Grillade, citronmarinerade kycklingspett till Mors Dag

Kycklingspett

Grilla till Mor

Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.

Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.

Vill du hellre göra en smörgåstårta till Mors Dag så hittar du ett riktigt gott zucchinibröd som passar bra till och här ett vitt formbröd och tips på goda fyllningar.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst eller kycklinglår

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk valfri sötning

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.

Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.

Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.

Fetaoströra, örtbearnaise och min kanariska mojo smakar riktigt gott till.

Present till en matglad Mor

I länkarna här nere hittar du de tre av mina kokböcker som fortfarande finns att köpa inbundna.

Kanske nån av dem kan bli en fin sistaminutengåva till Mor?

Skriv ut en bild på omslaget och gör ett fint presentkort, helt säkert blir det uppskattat.

Tips på fler såser och goda tillbehör till grillat och sommarens alla måltider finns i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker hon bättre om vår traditionella husmanskost så finns det i mängd i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Parmalindat, fyllt kycklinglår från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Att följa sin dröm

För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.

Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.

Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?

Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.

LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio Förlag.

Boken innehåller även många recept från min slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Den delen har förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat, så du får två böcker i en.

Mitt kokboksäventyr slutade inte med den kokboken utan det blev ytterligare sex stycken skrivna under de senaste tio åren, läs gärna mer om dem här.

Till hösten händer lite nytt på bokfronten, skriver mer om det i ett senare inlägg.

Första bilden till det här inlägget är från den picknick som vi dukade upp till omslaget nere vid Storsjön en härlig sommardag, just 12 juli 2011.

De övriga bilderna kommer från boken, här nere ser du min bild på Micke i fototagen på balkongen.

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Snart dags för min grillkokbok

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Grillpremiär

Så, då var sista korrekturet till nyutgåvan av min grillkokbok inskickat till Lumio Förlag.

Eftersom så många känner till min blogg idag så bestämde vi att även boken skulle få mitt namn och signum i titeln.

Något som förstås känns extra roligt, det här är verkligen en bok som ligger mig varmt om hjärtat.

En del av er känner säkert igen bokomslaget från förra gången den gavs ut 2013, då hette boken Grillmat LCHF.

Det nya förordet är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på finaste Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du förhandsbeställa boken till specialpriset 159 kr, ordinarie pris efter utgivningen är 195 kr.

Jag har nu omarbetat de allra flesta recepten så att de även är anpassade till alla som äter mejerifritt, till exempel inom Paleo.

Recepten är förstås  gluten/sockerfria, något som blev extra aktuellt idag när Ann Fernholms läsvärda artikel om de sockrade grillmarinaderna publicerades i Aftonbladet.

Bilderna i boken är tagna av Mikael Eriksson, en väldigt stormig septembervecka i Jämtland, därav de vackra glödbilderna som du ser exempel på i inlägget.

För dig som har vänner som inte pratar svenska så hittar du boken  på engelska på Amazon.

Hjälp mig gärna att dela inlägget vidare till dina vänner, tack på förhand ❤

Glödande kol
Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs med chiliglaze
Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Gott slut med mousse på varmrökt regnbåge och hemgjord färskost

På sluttampen

Så var det då dags igen att summera året som gått och ladda upp för ett nytt, oskrivet blad i almanackan.

2017 har för mig varit ett mycket spännande och produktivt år, med en nyutgåva av två av mina tidigare kokböcker och två helt nyskrivna.

Efter 4 år utan något nyskrivet har det förstås varit fantastiskt kul att få sprida min matfilosofi och recept till så många genom nya kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har tyvärr inte hunnit komma till alla som förhandsbeställt den, då både tryckeriet och Adlibris haft problem så här i juletider.

Logistiken verkar ha havererat, troligen på grund av att så otroligt många numer ”klickar hem” sina inköp på nätet.

Men den 8 januari ska den finnas på plats även i de vanliga bokhandlarna, så håll utkik efter det här omslaget.

Här kan du under tiden köpa föregångaren, succéboken Låt bönor förändra ditt liv, för bara 109 kr på Bokus.

Som du kanske läst härinne tidigare så har bönor verkligen förändrat mitt liv till det bättre under det senaste året, så det känns väldigt roligt och hedrande att få bidra med mina recept till denna nya, hälsosamma trend.

I dagens inlägg får du ett lättfixat tips på en mycket god laxmousse att njuta av till nyårsbubblet.

Jag önskar alla mina läsare ett riktigt gott och hälsosamt 2018.

Regnbågsröra ca 4 port

100 g varmrökt regnbåge, lax eller annan fisk

1 dl färskost

2 msk hackad dill

2 msk finhackad purjolök, av det vita

Finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 msk pressad citronsaft

Salt och peppar

Bryt ner fisken i mindre bitar och blanda med färskost, citron, dill, purjo och lite kryddning.

Vill du inte använda färskost så kan du ta majonnäs istället.

Ställ i kylen så smakerna utvecklas i en timme eller gör den gärna dagen innan serveringen.

Smaka av om det behövs mer kryddor och forma ägg av moussen med en sked doppad i varmt vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex med nässlor och vitlök, gurkskivor eller servera i en halv avokado.

På bilden nedan firade jag min nya Diabeteskokboken för män tillsammans med goda vännen Gunilla på Frösö Park Spa, med lite bubbel och njutbart julbad.

Öländska bönchips blev också ett väldigt gott komplement till regnbågsröran.

Här kan du köpa den kokboken för bara 169 kr på Bokus fram till och med i morgon 31/12.


Palsternacksplättar från nya kokboken Matfilosophie

Sophie Cronquist på boksignering

Julklappstipsreklam

Idag vill jag ge dig ett riktigt gott julklappstips, en mycket läcker kokbok att ge till andra eller dig själv.

Sophie Cronquist som ligger bakom en av mina favoritbloggar, Ekofilosophie, har nyligen släppt sin först kokbok.

Sophie och jag har under året gästbloggat hos varann, du kan läsa mitt inlägg här och hennes på min blogg här.

Vi har väldigt liknande tankar kring det här med ekologisk, näringsrik mat med färre kolhydrater, recepten är liksom mina glutenfria och utan tillsatt socker.

Så här beskriver Sophie själv sin mat i kokboken:

”Mina recept passar alla som vill äta ren, tillsatsfri mat med lågt kolhydratinnehåll utan att allt ska bada i smör, bacon och grädde.

Äter du enligt LCHF, paleo, cleaneating eller din egen tolkning av dessa så är boken något för dig.”

Bilder från Matfilosophie

Bilder från Matfilosophie

Idag delar hon med sig av de läckra palsternacksplättar som pryder omslaget, en perfekt liten förrätt till nån av julens fester.

Här kan du läsa ett Smakprov på boken och här kan du köpa den direkt från Idus Förlag, här finns den på Bokus och Adlibris.

Kommande dagar kommer jag att dela lite fler smakfulla julklappstips om du har svårt att komma på vad du ska ge bort i julgåva.


Grillad lax med fetaost och mango

 BGrillad lax med tillbehör

Grillad lax med fetaost och mango ca 5-6 port

2 välmogna mango eller ett paket djupfryst, tärnad

Saft av en citron

1 msk honung eller annan sötning

1 färsk, finhackad chili

150 g fetaost

ca 1 kilo laxfilé, helst viltfångad

Mixa mangon med citronsaft, honung och chili.

Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min, låt svalna.

Viltfångad chumlax, pinklax eller atlantlax brukar finnas i frysdisken på större butiker.

Putsa bort de vita hinnorna, revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång.

Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut.

Salmo Salar

Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt.

Grilla ca 5 min, vänd försiktigt med hjälp av två stekspadar.

Bred mangosåsen över köttsidan och strö över finhackad fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen.

Täck med ugnsfolie och grilla på svag värme i ca en halvtimme.

Det kan låta länge, men det tar tid om man grillar laxen en bit ifrån glöden som jag gjorde.

Här hittar du recept på några av tillbehören till laxen.

Blomkålssallad, inlagd paprika och vitlöksyoghurt.

Den här middagen avnjöt jag hos god vän i hennes stuga utanför Östersund.

Fick senare låna stugan när jag grillade i flera dagar och utomhusbilderna togs till min kokbok Grillmat LCHF.

Har du vänner utomlands så får du gärna tipsa dem om den engelska upplagan, Low Carb High Fat Barbecue.

Grillad Lax med mango och feta-ost

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering av omslaget till Grillmat