Matiga muffins med bönor och grönt

Bönbröd

Eftersom många använder en del av söndagen till brödbakning så bjuder jag idag på ett av bönrecepten från min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Att baka och lägga till bönor i den dagliga maten har blivit väldigt populärt, det märks inte minst i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!

Gå gärna med där om du vill ha dagliga tips på hur du kan använda bönor, delar där bland annat tips och recept från bönkokboken.

Här kan du läsa mer om kokboken som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken

 

I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.

Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.

Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.

På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.

Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.

Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.

Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.

Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.

Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.

Ät, njut och må gott!

baka-med-frukt-002

Gröna bönmuffins ca 12 st

2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney

2 dl kokosmjölk

2 ägg

50 g späd spenat eller mangold

2 msk finhackad rosmarin

2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl hampafrön

1 msk bakpulver

Ca½-1 tsk salt

2 msk smält smör eller kokosolja till formen

Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.

Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.

Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.

Här kan du läsa mer om innehållet i min bakbok. 

På bilden nedan ser du en smörgåstårta på ett zucchinibröd från boken, den är fylld med bland annat morotsröran som jag hade på bönmuffinset.

Mina bästa recept till julbordet – Del 2

Det glutenfria julbaket

Trevlig 3e Advent

I dagens inlägg har jag samlat några tips på de hårda och mjuka julkakor och matbröd som jag skapat under de 13 år som gått sen jag startade den här bloggen.

Flera av dem kommer från några av de sju kokböcker jag haft den stora glädjen att få skriva under de här åren, du kan läsa mer om dem i det här inlägget.

Du hittar länkar till böckerna i nätbokhandeln efter recepten, du kan också beställa hem dem till din lokala bokhandlare.

Många har efterfrågat en julkokbok med mina recept, men det är ett väldigt stort projekt att göra en sån.

Dessutom finns en hel del av de recept vi förknippar med julen redan i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Då så många också bara vill läsa recept på nätet och i E-böcker idag, så bjuder jag på mina bästa jultips helt gratis härinne istället.

Som tack får du gärna köpa någon eller några av mina kokböcker som julklapp eller till dig själv, då blir jag både väldigt glad och tacksam ❤

Här i mitt förra inlägg hittar du ett 30-tal av mina favoriter bland julbordets fisk-, kött- och grönsaksrätter.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Saffransostkaka ca 4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

0,5 g saffran

1 krm vaniljpulver

Salt efter behag

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Snabbfixat Luciafika 4 små mjuka kakor

2 ägg

1 dl mandlar

25 g smör/kokosolja

0,25 g saffran eller 1-2 tsk pepparkakskryddor

1 tsk valfri sötning

1 tsk psylliumhusk

Lite smulat flingsalt

Mixa eller hacka mandlarna rätt fint. Smält smöret med saffran eller pepparkakskryddor, då kommer smakerna fram mer.  Rör ner mandelhack, husk och vald sötning.

Blanda ner äggen och rör om väl, smaka av med lite salt.

Fördela smeten i fyra smorda, små glasformar eller i muffinsformar.

 Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°. Servera kakorna ljumma med till exempel hallonsylt och gärna lite vispad grädde eller kokosgrädde.

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och vald sötning, rör om och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Små kryddkakor ca 35 st

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk valfri sötning

1 msk psylliumhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald ingefära

ca ½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper.

Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Min mamma serverade alltid mandelmusslor med vispad grädde och hjortron till julfikat när jag var liten, så det gjorde jag också till bilden från min kokbok häruppe.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Eller 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner grädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde eller kokosgrädde.

Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Klicka på länken under bilden så kommer du till mitt recept inne hos Diet Doctor, där finns även flera av mina rätter till julbordet på LCHF-vis.

Här nedan kommer några matbröd som passar extra fint nu till jul.

Det första kommer från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som var den första bok där jag fick förtroendet att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt jobb, jag hade med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Fröknäcket fotograferade jag vid Funäsdalssjön i Härjedalen..

Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar

3 äggvitor (1 dl)

2½ dl hett vatten

25 g smör

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

½ dl mandelmjöl

½ dl skalade hampafrön

½ dl nyponskalsmjöl

1½ msk psylliumhusk

Ca ½ tsk salt

Att strö över knäcket:

1 dl finriven parmesan

2 msk torkade, smulade nässlor

Ca 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.

Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.

Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.

Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.

Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.

Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.

Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.

Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.

När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.

Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.

För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Det här receptet på havreknäcke kommer från kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Även till den har jag stått bakom kameran, den här gången ute bland blommor och blad på Djurgården i Stockholm.

Trots den somriga bilden passar brödet väldigt bra till jul.

Havreknäcke ca 10 st

3 dl glutenfritt havremjöl

2 dl glutenfria havregryn

1 msk psylliumhusk

1 pkt torrjäst

½-1 tsk salt

50 g smör eller kokosolja

2 dl vatten

2 dl mjölk eller kokosmjölk

Till pensling:

2 tsk mjölk/kokosmjölk

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten, värm till 45 grader.

Rör ner degvätskan i mjölet. Blanda om väl med elvispens degkrokar. Smaka av om du vill ha mer sälta. Täck över med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen på bänken och knåda den en stund med lite havremjöl så den blir smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en avlång kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Stansa ut runda kakor, ca 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt på bakplåtspapper. Degbitarna som blir över efter stansningen knådar och kavlar du ut på nytt. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Nagga brödkakorna med en gaffel, pensla och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.

Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk i rumstemperatur eller frys in och ta fram efterhand. Fräscha då på dem ett par minuter på 150˚.

Tips:

Du kan kavla ut hela degen direkt på bakplåtspapper och markera avlånga brödbitar i valfri storlek med en sporre. För att underlätta kavlingen kan du lägga bakplåtspapperet på en lätt fuktad handduk så det inte glider iväg.

Vänd dem då efter gräddningen och låt stå inne 5 minuter till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar så knäcket får torka på eftervärmen.

För variation kan du smaksätta degen med 1 msk finstötta fänkålsfrön, anis eller brödkummin eller 1 msk färdigmalda brödkryddor.

Vörtkryddat valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Äggfritt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avokado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avokado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, Länstidningen Östersund
Zucchinifritters med räkor från kokboken Utan bestick

Det kom ett fint paket på posten 💞

Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.

Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.

Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.

Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.

Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.

De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.

Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.

Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.

I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.

Zucchinifritters med räkor för 2 personer

Ingredienser:

300 g zucchini

200 g skalade räkor

1 tsk zest från citron

1 msk färsk hackad dill

Havssalt

Grovmalen svartpeppar

2 msk kokosmjöl

2 msk tapiokamjöl

1 st ägg

Ghee att steka i

Så här gör du:

  1. Riv och pressa ur vätskan från zucchinin och lägg i en bunke.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg ner med zucchinin.
  3. Riv och tillsätt zest från en citron.
  4. Hacka och tillsätt dillen.
  5. Rör samman.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Tillsätt kokosmjöl och tapiokamjöl.
  8. Rör samman.
  9. Vispa upp ägget och tillsätt detta.
  10. Rör ihop.
  11. Forma röran till bollar, ca 1 msk per boll.
  12. Lägg bollarna i en stekpanna med ghee och stek på medelvärme i 1 minut.
  13. Vänd på dem och pressa sedan ut bollarna, med hjälp av stekspaden, så de plattas till och fortsätt stek i ca 2 minuter.
  14. Vänd och stek 1 minut till.
  15. Överstek inte, då kan räkorna bli sega.
  16. Plocka upp och lägg på hushållspapper.

Servera dina zucchinifritters tillsammans med aioli.

Chiapudding med saffran och kanel + 2 andra julfrukosttips

Juliga frukosttips

Idag får du några recept att njuta av under julhelgens många, långa sovmorgnar.

De går alla fint att förbereda dagen innan så är det bara att ställa fram på en brunchbuffé tillsammans med julens alla goda rester.

Vill du ha en god macka till, så hittar du här mitt vörtkryddade valnötsbröd.

Med det här inlägget önskar jag all mina läsare en riktigt God Jul!

Julens chiapudding ca 2-8 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port

1  dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron

½ liten banan

1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)

1 msk kokosolja

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron eller lime

½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde

Lite smulat flingsalt

Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner

2 dl grovkrossade valnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl nässelpulver

1 dl kanel

½ dl mald kardemumma

½ dl gurkmejamix

Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.

Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.

Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.

Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.

Jag serverade min värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.

Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel, salt och sötning om du vill, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

Jag serverade müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 091214-001.jpg

Kokbokstips

Chiapuddingen i inledningen är en julvariant av ett recept från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Fler naturligt goda bakverk och smårätter att njuta av hittar du i min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör
Påsktårta

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta till Påsk

Idag får du recept på en glutenfri tårta som jag skapat tillsammans med min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Margareta gör förutom en fantastisk kombucha (recept finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör) även olika ekologiska kryddmixer som hon säljer i sin nätbutik.

De är precis som kombuchan riktigt goda och näringsrika, perfekta att blanda i en varm dryck eller mat och som här i bakverk.

Den här tårtan har jag kryddat med Choco Latte, en blandning av raw kakao, maca, ceylonkanel, ingefära, kardemumma, carob, ashwaganda, mesquite, lakritsrot och kokosmjölkpulver.

Påsktårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde frysta, urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraichen och tinade körsbär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Boktips

Tycker du om den här typen av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min alldeles nyutkomna bakbok.

På bilden ovan ser du Syrliga mangobollar från ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

Här kan du läsa recensioner av boken hos mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak och hos Tina Haldorsson på färgrika hälsobloggen Colorful Health.

De är alla tre kokboksförfattare och har så mycket gott både på bloggarna och i kokböckerna, så ta en rundtur inne hos dem för mer påskinspiration.

Här har jag skrivit om och delat recept från Jennys och Magnus kokbok Ren & naturlig mat och bakbok Nyttigare Gott och här om Tinas hälsobok Läkande Dundermat.

Ännu mer godsaker som passar till helgen hittar du i den här länken till mina 130 bästa Påsktips.

GLAD PÅSK!

Två sorters gröt och min sjunde kokbok färdigskriven

Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet

Tankar om havre

Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.

Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.

Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.

Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka 🙂

För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.

Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.

Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.

Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.

Bovetegröt

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Bakboksreklam

Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.

En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.

Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.

Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.

Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det 😉

Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.

Havrekakor med kolasmak

Mandelkakor med kokos och aprikoser

Smörgåstårta

Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.

Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept ❤

Syrliga mangobollar

Lucka 24 – God Jul-frukost

En fröjdefull jul

God Jul önskar Tomten och jag alla som följt med i vår lilla Adventskalender under 24 dagar.

Med hjälp av mina och bloggvännernas recept och bilder har målet varit att skapa lite känsla av julefrid i dessa besvärliga Coronatider.

Den här julen blir ju så annorlunda för oss alla, en pandemi av det här slaget är inget vi någonsin upplevt förut.

Då är det extra viktigt att stå fast vid fina gamla traditioner, till det hör i allra högsta grad julmaten.

 

Mat är för mig en stor källa till njutning och glädje, jag hoppas att jag lyckats inspirera dig att göra varje måltid till en högtidsstund.

Tycker du om min typ av mat så ta gärna del av lite tankar om min matfilosofi i det här inlägget.

I länkarna nedan kan du läsa mer och beställa mina kokböcker, till dig själv eller som en nyårsgåva till någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Idag får du tips på två goda frukostar som passar riktigt bra under juldagarna.

Nu tar jag lite ledigt från skrivandet härinne, vi ses igen på Nyårsdagen då jag har lite nytt och fräscht att dela med mig av.

Julkramar från mig, Lennart och Tomten ❤

Julig chiapudding ca 4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas till en julig brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Bovetegröt med julsmak

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

God Jul och Gott Nytt År

Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen

Lucka 10 – Saffransbiscotti från Swedish Paleo

Tomten på Skansen

Julkakor à la AIP

I dagens lucka delar Tomten och jag med oss av ett recept på annorlunda biscotti bakade med jordmandelmjöl från Cecilia Nilsson på Swedish Paleo, läs mer om hur de kom till i länken.

Cecilia har precis som jag haft stora problem med hälsan men har med hjälp av maten blivit friskare, piggare och slankare.

Hon har tack vare det utbildat sig till Lic. Kostrådgivare och är en välkänd och populär kokboksförfattare inom Paleo/stenålderskost och antiinflammatorisk AIP.

Du hittar Cecilias kokböcker här och så här beskriver hon sin medlemsklubb och allt du kan få ta del av i den;

Cecilia Nilsson, Swedish Paleo

Välkommen till Swedish Paleo!

Vill du få hjälp med att bli symtomfri vid kronisk sjukdom, allergi och inflammation?

Vill du samtidigt äta mat som bygger din hälsa på lång sikt? Då har du hittat rätt!

I vår medlemsklubb får du tillgång till världens största receptbank med autoimmun läkande kost (AIP) – underbart god mat som är lätt att laga.

Du hittar 800+ läkande recept och veckomenyer med inköpslistor som gör det enkelt att komma igång.  Du kan också spara dina favoriter i en egen receptsamling.

Alla recept hos oss är fria från gluten, mejerier, socker och tillsatser.

Just nu får du en månad gratis prova på hos oss med rabattkoden BirgittaJUL

Gå med här: www.swedishpaleo.se

Klicka på bilden nedan så kan du nu också ladda hem Swedish Paleos E-bok med gratis julrecept.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.

  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.

  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-

  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.

  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.

  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.

  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.

  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

     

    Älvrosgården på Skansen

Värmande drycker till höstens utflykter

Gurkmejate vid Glösa, Alsen

Njutbart till skogsutflykten

I tisdags tog jag min lilla hyrbil och styrde kosan västerut, mot den vackra Kallbygden.

Där bor min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani, med en fantastisk utsikt över Kallsjön och Åreskutan.

Margareta Marples på Kall Natur Kompani

Vi inledde vårt samarbete förra våren när jag första gången hade smakat hennes goda havtornskombucha.

Tog då kontakt och undrade om jag fick bjuda på den vid mina kokbokssigneringar här i Jämtland, och det fick jag.

Margareta bidrog sen även med sitt suveräna recept till min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Vi har inte setts sen Julmarknaden på Jamtli förra året, där vi hade ett gemensamt bord i Lusaflokojan och sålde kokböcker, kombucha och hennes övriga produkter.

Nu hade vi ett spännande möte för att diskutera gemensamma framtidsplaner, vad det blir får du veta så småningom.

Jag fick för ett tag sen testa Margaretas nya kryddmix, Choco Latte, en väldigt god, sockerfri chokladdryck som du kan läsa mer om och beställa i den här länken.

Choco Latte kryddmix från Kall Natur Kompani

Sen tidigare använder jag Margaretas goda gurkmejamix, som dryck, till matlagning och bakning.

Båda kryddmixerna innehåller ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, kryddor som är bra för både hälsan och välmåendet.

Särskilt gurkmejateet har varit fint för mig nu i höst när lederna stelnar till i det kyliga vädret.

Höstpicknick på Bynäset

Jag brukar ha med en termos med hett vatten, två påsar av Pukkas Lemongrass and Ginger och 1 tsk gurkmejamix på mina skogspromenader, den kombinationen är väldigt god och värmande.

Nu har jag också testat att koka upp 2 dl kokosmjölk och krydda med ½ tsk av gurkmejamixen, 1 krm kanel och 1 krm kardemumma.

Det smakar fantastiskt gott och blir som ett helt mellanmål på promenaden.

Gurkmejalatte på kokosmjölk

Choco Latte med grädde

Choco Latte på kokosmjölk

Choco Latten har jag använt tillsammans med 50/50 grädde/vatten med vispad grädde på och med kokosmjölk, båda suveränt goda att värma sig med en kall höstdag.

Både gurkmejamixen och Choco Latten fungerar fint att blanda med den mjölk du föredrar, ekologisk standardmjölk, grädde/vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller liknande.

Hoppas du får en fin söndag ute i naturen och att mitt tips kan inspirera till lite nya drycker i termosen 🙂