Avokadosoppa och ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs

Somrig soppa

Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.

Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.

Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.

Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl grädde/kokosgrädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk smör/kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.

Ostvåfflor/chaffles ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Dillmajonnäs

1 dl av min lättfixade majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.

Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.

De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.

Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Jag signerar kokböcker på glutenfria Gott&Reco i Falun

Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

Njutbar lördagsmiddag

Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.

Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.

Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.

Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.

Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port

2 skivor fläskkarré à ca 150 g

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet

Picklad paprika

1 röd paprika

1 gul paprika

1 gul lök

½ dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

Vatten

Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.

Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.

Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.

Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.

Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.

Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.

Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.

Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.

På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.

Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.

Pepparsås 4-6 port

5 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl av min enkla buljong

eller ½ tärning ekologisk köttbuljong + 1 dl vatten

1 liten, gul lök

1 tsk Worcestershiresauce

ca ½ tsk vitpeppar

ca ½ tsk mellanmald svartpeppar

Lite cayennepeppar

Salt

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg.

Blanda ner alla pepparsorter och låt fräsa med en stund. Häll på vin, buljong och Worcester.

Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt. Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

De här recepten kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker. Länken går till Bokus, här finns den på Adlibris.

Det är spännande tider nu, intresset för böcker om bra mat vid diabetes växer, det märks tydligt även när det gäller vår kokbok.

Det har varit flera stora tidningsartiklar om lågkolhydratkostens positiva effekter på hälsan både i Sverige och internationellt senaste veckan.

Här en artikel om IBS hos Kostfonden och här en från engelska The Guardian om lågkolhydratkostens inverkan på diabetes.

Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.

Min bästa räksoppa

Räksoppa

Mustig räksoppa

När jag ätit räkor brukar jag alltid spara skalen i en påse i frysen, när det blivit en större mängd tar jag fram den och kokar räkfond och soppa.

Att koka fond på skalen gör den här soppan både fantastiskt god och plånboksvänlig.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer, hacka dem då i lite mindre bitar.

Räkskal, Purjolök, Morötter och Fänkål till Räkfond

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme.

Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter.

Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår.

Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa med Fänkål, Morot och Öring

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk sockerfri chilisås

Ev 1 tsk buljongpulver

Salt och cayennepeppar efter smak

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp.

Krydda med salt och cayenne, har du ekologiskt buljongpulver blir det också gott som smaksättning.

Vill du ha soppan mjölkfri så använd kokosmjölk istället för grädde och mjölk.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa.

Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor.

Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma.

Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, morötter, purjolök är också gott att blanda ner i soppan.

Vill du ha en riktigt god räksås till fisk, låt bara soppan stå och puttra tills den blir riktigt krämig.

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

bild-12

Örtsmörsås

Örtig bearnaise

Bearnaisesås var favoritsåsen bland gästerna under de 18 år jag jobbade som restaurangkock.

Jag håller med dem, det är en fantastisk sås som passar utmärkt till allt från kött till fisk till kyckling till grönsaksrätter.

Den är också väldigt bra som gratängsås och passar fint till många rätter istället för ost och grädde.

Idag får du receptet på en av mina egna favoritvarianter, förstärkt med örter från sommarens balkongodling.

Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Örtsmörsås

300 g smör

3 äggulor

1½ msk reduktion, se recept här ovanför

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad citrontimjan

1 msk hackad persilja

½ tsk pressad citron

1 riven vitlöksklyfta

1 krm chiliflingor

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Så här gör du örtsmörsåsen:

Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.

Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.

Kokboksreklam

På onsdag släpps min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken, läs mer om den här på Bokus.

Där kan den beställas med 40 kr i rabatt från utgivningsdagen 30/8 till och med 4/9.

Här finns den på Adlibris om du brukar köpa dina böcker där, den kommer också ut i den vanliga bokhandeln 30/8 och kommer även att säljas på ICA Maxi.

Bor du i Östersund med omnejd så signerar jag kokboken på Ecocaféet på Storgatan 26 lördag 2/9 mellan kl 12-14, hoppas vi ses.

Örtsmörsås

Örtig bearnaise

Bearnaisesås var favoritsåsen bland gästerna under de 18 år jag jobbade som restaurangkock.

Jag håller med dem, det är en fantastisk sås som passar utmärkt till allt från kött till fisk till kyckling till grönsaksrätter.

Den är också väldigt bra som gratängsås och passar fint till många rätter istället för ost och grädde.

Idag får du receptet på en av mina egna favoritvarianter, förstärkt med örter från sommarens balkongodling.

Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Örtsmörsås

300 g smör

3 äggulor

1½ msk reduktion, se recept här ovanför

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad citrontimjan

1 msk hackad persilja

½ tsk pressad citron

1 riven vitlöksklyfta

1 krm chiliflingor

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Så här gör du örtsmörsåsen:

Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.

Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.

Kokboksreklam

På onsdag släpps min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken, läs mer om den här på Bokus.

Där kan den beställas med 40 kr i rabatt från utgivningsdagen 30/8 till och med 4/9.

Här finns den på Adlibris om du brukar köpa dina böcker där, den kommer också ut i den vanliga bokhandeln 30/8 och kommer även att säljas på ICA Maxi.

Bor du i Östersund med omnejd så signerar jag kokboken på Ecocaféet på Storgatan 26 lördag 2/9 mellan kl 12-14, hoppas vi ses.

Lax med lyxig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept, ja det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen här.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden då jag jobbade som restaurangkock i många år.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås till.

Du hittar mängder med olika såser i mitt bloggarkiv och i mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Krogfavorit från 80-talet – Entrecôte med choronsås

Bästa såsen

Idag får du recept på min egen favorit bland alla goda såser jag använde i min kockkarriär som inleddes på 80-talet.

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till all slags kött, fisk och grönsaksrätter.

Den var väldigt populär hos gästerna, jag hade med den på menyn på många av de restauranger jag jobbade på runtom i Jämtland.

Fler tips på goda tillbehör som följt med mig från kockåren hittar du i mina kokböcker.

En annan bok där jag fått äran att medverka släpps idag, nämligen Jämten 2021.

Jag fick det hedersamma uppdraget att skriva om livet i restaurangbranschen sett ur mitt kockperspektiv.

Här ovan ser du omslagsbilden, vill du läsa mer och beställa boken så gå in på Jamtli via den här länken.

Jämten har kommit ut i över 100 år, den är en av Sveriges äldsta årsböcker.

Coronapandemin satte tyvärr stopp för releasefesten som var planerad till idag på Jamtli i Östersund, så jag får sprida boken från min dator i Stockholm istället.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Oxfilé med goda tillbehör till Alla Helgons Dag

Helgmiddag

Ett inlägg om konsten att steka en tournedos är ett av dem som jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av några recept på såser och kryddsmör.

Fler hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Ät, njut och må gott och ta hand om varandra därute ❤

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.

Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.

Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Rosépepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Smörstekt lax med gräddig paprikasås

Snabblagad lax

Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen.

Fler goda tips hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna nedan så kan du läsa mer om dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk sockerfri ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Kantarellsås för flera middagar

Bästa svampsåsen

Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås.

Det var en mycket uppskattad sås, det var bara pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.

Dagens recept är ett riktigt storkok som räcker till en middag för 10-15 personer.

Nu i Coronatider är man kanske sällan så många runt middagsbordet, men det är alltid bra att koka sås i stora satser.

Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska, så har du en stuvning.

Helstekt kalkonbröst med kantarellsås och sockerärtor

Kantarellsås

1 liter grädde/kokosgrädde

5 dl förvällda, hackade kantareller

1 stor gul lök

50 g smör/kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 dl madeira, portvin eller vitt vin

1 msk Tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.

Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.

Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.

Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på grädden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.

Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.

Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.

Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).

Kantareller