Välkommen in på besök till Tomtens Adventskalender denna mycket annorlunda decembermånad.
Nu i Coronatider känns det extra viktigt att sprida ljus och glädje, så Tomten kommer att dyka upp härinne med ett recept med julanknytning varje dag fram till julafton.
Du som följt min blogg har under flera tidigare julmånader fått se Tomten på äventyr nere vid Medelhavet, från vår vintervistelse i Alanya.
I år blev det ju förstås ingen resa, så nu har jag istället fotograferat min lilla tovade Tomte i sin valnötsbåt i vackra miljöer på Skansen.
Jag har vistats mycket i naturen på Djurgården och Skansen senaste året, det har blivit mitt andningshål för att klara av att bo mitt i en storstad.
Jag är född i de fjällnära stora skogarna i nordvästra Dalarna, så det här med naturkontakt är otroligt viktigt för mig, den finns nära även i Stockholm om man letar lite.
Nu stängde tyvärr Skansen i fredags på grund av just Coronapandemin, så det dröjer till våren innan jag kan njuta av de vackra miljöerna igen.
Vill du hjälpa till att stötta deras verksamhet så köp ett årskortsom julklapp eller till dig själv, de börjar gälla i ett år från första gången man använder det.
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Dagens recept kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Här har jag smaksatt mina glutenfria kikärtskakor med pepparkakskryddor, de blir ett nytt och lite annorlunda adventsfika, gärna serverade med ädelost.
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt.
Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, lägg kakorna på galler för att svalna.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Vill du göra kakorna helt sockerfria så använd ca ½ dl valfri sötning istället för aprikoserna, tillsätt då gärna ett ägg för en mjukare konsistens på kakorna.
Du kan variera kakorna med mandelsmör och torkade fikon.
Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.
Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.
Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.
Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.
Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade
Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.
Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.
Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.
Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.
Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.
Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.
Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade
Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.
Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.
Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.
Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.
En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.
Nu har jag varit hemma i en vecka och skrivit klart manuset till boken, det kändes fantastiskt skönt att skicka in det till förlaget i söndags kväll.
Att skapa en kokbok tar väldigt mycket tid, jag har haft den med i mina tankar dagligen i över ett halvår, men nu blir det lite julledigt även för mig.
Jag pyntade härhemma i lördags kväll, med adventssljusstakar i fönstren, det behövs verkligen lite extra ljuskällor nu när dagen är så kort.
För mig innebär julglädjen just de små tingen som kommer fram år efter år, en del har hängt med ända sen jag var barn, som tomten på bilden ovan.
Det behövs inte köpas en massa nytt att julpynta med varje år, det är ju de gamla, kära sakerna som är viktigast för att få fram julkänslan.
Många rätter som passar fint nu till jul, med anor från förr, hittar du i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Tomtens julklappstips idag blir Sophie Cronquists, för många i lågkolhydratkretsar mer känd som Ekofilosophie, fina kokbok Matfilosophie.
Idag tipsar Tomten om mina fröpepparkakor, som blivit väldigt populära hos många som vill ha en julkaka utan gluten och betydligt mindre söta än vanliga.
Jag har delat det här flera gånger tidigare och via Facebook, här kommer det igen för dig som kanske håller till utanför Facebookvärlden
På 1a Advent gjorde Tomten och jag ett stadsbesök, en härlig om än något kallblåsig dag att gå runt och titta på vår lilla stad, Östersund.
Vi besökte bland annat premiäröppningen av Östersunds Terapicenter, där många olika terapiformer nu erbjuds under ett och samma tak.
Det finns ett stort behov av hjälp med både den fysiska och psykiska ohälsan idag, så det är så bra att det erbjuds fler olika behandlingsformer.
Min vän Maria Kvärnstén är en av terapeuterna, hon erbjuder bland annat hjälp med sockersanering, du kan läsa mer här på Be Me in Balance.
Vill du ha tips på fler goda, glutenfria bakverk inför julen så ta en titt in hos bloggvännerna Jenny och Magnus på Under vårt tak.
Här kan du beställa ett signerat exemplar deras nya, fina bakbok Nyttigare Gott.
Fröpepparkakor
2 dl vatten
50 g smör/kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung, björksocker eller valfri sötning
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.
Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning
4 msk fiberhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!
Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?!
Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.
10 st semlebullar
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
25 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
6 – 8 dl manitoba vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.
Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.
Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.
Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.
Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.
Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.
Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.
Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.
Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.
Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.
Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.
Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.
Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.
Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.
Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.
Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.
Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.
När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.
Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.
Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.
Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.
Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.
Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.
Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.
Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.
Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.
Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]