Idag bjuder jag på en lättlagad omelett med bacon som ofta lagas i mitt kök när jag vill ha något mättande och gott som inte tar alltför lång tid att laga.
Vill du ha fler tips på lättfixad mat med högt näringsinnehåll och mindre mängd kolhydrater så ta en titt här på Stora diabeteskokboken.
Ät, njut och må gott!
Baconomelett 2-3 port
6 ägg
1 dl grädde
150-200 g tärnat bacon eller fläsk
2 msk smör
Salt och peppar
Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.
Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.
Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.
Medan omeletten står och steker sig färdig så kan du fixa till den här salladen som passar väldigt bra till.
Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör
Grön njutning
Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.
Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.
Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.
De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.
Grekisk sallad 2 port
200 g fetaost
4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
Oregano efter behag
Vinäger eller pressad citron
Lite flingsalt
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.
Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.
Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.
Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.
Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.
I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.
med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.
Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.
Varm sommarsallad 2 port
300 g grillat fläskkött eller kyckling
1 gul lök
25 g smör
½ tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
1 röd paprika
100 g fetaost
Ekbladssallad eller andra gröna blad
Färsk timjan och bladpersilja
Kallpressad olivolja och balsamvinäger
Flingsalt
Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.
Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.
Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.
Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.
Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.
God fortsättning på midsommarhelgen, vilket fantastiskt väder vi haft här i Stockholm.
Sett att även de flesta i övriga landet också haft fint, härligt att värmen parkerade sig över oss just en sån här helg.
Har du jordgubbar kvar sen igår så blanda ner dem i en smakrik sallad, perfekt till all slags grillat.
Jordgubbssallad med getost 4 port
1 huvud romansallad
250 g jordgubbar
150 g fetaost eller chèvre
1 dl cashewnötter
1-2 msk finhackad, färsk rosmarin, timjan eller basilika
Strimlat skal och saft av 1 ekologisk citron
Kallpressad olivolja
Bryt av och lägg ut fina salladsblad runt ett fat, smula över osten och lägg på skivade jordgubbar och nötter.
Strimla citronskal och rosmarin, strö över salladen och avsluta med att ringla över olivolja och citronsaft eller balsamvinäger strax innan serveringen.
Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta.
Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad.