I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.
Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).
Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.
Nu är det den fina tid när grönsaksodlare, osttillverkare, hönserier, kombuchabryggare, bagerier och många andra i närområdet har fyllt sina gårdsbutiker med godsaker, helgen den 9-10 september är det dags för Skördefest här i Jämtland och Härjedalen.
Jag kommer att signera mina kokböcker på Ås Trädgård, ta gärna en tur dit i det underbara höstvädret om du bor i närheten av Östersund
Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
Nytt år och nya möjligheter, en bra tidpunkt att jobba vidare på att förbättra hälsan.
Det är nu snart 14 år sen jag la om min livsstil och började äta glutenfri lågkolhydratkost.
Jag jobbar dagligen med att försöka förbättra min och Lennarts hälsa här hemma och försöker mig också på att sprida min matfilosofi så mycket jag bara kan genom den här bloggen, på Instagram @birgittahoglundsmat, min Facebooksida och i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!
Och inte minst via mina populära kokböcker, det känns fantastiskt roligt att ha fått möjligheten att skriva hela 7 stycken under loppet av 10 år.
Här nere får du länkar under bilderna till de mest populära receptinläggen, de som fått flest besök under det senaste året.
Nedanför dem hittar du länkar till de kokböcker som fortfarande finns att köpa, du hittar dem också på Biblioteken.
Jag blir väldigt glad om du vill sprida mina recept vidare och du får väldigt gärna köpa någon eller några av mina kokböcker.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Lagom till helgen får du idag tips på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när vårvintern börjar bli som finast.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, kanske som variation till den lite uttjatade grillkorven.
Recepten kommer från två av mina kokböcker som nu är med på kokboksrean.
Den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här hittar du mina böcker som finns med på Bokus Bokrea, här på Adlibris och grillkokboken kan du även köpa direkt från Lumio Förlag.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze Foto Mikael Eriksson
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.
Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.
Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.
Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.
En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.
Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.
I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.
Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.
Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.
Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.
Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.
Majonnäs
2 dl neutral rapsolja
2 ekologiska äggulor
1½ tsk osötad senap
1 tsk vit balsamvinäger
½-1 krm salt
Lite nymald vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.
Aioli
3 ekologiska äggulor
3 klyftor vitlök
1½ dl kallpressad olivolja
1½ dl neutral rapsolja
½ pressad citron
1½ -2 krm salt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund