3 enkla frukosttips

Vintrig helgfrukost

Idag bjuder jag på tre olika frukostar som ger gott om energi för att klara av de kalla och mörka dagar vi lever i just nu.

Solen har ju lyst med sin frånvaro så då passar det extra fint med en solgul chiapudding med saffran eller en omelett att förgylla frukostbordet med nu i helgen.

Längst ner i inlägget hittar du några tips om du vill ge bort hårda och matnyttiga julklappar med bestående värde i år.

Julens chiapudding ca 2-8 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas till en brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan, strö gärna över kanel för lite extra julkänsla.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.

Sist men inte minst får du recept på den första sallad jag gjorde när jag började lägga till pre/probiotika i form av bönor och mjölksyrat i min mat.

Det blev den enkla sallad som sen ledde vidare till att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Här har jag serverat den till kokta ägg med smör, nötter och kaffe till.

Bönsallad ca 8-10 port

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

1 dl ajvar relish

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i bönkokboken som jag länkade till ovanför receptet.

Ajvar, en röra med grillad paprika, finns att köpa färdig i butik men vill du göra din egen så finns mitt recept i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Vill du ta del av mina dagliga recepttips så gå gärna med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!

Här nedan ser du några av de recept jag delat senaste tiden i gruppen, där finns nåt för alla smaker.

Fler goda frukosttips hittar du också i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Idag söndag den 26 november är det 15% rabatt på böckerna på Bokus om du handlar för 299 kr och uppger koden BF23 i kassan.

Jag får inget betalt för att jag gör julklappsreklam för Bokus, jag gör det för att de har de lägsta priserna så det inte ska bli så dyrt för dig som vill köpa mina kokböcker.

De finns även i den övriga nätbokhandeln och att köpa eller beställa hem i din lokala bokhandel om du vill gynna dem, du kan också låna alla böckerna på biblioteken.

Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Hamburgare med halloumibröd och sockerfri chilisås

Gott till fredagsmyset

Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt tillagad på ett lite annorlunda sätt.

Hamburgare kan faktiskt vara väldigt bra mat om man byter ut det vanliga hamburgerbrödet mot mitt halloumibröd, ersätter pommes fritesen med till exempel friterade vaxbönor och kokar en egen, sockerfri chilisås/ketchup.

Här har jag gjort små burgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande.

Hamburgare 8 små
400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hemlagad chilisås

1 kg tomater

½ dl olivolja

2 msk tomatpuré

 1-2 msk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja

ca 2 tsk salt

 1-2 tsk chiliflingor

1 tsk mald nejlika

2 krm lökpulver

2 krm vitlökspulver

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.

Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.

Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.

Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.

Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.

Kokboksreklam

Vill du ha fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.

Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och släpptes i onsdags, igår låg den på tredje plats på Bokus Topplista över flest sålda böcker, alla kategorier.

Fram till den 4/9 ger Bokus 40 kr rabatt på boken om du anger koden DIABETESKOKBOK när du beställer i den här länken.

På lördag den 2/9 kan du träffa mig på Ecocaféet i Östersund där jag signerar kokboken mellan kl 12-14.

7 tips på somriga sallader och dressingar
Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör

Grön njutning

Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.

Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.

Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.

De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.

Grekisk sallad 2 port

200 g fetaost

4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

Oregano efter behag

Vinäger eller pressad citron

Lite flingsalt

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Somrig ostsallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor. Vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt när du ska använda den.

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressingen.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Majonnäsdressing 4 port

1 dl majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl sockerfri chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Kokboksreklam

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt Just nu på Sommarrea

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Mina kokböcker på Årets Bokrea och recept på sötpotatisplättar
Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokbokstips

Idag startar årets Bokrea, två av mina kokböcker finns med hos Bokus och Adlibris.

”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” har verkligen förändrat mångas liv sen den kom ut 2018, den blev en stor försäljningssuccé.

Den fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar, du hittar den för bara 49 kr här på Bokus och här på Adlibris.

Dagens recept på sötpotatisplättar kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, den första av mina sju kokböcker som jag fick förtroendet att fotografera själv.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur, då jag tog med alla rätterna utomhus för att ta bilderna.

Du hittar den kokboken för 79 kr här på Bokus och här på Adlibris.

Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa böckerna.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

Nedanför receptet kommer några av Veronica Kindblads bilder från bönkokboken och några av mina från Gröna, sköna tillbehör.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Kikärtsaioli med grillad paprika från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Mina bästa recept till julbordet – Del 1

Ett helt julbord

I det här inlägget har jag samlat ett 30-tal av de rätter jag tycker bäst om till julen, hoppas du också kommer att tycka om dem.

Allt är glutenfritt och med mindre mängd sött än hos några av våra traditionella julrätter, men du väljer förstås själv om du vill ha mer eller ännu mindre sötma på ditt bord.

Sill och andra inläggningar får lite kortare hållbarhet om du använder sötningsmedel eller bara en liten mängd socker, men har du dem bara väl kylda så håller de fint över juldagarna.

Först ut bland mina julfavoriter är sillen och laxen, det som är förrätten på ett smörgåsbord.

Efter sillen kommer kötträtterna och så följer det jag tycker är det viktigaste bland julmaten, alla gröna, sköna tillbehör och såserna.

Fler goda rätter som passar till julbordet (och resten av året) hittar du i mina kokböcker, de passar förstås väldigt bra som julklappar också om du vill stötta mitt skrivande lite extra.

För dig som föredrar att läsa dina kokböcker i datorn, plattan eller mobilen så finns tre av kokböckerna som E-bok.

Matbröd, kakor, glögg, tryfflar och andra juliga läckerheter får du ta del av i mitt nästa inlägg.

Dela gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje!

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast, med mindre sötma och högre syra från ättiksspriten.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill eller min mammas dillmajonnäs som du hittar längre ned i inlägget.

Vill du hellre ha en senapssås till laxen så kan du använda receptet som jag använder till senapssillen härovan.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den som gravas med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Skagenfyllda skinkkorgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Korgar/skålar av lufttorkat kött

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Vill du inte göra skinkkorgar så är skagenröran förstås väldigt god även på julbordets ägghalvor.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Du kan skiva steken tunt och frysa in i påsar och ta fram till julbordet.

Gravad älgstek

½ kg älgstek eller annat vilt

1 msk salt

1 msk valfri sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda med salt och vald sötning.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.

Vill du inte äta köttet rått så bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Kycklingleverpaté med lingoncumberland

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, husk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Servera med cornichons, lingoncumberland och inlagd svamp, recept på det hittar du längre ner i inlägget.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk valfri sötning

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Kalvsylta från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet, tillsätt 1 msk salt per liter vatten.

Koka upp vattnet och häll över köttet, låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar, smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar.

Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten.

Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten och stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Mammas rimmade julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

2 msk valfri sötning

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och vald sötning runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar i kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan, täcker det inte så blanda mer saltlag.

Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt så det blir jämnt fördelat runtom.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt.

Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Bryn kalkonen 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt.

Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Morotslåda

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

ev 1 tsk valfri sötning

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör.

Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.

Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.

Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.

Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.

Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.

Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.

Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.

Limeaioli med örter smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.

Grönkålspaj på valnötsbotten från Baka med frukt & grönt

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Tips:

De här ugnstorkade tomaterna gjorde jag till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

De är så goda och lättlagade så de förtjänar att vara med även i min bakbok Baka med frukt & grönt..

½ kg cocktailtomater, 2 tsk flingsalt, 2 tsk torkad oregano eller timjan, 2 deciliter kallpressad olivolja och 2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt. Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Den här svampen passar fint som ett vegetariskt alternativ till den inlagda sillen.

Inlagda trattkantareller

½ liter små trattkantareller

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm havssalt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i den rensade svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp att lägga in om du inte har trattkantareller.

Inlagda rödbetor

1 kg jämnstora rödbetor

3 dl vatten

2 dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

10 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 liten bit pepparrot

Borsta rödbetorna väl och koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten.

Spola dem i kallt vatten, skär av bladfäste, rotspets och gnugga av skalen.

Blanda alla ingredienser utom pepparrot till lagen och koka upp.

Lägg ner rödbetorna hela om de är små, annars kan du dela dem i klyftor eller skivor.

Koka i 10-15 minuter tills de är lagom kokta för din smak.

Häll upp på väl rengjorda burkar, se till så att lagen täcker.

Skär pepparroten i små tärningar och lägg ner bland rödbetorna.

Skruva på locket direkt, låt kallna och förvara i kyl eller matkällare.

Rödbetssallad

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, då minskar du även stressen kring julmaten.

Syrlig rödkål

5 dl finstrimlad rödkål eller grönkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade kålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Zucchinisallad

4 dl tärnad zucchini

3 msk smör/kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Blanda med:

2 dl majonnäs

2 dl strimlad sallad

2 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

2 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche

1½ dl hjortron

1 tsk valfri sötning

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp, smaksätt med vald sötning, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen.

Mammas dillmajonnäs

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk finhackad kapris

1 tsk  senap

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Ställ in i kylen en timme innan serveringen, då utvecklas smakerna bättre.

Sallad med brysselkål, hampafrön och senapsdressing

20 brysselkål

10 cm purjolök

10 rädisor

2 dl tärnad cheddar

1 dl skalade hampafrön

½ dl pinjekärnor

Senapsdressing:

1 äggula

1 dl neutral rapsolja

1–2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

1 liten, riven vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm peppar

Blanda äggulan med senap, vinäger och vitlök. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i en fin stråle, det går enklast med elvisp.

Smaksätt med salt och peppar, känn efter om du vill ha mer vinäger.

Ta bort torra blad från brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten, det tar ca 5-10 minuter beroende på storlek.

Häll upp i durkslag, spola i kallt vatten och låt rinna av väl.

Skär brysselkål och rädisor i fyra delar och strimla purjon fint. Blanda allt till salladen i en bunke, fördela i skålar och ringla dressingen över.

Tips: Hampafrön hittar du på hälsokosten och i välsorterade matbutiker. Det är ett proteinrikt frö som produceras här i Norden, ett mycket klimatsmart alternativ till den quinoa vi importerar från Sydamerika.

Skalat hampafrö innehåller hela 50 g fett, 30 g protein och 7 g kolhydrater per 100 g, mot quinoans 6 g fett, 12 g protein och 68 g kolhydrater, så även där vinner hampafröna stort.

Det här receptet finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, den första kokbok där jag även tog alla bilder själv.

Här ser du några bilder från när jag gjorde min TV-debut på Nyhetsmorgon och bjöd på en hel buffé av smårätter från boken.

I den här länken kan du se inslaget och här hittar du recepten på min sida hos Köket.se, de passar också fint till julbordet.

Inne hos Diet Doctor (f.d Kostdoktorn) hittar du också fem av mina julrecept och en intervju om mina tankar kring julmaten.

En månad med Medelhavskost
Mezerätter på Kaptans Güverte

Njutbar semester

Den senaste månaden har jag och Lennart varit nere vid Medelhavet och njutit av god mat, sol, värme och höstledighet, det har varit en riktig hälsoresa.

Som du kanske läst härinne så träffades vi i Alanya för snart 20 år sen och det var dit vi styrde kosan nu när det äntligen är möjligt att resa mer fritt igen efter pandemiåren.

Det blev ju ingen resa förra året när jag fyllde 60, hemmaåren gjorde att vi kunde spara lite av vår pension och istället satsa på en riktigt fin resa i år.

Lennart fyller 80 till våren, så vi passade på att fira oss och livet lite extra, vi har ju båda tagit oss tillbaka efter flera svåra sjukdomar.

Jag och sambo Lennart

Tidigare har vi hyrt privat lägenhet och jag har lagat så gott som all maten själv, men den här gången valde vi att bo först två veckor på fina Kaptan Hotel i hamnen.

Ett mycket trevligt hotell med oslagbar utsikt över Taurusbergen och soluppgången, de har dessutom en fantastisk frukostbuffé.

Jag brukar boka första natten via en bokningssida och sen boka resterande tid direkt i receptionen, då får man oftast ett bättre pris.

Frukost på Kaptan Hotel

Kaptan har ett stort utbud av oliver och gröna blad, alla viktiga komponenter i en turkisk frukost. Ostar är också rikligt tilltagna, det finns nåt för alla smaker.

Hotellet har även en mycket bra restaurang, Kaptans Güverte, som ligger tvärs över gatan.

Där åt vi ofta vår middag, bilden högst upp visar några av deras läckra förrätter, citronmarinerad ansjovis, avokadosallad och bräserade örter med yoghurt och valnötter frästa i olivolja med chili, så gott.

Vi älskar båda den turkiska maten med alla fräscha grönsaker, frukter, ostar, oliver, äggrätter och långkok.

När jag bokar så väljer jag alltid hotell som har vattenkokare och kylskåp på rummet, så det går att fixa till lite enkla sallader och kaffe/te med tilltugg då och då när lusten att äta ute inte infinner sig.

Jag har alltid med mina små bambuskålar, skedar, en liten skalkniv och en liten skärbräda.

Här nedan är skålen fylld med tomat, gurka, grön paprika, päron, fikon, fetaost, mandlar, olivolja, citron, oregano och havssalt.

Lättlagad lunch hemma på Riviera Zen

De resterande två veckorna flyttade vi till våra ”hemmakvarter” vid Kleopatrastranden och bodde på nybyggda Riviera Zen.

Rummen är riktigt fräscha och från vårt hade vi en fantastisk utsikt över Borgen, havet, bergen och solnedgången.

Båda hotellen har mycket sköna sängar och härliga balkonger med fin utsikt, det är väldigt viktiga detaljer för oss när vi väljer var vi ska bo, även kvaliteten på maten är förstås viktig för mig.

Båda hotellen rekommenderas varmt om du vill njuta av en riktigt avkopplande semester.

Kaptan Hotel
Utsikten över soluppgången och hamnen från vår balkong på Kaptan
Jag vid Röda Tornet i Alanyas hamn
Utsikten från balkongen på Riviera Zen är även den något alldeles extra

Frukosten på Kaptan är den bästa jag ätit i Turkiet, den på Riviera Zen är också mycket bra.

På Zen hade vi även halvpension med middag, det var en stor variation av riktigt goda turkiska rätter varje kväll.

Jag fick väldigt bra hjälp av kockarna som berättade vilka rätter som var glutenfria, det fanns alltid flera att välja bland.

Jag kan lova att jag inte saknat att laga mat ett dugg den här semestern, har njutit fullt ut av de turkiska kockarnas yrkesskicklighet och matglädje.

Jag är som vanligt inte sponsrad av något hotell eller resebyrå utan det här är ett restips helt baserat på mina personliga åsikter.

Jag och Lennart

Julklappsreklam

Har du funderat på att köpa några extra njutbara och matnyttiga julklappar i år så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Bilden efter länkarna är tagen av Mikael Eriksson och visar en turkisk morotsröra från min grillkokbok.

Den är ett mycket gott tillbehör till julmaten, du hittar även många andra sallader och röror som passar till julens rätter i Gröna, sköna tillbehör.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Kikärtsgryta med indiska smaker

Värmande gryta

Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.

Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.

Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.

Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong, välj den sort som passar dig

2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller

1 pressad lime

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.

Tre tips på tillbehör till augustikvällarnas kräftskivor

Sensommarnjutning

Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken.

Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna.

De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé också, eller bara som komplement till din vardagsmat.

Först ut blir en paprikadipp med koriander, lika gott till skaldjur som till råa grönsaker, chips eller grillat.

Receptet kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Gulgrön paprikadipp med koriander

2 dl cashewnötter

1 dl hackad koriander

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

1 gul paprika

1–2 vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger

½–1 tsk salt

Ca 1 krm cayennepeppar

Skär paprikan och vitlöken i små tärningar. Fräs nötterna och grönsakshacket i hälften av olivoljan ett par minuter utan att det får färg.

Salta och peppra och häll på vinägern som får koka in i paprikan.

Häll nötröran i en matberedare och mixa nästan slätt tillsammans med koriandern, resten av olivoljan och vattnet.

Häll upp i en burk och ställ i kylen när den svalnat, så smakerna får mogna en stund.

Du kan variera smaksättningen med till exempel chiliflingor, rökt paprika, timjan, oregano, gräslök.

Recept nummer två blir ett lite nytt och gott alternativ till den klassiska ostpajen som många brukar bjuda på till kräftorna.

Ostprioger fyllda med kantareller och örter som jag skapade till min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Länken ovan går till Adlibris, där bakboken just nu finns för bara 159 kr.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Mitt tredje tips blir en mungbönssallad som kommer från ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad och där har jag serverat bönsalladen till kräftstjärtar på smörstekta snittar av valnötsbröd, som också finns med i bönboken.

Den är också på sommarrea hos Adlibris, just nu för bara 89 kr.

Alla tre kokböckerna i inlägget har getts ut av Annika Bladh på Bladh by Bladh, den bästa förläggare jag samarbetat med kring mina sju kokböcker.

Ät, njut och må gott!

Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd Foto Veronica Kindblad

Mungbönssallad ca 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.