För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.
Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.
Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.
Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?
Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.
LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.
I dagens inlägg har jag samlat några tips på de hårda och mjuka julkakor och matbröd som jag skapat under de 13 år som gått sen jag startade den här bloggen.
Du hittar länkar till böckerna i nätbokhandeln efter recepten, du kan också beställa hem dem till din lokala bokhandlare.
Många har efterfrågat en julkokbok med mina recept, men det är ett väldigt stort projekt att göra en sån.
Dessutom finns en hel del av de recept vi förknippar med julen redan i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Då så många också bara vill läsa recept på nätet och i E-böcker idag, så bjuder jag på mina bästa jultips helt gratis härinne istället.
Som tack får du gärna köpa någon eller några av mina kokböcker som julklapp eller till dig själv, då blir jag både väldigt glad och tacksam
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Saffransostkaka ca 4 port
4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 g saffran
1 krm vaniljpulver
Salt efter behag
Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.
Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Snabbfixat Luciafika 4 små mjuka kakor
2 ägg
1 dl mandlar
25 g smör/kokosolja
0,25 g saffran eller 1-2 tsk pepparkakskryddor
1 tsk valfri sötning
1 tsk psylliumhusk
Lite smulat flingsalt
Mixa eller hacka mandlarna rätt fint. Smält smöret med saffran eller pepparkakskryddor, då kommer smakerna fram mer. Rör ner mandelhack, husk och vald sötning.
Blanda ner äggen och rör om väl, smaka av med lite salt.
Fördela smeten i fyra smorda, små glasformar eller i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°. Servera kakorna ljumma med till exempel hallonsylt och gärna lite vispad grädde eller kokosgrädde.
Fröpepparkakor
2 dl vatten
50 g smör/kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk psylliumhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk valfri sötning
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och vald sötning, rör om och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Små kryddkakor ca 35 st
2 dl valnötter
2 dl mandel
½ dl pumpakärnor
2 ägg
2 msk smält smör
2 msk valfri sötning
1 msk psylliumhusk
1 msk mald kardemumma
1 msk kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
ca ½ tsk salt
1 krm vaniljpulver
Pistagenötter till garnering
Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.
Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.
Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler.
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Min mamma serverade alltid mandelmusslor med vispad grädde och hjortron till julfikat när jag var liten, så det gjorde jag också till bilden från min kokbok häruppe.
Ett mycket roligt jobb, jag hade med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.
Fröknäcket fotograferade jag vid Funäsdalssjön i Härjedalen..
Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar
3 äggvitor (1 dl)
2½ dl hett vatten
25 g smör
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
½ dl mandelmjöl
½ dl skalade hampafrön
½ dl nyponskalsmjöl
1½ msk psylliumhusk
Ca ½ tsk salt
Att strö över knäcket:
1 dl finriven parmesan
2 msk torkade, smulade nässlor
Ca 1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.
Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.
Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.
Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.
Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.
Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.
Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.
Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.
När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.
Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.
Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.
För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.
Även till den har jag stått bakom kameran, den här gången ute bland blommor och blad på Djurgården i Stockholm.
Trots den somriga bilden passar brödet väldigt bra till jul.
Havreknäcke ca 10 st
3 dl glutenfritt havremjöl
2 dl glutenfria havregryn
1 msk psylliumhusk
1 pkt torrjäst
½-1 tsk salt
50 g smör eller kokosolja
2 dl vatten
2 dl mjölk eller kokosmjölk
Till pensling:
2 tsk mjölk/kokosmjölk
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten, värm till 45 grader.
Rör ner degvätskan i mjölet. Blanda om väl med elvispens degkrokar. Smaka av om du vill ha mer sälta. Täck över med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på bänken och knåda den en stund med lite havremjöl så den blir smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en avlång kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Stansa ut runda kakor, ca 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt på bakplåtspapper. Degbitarna som blir över efter stansningen knådar och kavlar du ut på nytt. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225˚. Nagga brödkakorna med en gaffel, pensla och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.
Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk i rumstemperatur eller frys in och ta fram efterhand. Fräscha då på dem ett par minuter på 150˚.
Tips:
Du kan kavla ut hela degen direkt på bakplåtspapper och markera avlånga brödbitar i valfri storlek med en sporre. För att underlätta kavlingen kan du lägga bakplåtspapperet på en lätt fuktad handduk så det inte glider iväg.
Vänd dem då efter gräddningen och låt stå inne 5 minuter till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar så knäcket får torka på eftervärmen.
För variation kan du smaksätta degen med 1 msk finstötta fänkålsfrön, anis eller brödkummin eller 1 msk färdigmalda brödkryddor.
Vörtkryddat valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.
Äggfritt julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avokado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpakärnor
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avokado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.
Glad 4e Advent
Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.
Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen.
Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre.
Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.
Du kanske minns att jag jobbade med dem som receptkonsult vid starten för 7 år sen, här kan du annars läsa lite om det och ta del av mitt recept på en glutenfri paj.
Nu i höstas stängde de tyvärr den populära lunchrestaurangen, Lars Fahlén bestämde sig att satsa på sin kombuchatillverkning.
Idag får du deras recept i två alternativ, dels för dig som äter mjölkfritt à la Paleo och dels för dig som föredrar smör och grädde i semlorna, det är bara att välja.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk fiberhusk
3 msk honung eller annan sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2dl mald mandel
2msk kokosgrädde eller grädde
1mskhonung eller annan sötning
Garnering:
Vispad kokosgrädde eller grädde
Smält kokosolja eller smör. Vispa ägg och honung kraftigt.
Häll i olja/smör och kokosmjölk eller grädde och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten.
Rör ihop allting, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden/grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa vald grädde på.
Klicka på bilden nedan så hittar du länkar till mina bloggkollegors recept på glutenfria semlor, bland annat de här vackra skapelserna från Jills mat.
Cupcakesemlor från Jillsmat.se
Resereklam
Passar på att göra lite reklam för min hälsoresa i oktober till Makrigialos på Kretas sydöstra hörn.
Resan innehåller mycket njutning i form av god mat i trevligt sällskap, lättare träning och lymfmassage medan solen går upp i en avskild vik på stranden samt matlagningskurs med mig med recept från mina kokböcker.
Jag tar er med på promenader i bergen eller vid havet, vi gör utflykter till våra favoritplatser och det finns förstås även en hel del tid för avkoppling och återhämtning.
Under veckan får du ta del av våra samlade kunskaper på området mat och hälsa med fokus på glutenfri lågkolhydratkost.
Varje dag blandar vi föredrag med samtal om stress, hormoner, fibromyalgi, lymfsystemet, klimakteriet, fördelarna med pre/probiotika, vikten och alla andra hälsofrågor du vill veta mer om, Therese har en otrolig kunskapsbank att ösa ur.
Blir du nyfiken på resan så besök gärna vår hemsida Harmoniresor.se, hoppas vi ses i höst!
Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson
Kokboksfavorit
Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.
Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.
När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om diabeteskost, ja då ville jag förstås ha med alla mina egna favoritrecept.
Diabeteskokboken för män blev resultatet, den vänder sig i textdelen mer specifikt till män och deras problem vid diabetes.
Men recepten passar förstås lika bra även för oss kvinnor, både med och utan diabetes.
Jag har ju såklart själv provlagat och provsmakat allihop, det här är min typ av svensk husmanskost.
Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.
Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.
Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.
Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.
Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.
Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.
Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.
Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.
Formfranska
8 ägg
4 dl kokosmjölk
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost
Salami, tomater, oliver, lök och vitlök
Roquefortost, valnötter och päron
Resereklam
Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.
Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.
På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.
Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.
Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.
Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.
Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.
Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.
En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…
En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…
Har jag då levt som jag lär hela tiden?
Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.
Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.
Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.
Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.
Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås
Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.
Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.
Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.
Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.
Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.
Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen
Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.
Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.
Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)
Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.
För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.
Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra
Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.
Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.
Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)
Nötfrukost med kaffe
Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.
Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.
Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.
I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.
Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.
Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor
Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.
Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.
Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.
Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.
Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.
Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.
Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.
Inköp från grönsaksmarknaden
Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.
Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.
En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.
1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.
Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.
Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör
Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.
Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.
Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.
Nykärnat smör
Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.
Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.
Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.
Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.
Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.
Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.
Äggbröd – Proteinbröd
Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg
Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.
Kall kvällstallrik
Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.
Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.
Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)
Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.
Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.
Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.
En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.
En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.
Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.
Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.
Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.
Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.
Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3
Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.
I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.
Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.
Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.
Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.
Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.
Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson