Meatza – Pizza på köttfärsbotten
Meatza Foto Mikael Eriksson

Matig pizza

Idag bjuder jag på en annorlunda pizza som har blivit populär i lågkolhydratkretsar.

Istället för deg har den en botten av utplattad köttfärs.

Mycket mättande och gott, den funkar även fint att äta kall som utflyktsmat.

Köttfärspizzabotten ca 8 port

1 kg nötfärs av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 tsk salt

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk hackad timjan

Svartpeppar

Riv vitlöksklyftorna fint. Blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i ca 10 minuter.

Täck med tomatsås, som du gör enkelt på det här viset.

Tomatsås

4 tomater

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

1 tsk finhackad chili

2 msk rödvin

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

2 msk hackad oregano, persilja eller timjan

Skär tomaterna i små tärningar. Riv vitlöken fint och hacka löken.

Fräs lök och chili i oljan utan att ta färg, tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, såser, salt och peppar.

Låt koka på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner örtkryddorna.

Bred tomatsåsen över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Fyllningen kan du variera med det du tycker bäst om på en pizza, på min meatza hade jag det här:

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 msk oregano

1 liten påse rucola

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan tillsammans med oliver, strö över oreganon.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter, garnera med rucola.

Pizzasalladen till gör du så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål. Den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut. Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda med vitkålen, häll över 1 dl olivolja och 2-3 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger.

Krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Vill du ha bearnaisesås till pizzan så hittar du mitt recept här.

Har du någon i familjen som hellre vill äta vegetariskt så klicka på den här länken så hittar du pizzamuffins från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Pizzamuffins
Kryddsmör DeLuxe – Café de Paris
Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Smakrikt smör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig nu med stormsteg, här hittar du mina bästa grilltips som det här receptet är hämtat från.

Entrecote Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här kan du läsa ett inlägg med 7 tips på olika kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
5 tips på kalla såser och röror med mycket smak
Valnötsröra

Goda tillbehör

Idag bjuder jag på några olika kalla såser, som passar lika fint till kött, fisk och fågel som till grönsaksrätter.

Jag har nästan alltid någon form av sås eller röra till maten, dels för att det är så himla gott men också för att jag då får i mig mer nyttigheter.

Det är så snabbt och enkelt att röra ihop såsen själv och då vet man ju säkert att den inte innehåller några konstiga tillsatser eller socker.

Vill du ha tips på fler så finns mängder med recept i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Min populära vitkålsgratäng

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Fler goda och lättlagade recept delar jag nu dagligen på Facebook och Instagram, följ mig gärna där.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Blomkålsris och Västerbottenssmör
Kycklinglår med Blomkålsris och Västerbottenssmör

Goda, gröna tillbehör

Riven blomkål är ett väldigt bra komplement till maten för oss som inte längre äter ris, på grund av dess höga halt av kolhydrater.

Här har jag förstärkt blomkålsriset med extra smak, färg och näring från avokado och paprika.

Här kan du jobba efter principen ”Man tager vad man haver” och använda de grönsaker du föredrar.

Smörstekt blomkålsris ca 2 port

4 dl grovriven blomkål

3 msk smör

1 röd spetspaprika

1 avokado

Salt

Chiliflingor

Riv den råa blomkålen ner i en bunke. Finhacka paprikan och skär avokadon i små bitar.

Bryn smöret och stek paprikan några minuter, rör sen i blomkålen. Krydda och låt steka i några minuter så det får färg.

Blanda försiktigt ner avokadon precis innan serveringen.

Jag serverade kycklinglår till, men det passar väldigt bra även till stekt fisk.

Västerbottenssmör

100 g smör

1 dl finriven Västerbottensost

2  msk finhackad bladpersilja

Havssalt och peppar

Rör rumstempererat smör smidigt, tillsammans med riven ost, kryddor och persilja.

Fler tips på varmrätter, såser, soppor, gröna tillbehör, snacks, matbröd, kaffebröd och desserter hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Smörgåstårta från Baka med frukt & grönt
Pannbiffar med tacosmör

Smakrika färsbiffar

Dagens middagstips från mitt kök blir kanske något att variera tacofredagen med.

En saftig pannbiff med ett tacokryddat smör till, fungerar fint för både små och stora.

Jag serverade sallad, oliver och inlagd paprika till, vill du ha ett lite mer matigt tillbehör så prova med rostade rotfrukter eller en rättikagratäng.

Pannbiffar 5-6 port

1 kg nötfärs/lammfärs

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 hackad, stekt lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk sesamfrön

2 msk sockerfri chilisås

1 msk oregano

1 tsk chiliflingor

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Smör till stekning

Blanda ägg och grädde med frön och kryddor. Smula ner färsen i bunken.

Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor och låt svälla en halvtimme.

Då håller färsen ihop bättre under stekningen.

Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen.

Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom.

Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och/eller vatten. Häll skyn över pannbiffarna.

Tacosmör

150 g smör

2 msk tärnad röd paprika

2 msk tärnad gul paprika

1-2 msk hemgjord tacokrydda

1 riven vitlöksklyfta

1 krm balsamvinäger

Lite pressad citron

1 msk sockerfri chilisås

Salt

Chiliflingor

Ta fram smöret och lägg i en bunke, låt stå så det blir rumstempererat.

Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan.

Rör smöret smidigt och poröst, enklast med elvisp, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör
Lax med lyxig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept, ja det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen här.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden då jag jobbade som restaurangkock i många år.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås till.

Du hittar mängder med olika såser i mitt bloggarkiv och i mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Fiskgryta på två sätt

Värmande grytor

Så här i januarirusket är det gott att värma sig med en smakrik fiskgryta efter en långpromenad.

Idag får du två av mina favoritrecept, en grönsaksbaserad med aioli till och en krämig med tillsats av grädde eller kokosgrädde.

Servera gärna ett gott, glutenfritt matbröd till, här hittar du ett saftigt nötbröd och här matmuffins.

Dubbla bara recepten på grytorna om du vill laga till fler.

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong eller vatten

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera grytan med en klick aioli.

Krämig fiskgryta ca 3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke. Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor. Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra ca 30 minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Jag serverade fiskgrytan toppad med rostade pumpakärnor, det blev väldigt gott.

Fler tips och recept hittar du här i bloggarkivet och i mina kokböcker.

Stötta gärna mitt skrivande genom att köpa en eller fler till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag och fyra av mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
Ugnsstekt kyckling och Topp 10 2021

Det här kycklingreceptet har lockat väldigt många besökare hit till bloggen genom åren, inte så konstigt för det är väldigt lättlagat och gott.

Det är kul att se statistiken så här vid årsskiftet över de mest populära recepten, det syns tydligt att min lågkolhydratvariant av husmanskost går hem ute i stugorna.

Här ser du de recept som fick mest besök under 2021, med länkar till inläggen om du också vill testa.

Nr 7 Underbar kladdkaka

1. Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. 7 sorters glutenfria julkakor

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Smörstekt harr på Jämtlandsvis

6. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

7. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

8. Mat att ta med till semestern i stugan eller husvagnen

9. Lättbakat nötbröd

10. Kolbulle utan gluten

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka gärna en god gräddsås på stekskyn till, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Nyårsdagens bästa tips på smoothies och pizza

Gott Nytt År

Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.

För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.

Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.

Jag och Lennart i Alanya på Luciadagen 2021

Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.

Du hittar berättelsen om min hälsoresa och de bästa tips på mat som jag använt mig av för att bli friskare i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”

En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.

Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Första receptet på pizzamuffins kommer från min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Smoothie

Näringsrik smoothie 1 stort glas

50 g gröna blad, jag hade spenat och persilja

1 avokado

2 msk macadamiaolja (kokosolja går också fint)

1 msk riven ingefära

1 msk äppelcidervinäger

1 msk ekologisk gurkmeja

1 tsk örtsalt

1 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

eller

2 dl vatten +

1 tsk vegetabiliskt buljongpulver och 2 blad gelatin

Mixa de gröna bladen med avokado, olja och kryddor.

Har du inte buljong så blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter och smält sen i lite av vattnet med buljongpulvret.

Mixa ner vatten och gelatin i smoothien. Häll upp i glas.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

Bred på ett lager tomatsås, pizzafyllning efter smak och riven gräddost.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Hoppas du får en riktigt fin start på det nya året med hjälp av mina tips.

Bilden nedan tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön häromåret, hoppas även kommande sommar blir lika vacker.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör