Glutenfria små blåbärspajer

Glutenfri blåbärspaj

Gott till fredagsmyset

Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på för 11 år sen, strax efter att jag startat bloggen.

Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen.

Istället för bär så kan du använda tunna skivor av äpple, päron eller plommon, det blir också väldigt gott.

Jag använder honung i receptet, men du kan välja den sötning du föredrar.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med nötter ca 6 port

2 dl mixade nötter

½ dl sesamfrön

2 tsk flytande honung, lönnsirap eller annan sötning

50 g smör

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

2 dl blåbär eller andra bär

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Jag använde rostade hasselnötter men ta de du föredrar.

Rör ner sesamfrön och vald sötning, låt fräsa en stund.

Tillsätt lite havssalt och vanilj, det förhöjer smakerna.

Antingen gör du pajen i små formar som jag gjorde på bilderna eller ta en springform.

Flytta över hälften av nötröran i en bunke och låt svalna en stund, rör ner de två gulorna.

Fördela nöt/äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären ovanpå och strössla den andra nötröran ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 min.

Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.

Längst ner ser du en av mina bilder från senaste kokboken Gröna, sköna tillbehör, en getmesemousse med blåbär.

Mitt fotograferande har gått framåt en del med åren, eller hur?

Getmesemousse med blåbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Smörstekta päron med kardemumma

Njutbar söndagsdessert

Nu är det inte långt tills våra svenska päron på gång, så här får du ett riktigt gott recept.

Päron och kardemumma passar väldigt bra ihop och smörsåsen lyfter smakerna ännu högre.

Vill du hellre ha päronen i en paj så prova det här receptet på mina mandelmusslor.

Baka ut degen i en form med löstagbar kant och förgrädda, gör en större sats av päronen och fyll pajskalet.

Den här nötmüslin blir god att använda som smuldeg till att strö över pajen innan du gräddar den klart.

Du kan istället använda plommon, eller båda frukterna, det blir en fantastiskt god smakkombination i paj.

Kardemummapäron för 2

1 päron

2 msk  smör

½ pressad lime

ev 1 tsk honung eller annan sötning

1 krm nymald/stött kardemumma

En näve valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små.

Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, ev sötning, grovhackade valnötter och limesaft.

Låt päronet puttra i nån minut bara, så bitarna inte blir för lösa.

Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

Vispad grädde eller kokosgrädde smakar gott till eller servera päronkompotten till en krämig ost.

Fler njutbara recept på somriga efterrätter med frukt och bär hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfria mandelmusslor

Glutenfri tacopaj

Populärt recept

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer, bra att ta till nu när bär och frukt mognar överallt.

Dra då ner lite på saltet och söta lite lätt om du vill, med vad du tycker passar, annars ger mandelmjölet i sig en god sötma.

Det händer mycket kring mina recept och kokböcker just nu, idag på morgonen är det dags att bege mig ut i etern igen.

Blev uppringd igår av P4 Jämtland Sveriges Radio, så kl 8 ska jag vara på plats i Radiohuset här i Stockholm för att medverka via länk och prata om kräftor med goda tillbehör.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.

Köttfärspaj glutenfri LCHF

Glutenfri paj

Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick.

Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet.

Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april.

Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig.

Köttfärspaj 2-3 port

250 g köttfärs, jag hade lammfärs

100 g ostronskivling eller annan svamp

2 tomater

1 liten zucchini

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk balsamvinäger

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar.

Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund, då blir smaken mildare.

Blanda ner tomater, buljong, vinäger och oregano.

Krydda köttfärssåsen ordentligt med salt och chili.

Koka upp och låt puttra ca 60-90 minuter, ju längre desto godare och mörare blir färsen.

Jag låter den koka i 15 minuter under lock, sen ställer jag ner den i Wonderbag i 3 timmar

Då kan jag gå ut en sväng medan köttfärssåsen lagar till sig på eftervärmen.

Eftersom vi har gasspis i lägenheten så passar den här typen av matlagning perfekt.

Låt köttfärssåsen svalna en stund innan du blandar i äggen.

Äggstanning och botten till pajen

100 g riven ost, jag hade en lagrad getost

4 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på picknick eller resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Hälsoresorna till Alanya har gett mig ork att ta mig runt lite bland bergknallarna, något som var omöjligt för några år sen…

Tankar kring mitt sätt att äta

Många frågar och undrar på min Facebooksida; Fungerar det verkligen att äta LCHF kombinerat med Paleo?

Ja, frågar du mig så fungerar det alldeles utmärkt.

Äter, njuter och mår gott av rejält med mat, varje dag.

Bilden ovan togs förra månaden vid borgen i Alanya.

Idag vid 55 mår jag så otroligt mycket bättre än när bilden nedan togs för 15 år sen, då jag mådde som sämst efter ryggskada och med besvärlig fibromyalgi.

För mig är mat inte något nödvändigt ont som ska sättas in i fack av bokstäver, siffror, metoder, tider, kalorier, kolhydrater eller annan mätning.

Jag njuter av god mat, varje dag, i förvånansvärt stor mängd, tycker många.

Jag är och har aldrig varit ”smal”, strävar inte heller efter det, utan vill känna mig stark och stabil, så jag orkar med långa promenader och lätt träning.

Min hjärna kräver också mycket energi, det märker jag så väl nu när jag sitter mycket med bokjobb framför datorn.

Äter jag för lite kan jag inte koncentrera mig, helt enkelt.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Köttfärspaj på picknick…

Tittar du riktigt noga så ser du en flock getter på det branta berget till vänster om muren, de är lite bättre än jag på att klättra…

Och nu blir det kokboksreklam

Tycker du om mina tankar kring mat och mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min och Annika Dahlqvists kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Köttfärspaj utan pajskal

Köttfärspaj LCHF

Färdkost

Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad.

På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare.

Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten.

Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet.

Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha.

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och se värma pajbitarna 15 min på 150º.

Här några bilder på det vi åt under resan, sånt som fungerar fint genom säkerhetskontroller.

En burk med kokta ägg, smör och ost fick också följa med.

Vi hade också med Spröda frökex med nässla, libbsticka och vitlök, det var väldigt gott med smör och Gustafskorv till första kaffet på balkongen i förmiddags.

Kaffe med nötter på Arlanda...

Kaffe med nötter på Arlanda…

Goda snacks på Gardermoen...

Goda snacks på Gardermoen…

Kaffe med frökex

Kaffe med mina nya frökex från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du läsa mer om dem…


Frittata med spenat och chèvre

Spenatfrittata

Vegetarisk snabbmat

Frittata eller som man kallade det förr, ugnsomelett, är väldigt god och lättlagad snabbmat att ta till när tiden är knapp.

Den går att variera på många vis med grönsaksrester från kylen, ät den som den är med en grönsallad eller som tillbehör.

Vego LCHF

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ekologiska ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Fler vegetariska läckerheter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Där berättar jag även hur maten hjälpt mig att få en mycket bättre hälsa och på köpet blivit både starkare och slankare.

Här ser du några av mina bilder från kokboken som är nominerad till världens största kokbokstävling, Gourmand Awards, som avgörs i Paris om några veckor.

Paleolinas laxpaj

Paleolinas laxpaj

Gästrecept

När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

Laxpaj 4-6 port:

2 dl kokosmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1,5 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

30 g kokosolja

1 dl kokosmjölk

Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

Äggstanning:

4 ägg

1 dl kokosmjölk

300 g fryst spenat

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Salt och peppar

Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

Topping:

2×140 g viltfångad lax

Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

Paleolina - Lina Lidén