Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.
Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.
Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.
Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.
Grön energismoothie 1 port
1 dl kombucha
1 kiwi
½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
1 msk pressad lime
1 msk riven ingefära
Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.
Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.
Kokbokstips i juletid
Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?
Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.
Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.
Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.
Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.
Grön energismoothie 1 port
1 dl kombucha
1 kiwi
½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
1 msk pressad lime
1 msk riven ingefära
Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.
Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.
Kokbokstips i juletid
Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?
Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.
Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.
Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.
Frittata med nässlor 1 port
2 ägg
1 dl förvällda nässelskott
1 dl grovrivna morötter
2 msk hackad rödlök
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.
Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.
Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.
Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.
Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.
Så här förväller du nässlor:
Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.
Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.
Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.
Dressing på harsyra
3 dl späda blad av harsyra
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.
Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.
Mixa tills bladen finfördelats.
Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.
Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.
Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.
Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.
Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.
I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.
Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.
Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.
Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.
Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.
Vårgrönsmoothie1 port
1 avokado
1 kiwi
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja
1 msk pressad lime
1–2 dl örtte
Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.
Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.
Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.
Mina tankar kring det gröna i vår mat
De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.
Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:
”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.
LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.
Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.
Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.
Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.
Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.
Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.
Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.
Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.
En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.
Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”
Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.
Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.
Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.
Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.
Kokboken är en uppdaterad och utökad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den blev glädjande nog väldigt populär och såldes slut efter några år.
De senaste åren har jag några gånger frågat Bookmark Förlag, som övertagit utgivningsrätten, om de har planer på att ge ut den på nytt.
I februari kom så det glädjande beskedet att det ville de göra, då det är en högaktuell bok just nu när så många världen över tyvärr utvecklar diabetes.
Bookmark ville dessutom göra om den rejält och utöka både faktadel och receptdel till en betydligt mer matig bok, som dessutom omfattar alla, inte bara män.
Recepten är som i alla mina kokböcker glutenfria, de är helt fria från socker/sötningsmedel och alla ger en hög mättnadskänsla.
Du får också tips på hur du enkelt kan välja det protein du föredrar, om du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.
Nu i vår har jag och Lars-Erik jobbat för fullt på varsitt håll med att vidareutveckla vår gemensamma bok till ”Stora Diabeteskokboken”.
Ett mycket roligt arbete, då jag även skapat och fotograferat många nya recept.
Boken innehåller också en hel del recept från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”, så det finns verkligen gott om tips som kan locka många till hälsosammare matlagning.
Lars-Erik är själv ett bra exempel på hur maten vi äter kan förändra våra liv till det bättre, han har själv diabetes typ 2 och har under snart 20 år skrivit många böcker i ämnet.
Mixa den varma buljongen med äggen. Det gör att kroppen lättare tar upp proteinet från äggvitan. Blanda ner övriga ingredienser och kör tills smoothien blivit slät.
Häll upp i glas och ät gärna med en sked, då mättar den bättre.
Variera gärna proteindrinken med 1 dl kokosgrädde + 1 dl hett vatten istället för buljong, blanda då gärna i lite gurkmeja, kardemumma och vaniljpulver.
Du kan också göra den på grönkål, rucola, persilja eller andra gröna blad, de innehåller alla väldigt mycket näringsämnen.
Ta gärna med den i termos på skogspromenaden, till gymmet eller som en lätt lunch till jobbet.
Här nedan ser du några av Mikael Erikssons bilder till mina recept i Stora Diabeteskokboken.
Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.
För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.
Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.
Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.
En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.
Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.
Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.