Pannbiff med lök och stekt pumpa

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost.

Idag får du ett saftigt och gott sätt att göra biffarna med stekt pumpa istället för potatis till.

Just nu finns gott om pumpa i affärerna, riktigt bra mat för dig som vill handla och laga mat efter årstidernas växlingar.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs

1 ägg

½ dl majonnäs eller grädde

2  rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad bladpersilja

Salt och peppar

25 g smör

1 skivad lök

Stekt pumpa

2-300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde. Rör ner kryddor, vitlök och persilja.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg. Forma färsen till biffar och stek i smör.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med den stekta pumpan och lite grönt som tillbehör.

Fler tips på traditionella rätter lagade med färre kolhydrater hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, den har nyligen kommit ut även som E-bok om bokhyllan är för full 🙂

Goda tillbehör till maten hittar du här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, bland annat pumpahummusen på bilden nedan.

Pannbiff med lök och stekt pumpa

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost.

Idag får du ett saftigt och gott sätt att göra biffarna med stekt pumpa istället för potatis till.

Just nu finns gott om pumpa i affärerna, riktigt bra mat för dig som vill handla och laga mat efter årstidernas växlingar.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs

1 ägg

½ dl majonnäs eller grädde

2  rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad bladpersilja

Salt och peppar

25 g smör

1 skivad lök

Stekt pumpa

2-300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde. Rör ner kryddor, vitlök och persilja.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg. Forma färsen till biffar och stek i smör.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med den stekta pumpan och lite grönt som tillbehör.

Fler tips på traditionella rätter lagade med färre kolhydrater hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, den har nyligen kommit ut även som E-bok om bokhyllan är för full 🙂

Goda tillbehör till maten hittar du här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, bland annat pumpahummusen på bilden nedan.

Dessa underbara äpplen…
Det finns äppelkakor och det finns äppelkakor… Den här har Joline bakat en dag när hon var hemma o herregud så god!! Frågade såklart vilket recept hon använt? Ditt, såklart mamma!! 😊 Då blir man ju lite extra stolt, och den var försvinnande god, saftig, hög, fin och det doftande underbart i hela huset när […]
Fläsk med löksås – FAVORIT I REPRIS!
En mer älskad klassiker bland husmanskosten guldkorn måste vara stekt fläsk med löksås. Enkla ingredienser, rena smaker och så förtrollande gott! Nu dammar jag av mitt allra bästa recept på den här godingen. 4 – 6 port Det här behöver du : Ca 700 gram rimmat stekfläsk 6 – 8 gula lök (mindre storlek) 2 […]
Gnocchi med champinjoner i krämig sås med timjan, vitlök och citron
Herregud vilken rejäl höstlunch det blev idag! Älskar luften ute just nu och solen som återvänt. Gränslandet mellan sommar och vinter, när man får dra på raggsockorna, tända ljus och laga lite värmande mat. Har saknat att stå vi grytorna och i sommar har vi i princip ätit uteslutande ute/hämtmat och jobbet har tagit alla […]
Godaste matpajen med broccoli, skinka och ädelost
Jag måste verkligen säga TACK!! Full av beundran så är ni kvar här på Kryddburken och följer mig även att uppdateringarna duggar snålt. Det är så otroligt roligt att få sån feedback från er på mail att ni saknar mig. Jag ska försöka ge er en sammanfattad bild av min status här och nu idag. […]
Lövbiff med pasta och ädelostsås
Så mycket bättre än såhär blir det inte. Det kan inte gå fel, det kan inte bli godare. Färsk lövbiff i tunna strimlor behöver en gudomlig sås. Och vad är bättre än ädelost? Krydda rikligt med svartpeppar och var generös med osten så blir det garanterat en 10-poängare till middag! 4 port Det här behöver […]
Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost, hasselbackspotatis och örtagårdssås
Gott nytt år alla underbara läsare, hoppas ni alla mår bra och förhoppningsvis klarat er ifrån Covid-19. Här på ön är allt bara bra. Fem långa lediga dagar och nu är det dags att kavla upp ärmarna och hugga tag i arbetet igen, vilket jag ser fram emot. Nytt år, nya utmaningar att ro iland […]
Långlagad köttgryta med trattkantareller

Gammaldags matlagning

Just nu är jag inne i en period med mycket långkok, perfekt mat att ta till när höstkylan kommer krypande.

Idag gjorde jag ett mycket gott pepparrotskött på oxsvans som jag hade kokat till benbuljong.

Dagens mattips blir långlagad oxlägg i skivor, med märgfyllt ben i mitten, det ger också en väldigt mustig och näringsrik gryta.

Oxlägg långkokt med trattkantareller och örter

1 kg oxlägg i skivor

25 g smör

1 stor morot

2 gula lökar

2-3 dl smörstekta trattkantareller

1 kvist färsk rosmarin

3 kvistar färsk timjan

1 dl vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Lägg ner örtkvistarna och svampen, häll på vinet.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks.

Koka upp och låt sjuda under lock i 2½ timme eller tills köttet lossnar lätt från benet..

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Ta upp örtkvistarna och servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Vill du ha tips på fler långkokta rätter så finns många av mina favoriter här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Goda smårätter som passar till finns i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken kan du beställa ett signerat exemplar till dig själv eller som julklapp.

Höstens fiskpaket på grillen
Nej, jag har INTE lagt ner Kryddburken. Jag har inte övergivit min passion och inte heller Er mina underbara läsare. Jag bara jobbar lite mycket!😉 Eftersom livets vägar är så outspådda, enligt ödets makter och högre höjders viljor så har jag inte så mycket tid över längre. Jag jobbar 100% med transport/logiskt på ett väletablerat […]