Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Perfekt paj på picknick

Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.

På det viset fungerar den väldigt bra att ta med i ryggsäcken till lunchen på sportlovsaktiviteterna.

Gör ni upp en brasa ute så kan den värmas lätt i foliepaket eller metallform bredvid glöden.

Annars är den väldigt god även kall, jag brukar ofta ha den med i packningen på både utflykter och långresor.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här mina recept på en vegetarisk paj och en tacopaj med mandelskal.

Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från Lindha Vikström, en laxpaj på liknande botten serveras på Ecocaféet i Östersund.

Här hittar du receptet på laxpajen på hennes blogg Halva Lindha.

På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.

Köttfärspaj ca 3-4 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Köttfärspaj LCHF

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv på Bokus och här på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Grekisk kycklinggryta med tzatziki

Lättlagad fredagskyckling

Fredagens sportlovstips blir en lättfixad kycklingrätt med smaker som de flesta i familjen brukar tycka om, särskilt alla ni som brukar resa till Grekland på semester.

Jag är mycket förtjust i de grekiska smakerna, enkel och rustik matlagning på fina råvaror.

Jag får ofta frågan vad jag gör av kycklingköttet som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Har du inte kokt kycklingkött så går det lika bra med grillat eller stekt.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

400 g färdiglagat kycklingkött i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

2 msk smör

2 msk olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret/olivoljan, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare smör/olja, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med tzatziki eller vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Bilden kommer från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Tzatziki 4-6 port

1 gurka

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk havssalt

2 dl grekisk yoghurt

2 msk olivolja

1 tsk pressad citron eller vinäger

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer sälta eller syra.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Matiga mellanmål och varm choklad till en vårvinterpicknick

Gott fika på skidutflykten

Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.

Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.

På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.

Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

2 bitar mörk choklad 70-90%

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.

Pizzabullar 8 st

2 ägg

2 dl riven halloumi

½ dl majonnäs

1 msk pofiber

1 tsk psyliumhusk

100 g tärnad rökt skinka

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 tsk oregano

1 tsk chiliflingor

Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.

Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.

Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.

Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st

2½ dl kokosgrädde

2 små bananer, mosade

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

Ca 1 tsk vaniljextrakt

Ca ½ krm salt

Till garnering:

1 dl kokosflingor

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.

Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.

Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.

Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.

Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.

Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.

För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.

Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.

Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.

Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.

Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.

Smörstekt torsk med räksallad

Festlig fisk till helgen

Det här är en av mina personliga favoriter från mitt stora receptarkiv här på bloggen.

Mycket god och lättlagad lyx att unna sig nu till helgmiddagen, jag tycker om torskrygg men du kan välja den fisk du föredrar.

Ät, njut och må gott!

Stekt torskrygg med räksallad 2 port

2 x 125 g fryst, ekologisk torskrygg (eller färsk)

3 msk smör

Pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Räksallad

200 g Änglamarks frysta, skalade räkor (eller 300 g färska räkor)

2 kokta ägg

2 dl majonnäs

2 msk finhackad gräslök

2 msk finstrimlad bladpersilja

½ pressad citron

Lite salt och peppar

Tina fisk och räkor långsamt i kylen, då blir de godast.

Pressa citron över torsken och krydda båda sidor med salt och peppar.

Hacka ägget och blanda med majonnäs och örter. Vänd ner räkorna.

Smaka av med salt, peppar och citron.

Stek fisken 2 minuter på hög värme, vänd och stek ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Servera med räksalladen och garnera med t ex lite finhackad paprika och gröna blad.

Ugnsbakade rotfrukter, broccoli eller blomkål smakar gott till.

Fler njutbara recept och tips hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

De översta två är med på Bokrean som startar 20/2, de går att förboka redan nu i länkarna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Fira kärleken med tre rätter på Alla Hjärtans Dag

En mycket viktig dag

Idag är det Alla Hjärtans Dag, i år en viktigare dag än på länge, då vi verkligen behöver sprida mer kärlek runtom oss.

Ju mer vänlighet vi visar varandra, desto mer får vi tillbaka, på det sättet kan vi förhoppningsvis få en varmare värld igen.

Att bjuda sin närmaste kärlek eller vän på en god måltid är ett fint sätt att visa uppskattning, idag får du tre väldigt goda tips på hur en sån middag kan se ut.

Ät, njut och må gott !

Omelettrullar 5 små

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön eller ½ tsk psylliumhusk

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple eller ½ grön paprika i små tärningar

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme om du använder hela frön, 5 minuter om du använder husk.

Stek som tunna crèpes i en liten omelettpanna.

Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten.

Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.

Lax gratinerad med ädelost 2 port

2 portionsbitar lax, helst viltfångad

1 dl smulad ädelost

Ekologiskt örtsalt

Skär en skåra genom laxbitarna och krydda med lite örtsalt runt om, fyll skårorna med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

1 välmogen avokado

1 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

½ dl pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Ekologisk rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja, servera till den gratinerade laxen.

Som avslutning bjuder jag på ett recept från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, getmesemousse med blåbär.

Både den boken och Baka med frukt & grönt finns att förboka i länkarna till Bokus Bokrea för väldigt låga priser.

De finns också här och här på Adlibris, kanske de kan bli fina presenter till dina nära och kära.

Getmesemousse med blåbär 4 port

2 dl grädde

2 äggulor

1 dl riven getmesost

½ vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver

Koka upp 1 dl grädde med vaniljstången som du snittat upp längs med, så de goda fröna kommer ut. Låt sjuda en minut under omrörning.

Blanda ner den rivna getmesen så den smälter i den varma grädden, ta från plattan och låt svalna.

Vispa upp äggulorna riktigt tjockt, här blandar du i vaniljpulvret om du använder det. Vispa den andra decilitern grädde, inte alltför tjock.

Ta upp och skrapa ur vaniljstången med en kniv, enklast går det om du lägger den på en skärbräda och drar knivbladet längs med skalet. Rör ner alla frön i kastrullen och blanda om väl.

Vispa ner gräddsmeten i äggulorna lite i taget så det blandas ordentligt. Vänd till sist ner den vispade grädden och fyll moussen i små glas, ställ i kyl att stelna 4-5 timmar.

Tips: Har du mjuk getmese så vispa ner den direkt i grädden i kastrullen, så den blandas väl.

Servera moussen till brunch eller som dessert med blåbär, hjortron eller lingon, de smakerna passar fint ihop med getmesen.

Du kan också köra smeten i en glassmaskin så får du en ljuvligt kolasmakande glass.

För dig som kanske inte tycker om getmese kan jag avslöja att moussen blir väldigt god med mörk choklad också, ta 50 g 80-90% till den här satsen.

Här ser du några av mina bilder på recepten i Gröna, sköna tillbehör, fotograferade i den vackra naturen runtom i Jämtland, Härjedalen och i mina hemtrakter i norra Dalarna.

I den här länken kan du läsa mer om vad den kokboken innehåller.

Här några av bilderna jag tog på Djurgården i Stockholm till Baka med frukt & grönt, här kan du läsa mer om recepten i den.

Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.

Vinterns godaste vitkålssoppa

Köttfärssoppa

Bra mat för hälsa och plånbok

Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.

Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.

Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.

I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.

Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.

På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.

Vill du ha fler tips på kålrätter där jag använder buljong så klicka här och scrolla bakåt på bloggen, jag har delat flera recept senaste tiden.

Kålsoppa med köttfärs och linser 2 port

100 g köttfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater eller ½ burk krossade

 1 dl torkade röda linser

1 röd paprika eller 1 dl strimlad, inlagd på burk

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano eller timjan

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 3 dl vatten

2 msk sockerfri ketchup

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint.

Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas.

Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner tomater och övriga kryddor och häll sen över buljong och ketchup.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme, rör ner linserna och koka med de sista 20 minuterna.

Känn efter att de är lagom mjuka, annars låter du dem puttra en liten stund till.

Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta, servera soppan med en klick yoghurt eller smetana.

Vill du ha ett gott bröd till så ta en titt i det här inlägget med två sorters fröbröd med ost.

Fetaostbullar med Sesamfrön

 
 
 
 
 
Två recept med broccoli – Soppa och gratäng

Grönt är gott

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.

Broccolisoppa ca 3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl hemgjord majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Två recept på stuvad vitkål och kokboksrecension

Bra mat för diabetiker

Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.

Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.

Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.

Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.

Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.

Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.

Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.

Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar eller strimlor

25 g smör

3 dl grädde

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar

Ev 1 msk senap

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.

Currystuvad vitkål 4 port

1 liter strimlad vitkål

3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana

10 cm purjolök

1 svenskt äpple

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

25 g smör

2-3 tsk gult currypulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk äppelcidervinäger

Salt efter behag

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Kokboksrecension

Jag är så glad och tacksam över alla fina ord som delas i media om min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker 💞

Här är det Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 och tidigare på Go’kväll i SVT, som skriver raderna du kan läsa här nere från hennes Instagramkonto.

Jag har även fått höra att Gekås i Ullared tagit in boken i sitt sortiment.

Det känns stort att få möjlighet att synas på Sveriges mest besökta turistmål och Skandinaviens största varuhus.