Bönsallad x 2

Goda tillbehör

Idag får du recept på två smakrika bönsallader som passar fint såväl nu till påskens middagar som till alla grillkvällar framöver.

Pre- och probiotika är väldigt bra för att stärka immunförsvaret, något vi alla måste tänka extra på att ta hand om just nu.

Vi äter lite bönor, kikärter eller linser varje dag och ett par matskedar mjölksyrade grönsaker, smetana eller rysk yoghurt.

Ett mycket gott sätt att få i sig både den resistenta stärkelsen och mjölksyrebakterierna på en och samma gång är den här bönsalladen som passar fint till både fisk, fågel och mittemellan.

På bilden högst upp serverade jag den till stekt torskrygg med räkor i dillmajonnäs, hackat ägg och brynt smör på Långfredagens lunch.

Bönsallad med ajvar

3 dl kokta, svarta bönor

1 dl mjölksyrade morötter

1 dl ajvar relish, mild eller stark

½ dl olivolja med citronsmak

2 msk äppelcidervinäger

2 msk hackade örter

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av lagen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ajvar, olja, vinäger, örtsalt och örthack i en bunke.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen, bönsalladen håller minst en vecka.

För en krämigare eller lite mildare variant så kan du blanda salladen med 1 dl aioli eller smetana.

Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Det här receptet skapade jag häromåret till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den är för närvarande slutsåld, men du hittar fler recept på goda bönröror och ajvar i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Zucchinisallad med örter och bönor från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Risotto utan ris

Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det.

Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater.

Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Det är verkligen roligt att det gröna har fått ett så stort uppsving som komplement till de mer traditionella, stärkelserika tillbehören ris, pasta och potatis.

I min kommande kokbok hittar du mängder av mina grönsaksfavoriter, här kan du förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Blomkålsrisotto 4 port

6 dl grovriven blomkål

200 g halloumi/eldost

100 g salami

2 morötter

2 gröna paprikor

2 röda paprikor

1 gul lök

50 g smör till stekning

Servera med:

4-8 ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar.

Bryn hälften av smöret och stek salami och halloumi en minut, tillsätt paprika och lök och stek ett par minuter till, häll upp på ett fat.

Bryn resten av smöret och rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs ett par minuter innan du blandar ner korv/grönsaksröran.

Jag kryddade inte risotton extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tomatmajonnäs

2 dl majonnäs

6 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré eller ajvar

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.

Rör samman tomatpuré och majonnäs, smaksätt med vitlök och vinäger.

Chili con carne som smakar fågel

Resemat och restmat

Idag får du en riktigt god gryta som är perfekt att ha med som resemat på t ex en flygresa.

Jag brukar ofta ha med olika grytor, de är lätta att ta med i en burk och förvånansvärt goda att äta kalla.

Den här kokade jag ihop på de rester vi hade i kylskåpet i Alanya innan vi åkte hem nu före påsk.

Jag lagade den i min Wonderbag, men den går förstås lika bra att låta puttra i några timmar på svag värme på spisen.

Chili con turkey ca 6 port

750 g kalkonbröst eller kyckling

5 dl kokta bruna- eller kidneybönor

2 rivna morötter

2 aubergine

2 röda paprikor

2 dl sockerfri chilisås

2 dl kycklingbuljong

2 dl finhackad purjo eller vanlig lök

3 vitlöksklyftor

1-2 msk finhackad chili eller chiliflingor

1 msk torkad oregano

1 msk finhackad färsk rosmarin

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär fågeln i mindre bitar, ca 2×2 cm och bryn i smöret i en stekgryta.

Skär under tiden auberginen och paprikan i ungefär lika stora bitar och skiva vitlöken.

Bryn grönsakerna tillsammans med köttet några minuter, krydda med salt, peppar och chili.

Häll över chilisås, buljong och bönor, koka upp, smaka av och lägg på locket.

Låt puttra i 15 minuter, ställ sen ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt den stå i ca 4-6 timmar, men den kan stå ända upp till 8 timmar och ändå vara riktigt varm när du äter den.

Vill du ha ut bäst effekt av den resistenta stärkelsen i bönorna, så låt grytan kallna och värm sen upp försiktigt eller också tillsätter du de kalla bönorna strax innan serveringen.

Det här blev en stor sats som räckte till 6 portioner, första gången serverad som gryta, andra blev den getostgratinerad i ugnen och det sista som färdkost på resan.

En sallad på rucola, bladpersilja, olja och vinäger smakade gott till, det fungerar också fint att ha med på flyget.

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Wonderbag på Kreta
Foto Therese Renåker

Vegetariskt långkok

Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober.

Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan.

Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach.

Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag.

Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager.

Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hittar du fler av mina julklappstips.

Tycker du det låter intressant med den njutningsfyllda hälsoresa till Makrigialos som jag och Therese Renåker arrangerar, så läs gärna mer om den på Harmoniresor.se.

Första veckan med start 4 oktober 2018 blev fullbokad nästan direkt, men du kan nu lägga in intresseanmälan på ytterligare en resa, där flyget går den 11/10.

Får vi ihop tillräckligt många deltagare på den så bokar vi flygstolar med Ving och boende på underbara hotell Villea Village även till den veckan.

Vi har tyvärr inte möjlighet att boka dem i förväg, då Ving kräver förskottsbetalning.

Matlagning à la Harmoniresor
Foto Therese Renåker

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

Vill du ha baljväxter i grytan så tillsätt 4 dl kokta, väl sköljda och avrunna bönor innan serveringen, då får du bäst effekt av den resistenta stärkelsen i dem.

Tycker du om mina recept, då hittar du här min och Lars-Erik Litsfeldts nyutkomna Diabeteskokboken för män till julpris, 169 kr.

Grekisk sallad för en dag på stranden i mini-Wonderbag


Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.