naturupplevelser som Therese Renåker visade mig under vår resa.

Kaffemarinerat sidfläsk
I mina hemtrakter i norra Dalarna marinerade man förr fläsket i kaffe, kanske för att få bort smaken från ett inte alltför färskt fläsk…
Skär rutmönster i svålen och låt fläsket marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat.
Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden.
Kaffemarinad till färskt sidfläsk 4 port
600 g färskt sidfläsk med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk tamarisoja
ev 1 msk honung
1 tsk Worcestershiresauce
2 msk färsk, hackad rosmarin
Salt och peppar
Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.
Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.
Smält honungen i varmt kaffe och rör i soja, rosmarin och Worcestersås. Låt svalna.
Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.
Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden till såsen.
Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.
Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till. Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.
Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.
I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.
Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.
Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.
Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.
Koka under tiden palsternacka, skuren i centimetertjocka skivor på längden.
Koka dem i lite saltat vatten under lock 5 min. Lägg i en form och hyvla en skiva smör över varje palsternacksskiva.
Ställ in i botten på ugnen mot slutet av fläskstekningen och rosta dem där i 15 min, vänd efter halva tiden.
Medan steken står och bryner sig i ugnen, häller du marinaden i en kastrull.
Koka upp och skumma väl. Sila och koka ihop en stund, tillsätt sen 5 dl grädde.
Koka upp igen och låt såsen puttra tills den tjocknar.
Ta fram köttet ur ugnen, sila ner stekskyn i såsen. Koka såsen en stund till så den blir riktigt tjock.
Låt steken vila 5-10 min på skärbrädan, så fördelar sig värmen och all god köttsaft blir kvar i köttet.
Det här receptet passar också bra om man vill göra ett gott smörgåspålägg helt utan nitrit.
Fläsket är också väldigt gott att grilla, hade med det här receptet i min kokbok Grillmat LCHF.

Utflyktsmat på Skogshuggarvis
Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.
Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.
Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.
Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.
Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.
Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.
Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.
Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.
Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.
Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.
Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.
Så här skriver Catarina och Martin Puranen:
I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.
Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.
Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.
Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen. Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.
Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.
Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.
I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.
De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.
På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.
Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.
Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle
2 Ekologiska Ägg
1 dl Grädde
1 msk Fiberhusk
½ krm Havssalt
Smör till stekning
150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.
Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.
