Idag släpps Stora diabeteskokboken + Rabattkod

En mycket speciell dag

Idag är det en riktigt stor dag för mig, för nu kommer min åttonde kokbok ut i bokhandeln, ”Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.

Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.

Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.

Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.

Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.

I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.

Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.

För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.

Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras

Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.

Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.

Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.

Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.


”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.

Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Pesto Foto Birgitta Höglund

Gröna ostvåfflor Foto Birgitta Höglund
Örtsmörsås

Örtig bearnaise

Bearnaisesås var favoritsåsen bland gästerna under de 18 år jag jobbade som restaurangkock.

Jag håller med dem, det är en fantastisk sås som passar utmärkt till allt från kött till fisk till kyckling till grönsaksrätter.

Den är också väldigt bra som gratängsås och passar fint till många rätter istället för ost och grädde.

Idag får du receptet på en av mina egna favoritvarianter, förstärkt med örter från sommarens balkongodling.

Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Örtsmörsås

300 g smör

3 äggulor

1½ msk reduktion, se recept här ovanför

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad citrontimjan

1 msk hackad persilja

½ tsk pressad citron

1 riven vitlöksklyfta

1 krm chiliflingor

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Så här gör du örtsmörsåsen:

Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.

Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.

Kokboksreklam

På onsdag släpps min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken, läs mer om den här på Bokus.

Där kan den beställas med 40 kr i rabatt från utgivningsdagen 30/8 till och med 4/9.

Här finns den på Adlibris om du brukar köpa dina böcker där, den kommer också ut i den vanliga bokhandeln 30/8 och kommer även att säljas på ICA Maxi.

Bor du i Östersund med omnejd så signerar jag kokboken på Ecocaféet på Storgatan 26 lördag 2/9 mellan kl 12-14, hoppas vi ses.

Örtsmörsås

Örtig bearnaise

Bearnaisesås var favoritsåsen bland gästerna under de 18 år jag jobbade som restaurangkock.

Jag håller med dem, det är en fantastisk sås som passar utmärkt till allt från kött till fisk till kyckling till grönsaksrätter.

Den är också väldigt bra som gratängsås och passar fint till många rätter istället för ost och grädde.

Idag får du receptet på en av mina egna favoritvarianter, förstärkt med örter från sommarens balkongodling.

Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Örtsmörsås

300 g smör

3 äggulor

1½ msk reduktion, se recept här ovanför

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad citrontimjan

1 msk hackad persilja

½ tsk pressad citron

1 riven vitlöksklyfta

1 krm chiliflingor

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Så här gör du örtsmörsåsen:

Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.

Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.

Kokboksreklam

På onsdag släpps min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken, läs mer om den här på Bokus.

Där kan den beställas med 40 kr i rabatt från utgivningsdagen 30/8 till och med 4/9.

Här finns den på Adlibris om du brukar köpa dina böcker där, den kommer också ut i den vanliga bokhandeln 30/8 och kommer även att säljas på ICA Maxi.

Bor du i Östersund med omnejd så signerar jag kokboken på Ecocaféet på Storgatan 26 lördag 2/9 mellan kl 12-14, hoppas vi ses.

Grön smoothie från Stora Diabeteskokboken

Näringsrik proteindryck

Tycker du om smoothies, men föredrar de som inte innehåller söta smaker?

Då har du hittat rätt, idag bjuder jag på en riktigt smakrik och näringsrik proteindrink från min och Lars-Erik Litsfeldts kommande bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Kokboken är en uppdaterad och utökad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den blev glädjande nog väldigt populär och såldes slut efter några år.

De senaste åren har jag några gånger frågat Bookmark Förlag, som övertagit utgivningsrätten, om de har planer på att ge ut den på nytt.

I februari kom så det glädjande beskedet att det ville de göra, då det är en högaktuell bok just nu när så många världen över tyvärr utvecklar diabetes.

Bookmark ville dessutom göra om den rejält och utöka både faktadel och receptdel till en betydligt mer matig bok, som dessutom omfattar alla, inte bara män.

Recepten är som i alla mina kokböcker glutenfria, de är helt fria från socker/sötningsmedel och alla ger en hög mättnadskänsla.

Du får också tips på hur du enkelt kan välja det protein du föredrar, om du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.

Lars-Erik och jag på Bookmarks författarmingel i våras

Nu i vår har jag och Lars-Erik jobbat för fullt på varsitt håll med att vidareutveckla vår gemensamma bok till ”Stora Diabeteskokboken”.

Ett mycket roligt arbete, då jag även skapat och fotograferat många nya recept.

Boken innehåller också en hel del recept från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”, så det finns verkligen gott om tips som kan locka många till hälsosammare matlagning.

Lars-Erik är själv ett bra exempel på hur maten vi äter kan förändra våra liv till det bättre, han har själv diabetes typ 2 och har under snart 20 år skrivit många böcker i ämnet.

Den nya boken släpps 30 augusti, du kan lägga in bevakning på den här hos Adlibris, så skickar de ett meddelande så fort den går att beställa.

Grön smoothie 1 stort glas

2 dl varm kycklingbuljong

2 ägg

1 liten påse bladspenat

1 väl mogen avokado

2 msk pressad citron eller lime

2 msk riven eller färskpressad ingefära

1 msk kokosolja

Mixa den varma buljongen med äggen. Det gör att kroppen lättare tar upp proteinet från äggvitan. Blanda ner övriga ingredienser och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och ät gärna med en sked, då mättar den bättre.

Variera gärna proteindrinken med 1 dl kokosgrädde + 1 dl hett vatten istället för buljong, blanda då gärna i lite gurkmeja, kardemumma och vaniljpulver.

Du kan också göra den på grönkål, rucola, persilja eller andra gröna blad, de innehåller alla väldigt mycket näringsämnen.

Ta gärna med den i termos på skogspromenaden, till gymmet eller som en lätt lunch till jobbet.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons bilder till mina recept i Stora Diabeteskokboken.

Frasig ostomelett med räkor

Korvpanna med ägg, fetaost och bönor

Pulled Chicken Wraps

Ugnsbakad lax med pestotäcke, chèvre, räkor och ägg

Lammfärsbiffar med grön wok

Auberginesallad
Grönkålspaj på valnötsbotten

Grönskande tider

Nu är det högsäsong för alla oss som älskar det gröna inslaget i maten.

Idag bjuder jag därför på ett lättlagat recept från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilderna till boken tog jag i den vackra sommargrönskan runtom i Stockholm för tre år sen, naturens fotostudio är den bästa, tycker jag.

Jag har inte en massa avancerad fotoutrustning att bära på, det skulle inte fungera för min rygg, jag behöver bara en kamera och bakverken så gör solen och omgivningen resten.

I morgon är det sista dagen att beställa den till reapriset 139 kr (ord pris 219 kr) på Adlibris.

Gå in i länken ovan så kan du läsa mer om boken, som utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.

Nedanför dagens recept ser du några fler exempel på innehållet i det som blev min sjunde kokbok.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Tips:

De här ugnstorkade tomaterna gjorde jag till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. De är så goda och lättlagade så de förtjänar att vara med även här.

½ kg cocktailtomater, 2 tsk flingsalt, 2 tsk torkad oregano eller timjan, 2 deciliter kallpressad olivolja och 2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt. Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka

Plommonpaj

Blåbärstryfflar med havtorn
Havrebullar med tomat och basilika

Sötpotatisbröd med vitlökssmör

Spröda ostkex

Hasselnötsbullar

Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Att följa sin dröm

För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.

Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.

Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?

Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.

LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio Förlag.

Boken innehåller även många recept från min slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Den delen har förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat, så du får två böcker i en.

Mitt kokboksäventyr slutade inte med den kokboken utan det blev ytterligare sex stycken skrivna under de senaste tio åren, läs gärna mer om dem här.

Till hösten händer lite nytt på bokfronten, skriver mer om det i ett senare inlägg.

Första bilden till det här inlägget är från den picknick som vi dukade upp till omslaget nere vid Storsjön en härlig sommardag, just 12 juli 2011.

De övriga bilderna kommer från boken, här nere ser du min bild på Micke i fototagen på balkongen.

7 tips på somriga sallader och dressingar
Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör

Grön njutning

Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.

Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.

Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.

De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.

Grekisk sallad 2 port

200 g fetaost

4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

Oregano efter behag

Vinäger eller pressad citron

Lite flingsalt

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Somrig ostsallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor. Vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt när du ska använda den.

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressingen.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Majonnäsdressing 4 port

1 dl majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl sockerfri chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Kokboksreklam

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt Just nu på Sommarrea

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Glad Midsommar med matjestårta och jordgubbar

Ljuva midsommartid

Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.

Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.

Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.

Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.

Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.

Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.

Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.

Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.

Matjestårta gör du så här:

Använd mitt glutenfria valnötsbröd istället för kavring, mixa 200 g tärnat bröd med 1 dl brynt smör.

Det brynta smöret ger mer karaktär till tårtan och passar väldigt bra just till matjessill.

Pressa ut brödsmeten i en plastfilmsklädd form med löstagbar kant.

Gör dubbel sats av matjesmoussen här nedan, bred den över brödbotten och kyl minst 3-4 timmar.

Garnera tårtan till exempel med hackad gräslök och rädisor. De övriga sillarna på tallriken här ovan hittar du här.

Matjesmousse 3-4 port

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar efter smak

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.

Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.

Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.

Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.

Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.

Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Ät, njut och må gott!

P.S Just nu är min senaste bok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” med på Adlibris Sommarrea, du hittar den i länken ovan för bara 139 kr.

Den och mina övriga kokböcker finns också hos andra nätbokhandlare, att beställa hem hos din lokala bokhandel och på biblioteken.

Kanske nån av böckerna kan passa fint att ge bort som present på midsommarfesten?

Mer info om de 7 kokböckerna finns här eller om du klickar på mitt namn inne på Adlibris.

Du kan skriva ut bilden och göra ett fint presentkort, med lite mer omtanke bakom istället för den vanliga chokladasken, blomman eller vinflaskan.

Kafferep i rosenbersån med gofika från Baka med frukt & grönt

Njutbara tips till vårvinterns utflykter
Stekning av Kolbulle

Sportiga tider

Februari och mars är sportlovstider för många, ljuset återvänder och det är riktigt härligt att ta med sig maten ut i naturen.

Oavsett om du åker skidor i fjällen eller tar en skogspromenad så är det alltid gott att ha med sig matsäck och njuta av en god picknick.

I dagens inlägg tipsar jag om rätter som passar extra bra att äta i friska luften, både kalla och varma godsaker.

För fler tips och recept så hittar du just nu Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken för 49 kr och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns för 79 kr på Bokrean.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingon till, här hittar du min sockerfria lingonsylt smaksatt med äpple.

Varm choklad med vispgrädde 1 port

2 dl mjölk/kokosmjölk

2 msk grädde + 1-2 tsk kakao

Lite smulat flingsalt

Nymald kardemumma

1/2 dl lättvispad grädde

Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.

Häll upp i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt. Mal lite extra kardemumma på toppen.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt psylliumhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter, låt dem svalna på galler.

Våfflorna går fint att lösfrysa för att värma på några minuter i ugnen innan serveringen.

De är också goda att ha med på utflykter, gör dubbelmackor av två våffelhjärtan med ost/mesost emellan, det hade vi ofta när jag var liten.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk psylliumhusk

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Ta med dem ut i naturen i några små burkar och lägg ihop när det är fikadags.

Näringsrik buljongdryck 2 port

3 dl kokande vatten

1 dl kycklingbuljong

1 msk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i muggar eller ta med i termos på utflykten.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmejamix, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Glutenfria bovetebullar ca 12 st

1 dl bovetekross

1 dl vatten

1½ tsk salt

1 ägg + 2 äggvitor

1 dl yoghurt 10%

2 msk psylliumhusk

½ dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.

Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.

Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.

Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Här får du länkar till tre av mina mest populära, glutenfria formbröd som passar extra bra till varma mackor.

Valnötsbröd

Nötbröd

Formfranska

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost

Salami, tomater, oliver, lök och vitlök

Rökt renstek och färskost med örter

Roquefortost, valnötter och päron

Frökakor med kardemumma ca 14 st

25 g smör

2 msk mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2-3 msk vatten

1 msk valfri sötning

1 tsk psylliumhusk

1 tsk nymald kardemumma

Lite salt

Smält smöret i en kastrull, häll på vatten. Rör ihop alla torra ingredienser, blanda ner vätskan.

Rör om ordentligt, tillsätt ev lite mer vatten så du får en fast deg och låt stå i 1 timme för att svälla.

Rulla små runda bollar eller forma med två skedar och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter, låt svalna på galler.

Du kan frysa in kakorna som blir över, fräscha på dem nån minut i ugnen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Ännu fler tips hittar du i mina övriga kokböcker, här länkar till dem på Adlibris.

Du hittar dem också på Bokus, att beställa hem till din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-kokbok

Havrebullar med tomat och basilika från Baka med frukt & grönt
Picknick med nyponbullar från Gröna, sköna tillbehör
Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt