Hollandaisesås med chili till grillat

Smakrik smörsås

Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.

Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.

Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.

Chilihollandaise ca 3-4 port

3 äggulor

200 g smör

1 msk pressad citron

Salt och chili efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.

Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.

Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.

Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.

Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.

I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.

På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.

Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.

Fler av mina bästa grilltips hittar du i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns något för alla smaker.

Zucchinibröd med ost och timjan

Glutenfritt bröd med gröna smaker

Mina recept på zucchini, eller squash som den också kallas, blir alltid välbesökta.

Den goda och variationsrika grönsaken växer ju bokstavligen så det knakar så här års.

Här hittar du mina populära zucchinibiffar och här en zucchinisallad med örter.

Det här zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza, varm
smörgås eller som botten till smörgåstårta.

Kanske något att prova till augustis kräftskivor och surströmmingsfester?

Här hittar du olika tips på fyllningar till smörgåstårta och även ett glutenfritt/mjölkfritt formbrödsrecept som har blivit mycket uppskattat.

Det här receptet skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Smörgåsbakelse på zucchinibrödet

Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Lättlagade zucchinibiffar och fetaoströra med valnötter

Lättfixad sommarmat

Jag har tillbringat många månader i Alanya i Turkiet de senaste 20 åren, som rehabilitering efter att jag skadade ryggen i mitt kockjobb.

Jag tycker väldigt mycket om den turkiska maten och handlade flera gånger i veckan på grönsaksmarknaderna runtom i staden.

De här biffarna har jag ätit på flera restauranger med turkisk husmanskost, kombinationen mellan zucchini och dill blir riktigt god.

Jag blandar riven halloumi i mina biffar så blir proteinhalten högre, de håller ihop bättre och smaken blir väldigt god.

Receptet är enkelt att dubbla om du har gott om zucchini nu, äggvitorna som blir över kan du använda till ett gott och lättbakat stekpannebröd.

 Zucchinibiffar 2 port

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

1 msk sesamfrön

2 msk finhackad dill

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Lägg upp i en ugnsform och värm innan serveringen, den här valnötscrèmen och en syrlig rödkålssallad passar bra till.

Valnötscrème

50 g fetaost

1 dl yoghurt/smetana 10-17%

1 dl hackade valnötskärnor

1 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja. Blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Populär vegokokbok

Vill du ha fler grönskande mattips så ta en titt i min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den är snart helt slutsåld som flera av mina tidigare kokböcker, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Här nere ser du omslaget med min bild på en zucchinisallad med örter och bönor och en somrig brunch med några av mina recept från boken.

Kokbokens förord är skrivet av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Sesamkex med norsk getost

Smörgåskex till kaffet

De här frökexen är de första jag hittade på när bloggen var nystartad, du som följt mig genom åren känner till mitt omåttligt populära frökexrecept som sen följde.

Jag är född i en liten by på gränsen till Norge i nordvästra Dalarna, så norsk mesost har alltid funnits med på frukostbordet.

Jag har även använt mig av den i matlagning i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor, det var något jag ofta blandade ner i dem när jag jobbade som kock.

Dagens recept är ett smakrikt litet kex som smakar ljuvligt till en kopp kaffe.

Glutenfria sesamkex

½ dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

2 msk psylliumfrön

1 dl vatten

½ dl grädde

1 dl riven Ekte Geitost

Flingsalt

Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl.

Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde.

Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.

Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten.

Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.

Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten.

Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.

Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°.

Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.

Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.

Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.

Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.

Kokbokstips

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du hittar dem i länkarna till Bokus, de finns även på Adlibris och de tre översta som är inbundna går att beställa hem i din lokala bokhandel.

Du kan också låna alla mina kokböcker på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fröchips, ajvardip pch heta nötter från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Min bästa omelett

Frasig ostomelett

Idag har min serie av lättlagade sommarrecept kommit till hur man lagar till en omelett.

Kan det behövas recept på det?

Ja, vill du göra en riktig gourmetomelett så följ receptet här nere.

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och fördela oststavarna i stekpannan och låt dem få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten försiktigt över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade, färska örter.

Ät, njut och må gott!

Den här omeletten blev så bra så den fick vara med i min senaste kokbok, där förstärkt med räkor.

Här kan du läsa mer om Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson
Lättlagat stekpannebröd med halloumi och morot

Semestermacka

Ibland när jag vill ha en snabbfixad smörgås till kaffet men inte har lust att börja baka så gör jag stekpannebröd.

Det här energirika ”brödet” blir riktigt bra, det ger både gott tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men vill man äta det till sallad eller soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel/kardemumma

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Fler av mina bästa tips på lättbakade tilltugg till fikat och mycket annat smått och gott hittar du i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Jordgubbssallad till grillat eller ostbrickan
Jordgubbar marinerade med basilika

Midsommarsallad

Nu är jordgubbarna riktigt goda efter den soliga och varma inledningen på sommaren.

Hade du kanske köpt hem lite för mycket jordgubbar till midsommartårtan och funderar på vad du ska göra med dem?

Då är den här fräscha jordgubbssalladen något för dig, den passar lika bra till grillat som till en tapasbuffé eller till ostbrickan.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

½ dl mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Fler tips på goda sallader och smårätter till sommarmaten hittar du i mina kokböcker här nere.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till sommarens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Picknick med jordgubbar
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4