Fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré med sallad, citron och örtsmör.

Här nedan ser du ett annat av mina recept på fläskkarré hos Diet Doctor,  Pulled Pork Afelia.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

181857785_174348414569756_119533067121626261_n

Grilltips till Valborg

Ratatouille

Trevlig Valborg

Jag önskar alla mina följare en fin Valborgsmässoafton, hoppas verkligen att solen lyser på alla håll i vårt avlånga land eller att du tänder en brasa att värma dig vid.

Idag bjuder jag på några tips för en god grillning, men recepten fungerar förstås fint även för dig som inte grillar.

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja/smör

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke.

Blanda i övrigt och rör mjukt, fyll i en liten skål.

Rotfruktskaka ca 4 port

2 morötter

1 palsternacka

1 ägg

½ dl sesamfrön

25 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.

Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.

Platta till ordentligt med en stekspade.

Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.

Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.

Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.

Den här kakan gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.

Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill

Fler goda tips till vårens och sommarens grillmiddagar hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

I grillboken längst upp har jag samlat alla mina bästa tips, men det finns många goda röror, sallader och andra tillbehör även i de andra.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Beställ min grillbok direkt från Lumio Förlag

Hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja eller smält smör

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja eller smetana

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds hallontårta i Nyhetsmorgon på TV4

Äggröra med paprika och chili

Äggröra

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1-2 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Snabblagad fiskgryta med smaker från Medelhavet

Grekisk fiskgryta

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt.

Servera gärna med en klick aioli och glutenfria scones.

Vill du laga mer av min typ av recept så hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Scones LCHF/Paleo

Lucka 24 – God Jul-frukost

En fröjdefull jul

God Jul önskar Tomten och jag alla som följt med i vår lilla Adventskalender under 24 dagar.

Med hjälp av mina och bloggvännernas recept och bilder har målet varit att skapa lite känsla av julefrid i dessa besvärliga Coronatider.

Den här julen blir ju så annorlunda för oss alla, en pandemi av det här slaget är inget vi någonsin upplevt förut.

Då är det extra viktigt att stå fast vid fina gamla traditioner, till det hör i allra högsta grad julmaten.

 

Mat är för mig en stor källa till njutning och glädje, jag hoppas att jag lyckats inspirera dig att göra varje måltid till en högtidsstund.

Tycker du om min typ av mat så ta gärna del av lite tankar om min matfilosofi i det här inlägget.

I länkarna nedan kan du läsa mer och beställa mina kokböcker, till dig själv eller som en nyårsgåva till någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Idag får du tips på två goda frukostar som passar riktigt bra under juldagarna.

Nu tar jag lite ledigt från skrivandet härinne, vi ses igen på Nyårsdagen då jag har lite nytt och fräscht att dela med mig av.

Julkramar från mig, Lennart och Tomten ❤

Julig chiapudding ca 4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas till en julig brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Bovetegröt med julsmak

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

God Jul och Gott Nytt År

Lucka 11 – 3 sorters glögg

Värmande juldrycker

Nu är det bistra och mörka tider på flera sätt, då passar det fint att kura ihop sig i favoritfåtöljen därhemma med en mugg glögg att värma sig med.

Idag får du tre tips på julglögg som inte är lika söt som de man köper på systemet eller i butikerna.

Jag gillar lite syrligare sorters juldrycker, hoppas du också hittar en ny julfavorit bland mina recept.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper någon av mina kokböcker som julklapp.

Här nedanför kommer länkar till dem alla så du kan läsa mer och beställa så de hinner komma innan jul.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Äppelglögg

5 dl äppelmust

10 kryddnejlikor

2 stjärnanis

1 kanelstång

1 bit torkad ingefära

1 msk pressad citron

ev ½-1 dl calvados

Blanda äppelmust, kryddor och citronsaft i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda i 20 minuter, låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen, eventuellt med lite med calvados efter tycke och smak.

Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Farsdagstips

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden i sin dagliga mat.

När man drar ner rejält på kolhydraterna är det viktigt att öka på fettet för att få ett stabilt blodsocker.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Min variant av kaffet är kryddat med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Här hittar du länkar till mina övriga kokböcker, de passar förstås fint som present till Far de också 🙂

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Biff med lök och kokbokssignering

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Jorun Olsson på Ås Trädgård

Boksignering

I morgon lördag 19 september är det äntligen dags för årets första kokbokssignering.

Mellan 13-15 finns jag på plats hos Jorun Olsson och hennes familj på underbara, ekologiska Ås Trädgård utanför Östersund.

Kom gärna och prata mat och hälsa och ta en närmare titt på mina böcker Gröna, sköna tillbehör och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Båda böckerna innehåller grönsaker och fotografier från Ås Trädgård, det har gjort dem både vackrare och godare.

I länkarna nedan kan du som bor i övriga landet läsa mer om mina kokböcker, köp gärna en eller ett par till dig själv eller som present 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT