Festlig fiskgratäng
Som du kanske märkt härinne och i mina kokböcker så är jag väldigt förtjust i maten från länderna runt Medelhavet.
Idag bjuder jag på en smakrik och lättlagad fiskrätt till helgen, jag hittade på den häromåret på en resa till Kroatien.
Gratängen är enkel att förbereda för att sen ugnsbakas i bara en kvart innan middagen, vill du göra den till fler så är det enkelt att dubbla receptet.
Fiskgratäng med smaker från Medelhavet 2 port
2 fiskfiléer à 150 gram
100 g skivade skogschampinjoner eller blandsvamp
1 strimlad rödlök
2 msk smör
2 msk buljong
1 msk pressad citron
Salt och peppar efter smak
50 g fetaost
8 cocktailtomater
1 tsk oregano eller timjan
100 g färska räkor till garnering
Stek fisken i smör, det räcker med 1 minut per sida, krydda med salt och peppar.
Fräs svamp och lök i smör så de får fin färg, salta, peppra och häll på buljong och citronsaft.
Låt vätskan koka in nästan helt i svampen, det ger den riktigt god smak.
Lägg fisken i en ugnsform och fördela svampröran ovanpå.
Skär cocktailtomaterna i fyra delar och lägg dem runt fisken, smula över fetaost och oregano.
Gratinera på 200 grader i 15 minuter. Lägg på räkorna innan serveringen.
Servera till exempel med blomkålsmos, en grönsallad och en klick aioli är också gott till.
Aioli
3 äggulor
3 klyftor vitlök
1½ dl kallpressad olivolja
1½ dl neutral rapsolja
½ pressad citron
1½ -2 krm salt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Kokboksreklam
Tycker du om mina recept så hittar du mängder i mina kokböcker, läs mer och beställ gärna i länkarna nedan.
Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade, passa på att ge bort en eller ett par till Fars Dag eller som julklapp.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist