Traditionell mat på nytt sätt
Du som följt mig härinne genom bloggens 15-åriga livstid har nog inte kunnat undgå att märka min förtjusning i vår svenska husmanskost.
Det har ända sen barnsben varit den mat jag gillat allra bäst, min mamma var mycket duktig på att laga riktigt god vardagsmat.
Hon föredrog det färska sidfläsket framför rimmat, så det är oftast det jag också använder.
Här har jag gjort en löksås på rödlök, men du kan förstås använda vanlig gul eller purjolök istället om du vill.
Äppelcidervinägern ger en väldigt god smak till den här såsen, syran lyfter smakerna till högre höjder.
Löksås till stekt sidfläsk 2 port
2 röda lökar
2 dl grädde/kokosgrädde
1 dl steksky från fläsket eller använd 1 dl av min enkla buljong.
3 msk smör
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
300 g sidläsk, färskt eller rimmat
Smör till stekning
Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.
Häll på vinäger, krydda med salt och peppar, låt vinägern koka in i löken.
Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.
Jag skar tjocka skivor av det färska sidfläsket, men det blir gott även med tunnskivat, knaperstekt.
Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.
Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken.
Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.
Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.
Fler lättlagade recept på vår traditionella husmanskost hittar du i flera av mina kokböcker, läs mer om dem alla i den här länken.
Nu är det bara en vecka kvar till Fars Dag, kanske en kokbok kan bli en present med bestående värde till en pappa som vill ta hand om sig och må bättre med åren.
Här ovan ser du omslaget på min och Lars-Erik Litsfeldts gemensamma Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.
Du hittar kokboken här på Bokus, hos Adlibris och på Akademibokhandeln.
Vill du hellre stötta din lokala bokhandlare så har många boken i sortimentet eller kan ta hem den till dig.