Lax med lyxig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept, ja det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen här.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden då jag jobbade som restaurangkock i många år.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås till.

Du hittar mängder med olika såser i mitt bloggarkiv och i mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Laxmousse till jul

Lyxlax

Idag får du recept på en riktigt krämig och god laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs om den blivit för fast innan serveringen.

Laxmousse
150 g gravad/rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker här.

Skriv ut en bild på någon eller några av dem och ge bort i ett presentkort ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Smörstekt lax med gräddig paprikasås

Snabblagad lax

Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen.

Fler goda tips hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna nedan så kan du läsa mer om dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk sockerfri ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Smörstekt lax med zucchini och kantareller

Njutbar snabbmat

Kantareller och zucchini finns det gott om just nu, här får du tips på en kombination av de två.

Steker man dem tillsammans så drar zucchinin åt sig av smöret med den goda svampsmaken, det blir ett riktigt smakrikt tillbehör till stekt lax eller annan fisk.

Vi har en fin tid framför oss nu, vi samlare, det är bara att gå ut i skogen och dryga ut hushållskassan med svamp och bär.

Ett bra tips för pengarna du sparat är att investera i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Då har du många njutbara måltider framför dig med läckerheter från skogens och trädgårdens skafferi 😉

Lax med smörstekta kantareller 2 port

2 bitar laxfilé, ekologisk eller viltfångad

2 dl rensade, grovhackade kantareller

2 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och peppar

Bryn smöret lätt, stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det fått lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti, då är den som saftigast och godast.

Jag serverade det hela med en skiva smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Smörstekt lax med stuvad rödkål

Tisdagsfisk

Idag får du ett gott fisktips med en lite annorlunda kålstuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

50 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här ser du en annan variant på rödkål, en coleslaw med pepparrot och lingon från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Smakrik laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Njutbar tisdagsfisk

När jag jobbade på restaurang så var tisdagar=fiskdagar.

Vi försöker äta fisk och skaldjur åtminstone 3-4 gånger i veckan, då oftast som middag.

Den här grytan fungerar fint även med vit fisk eller skaldjur.

Jag fortsätter att dela med mig av tips på lättlagad vardagsmat nu när semestern är över för många.

Vill du ha recepten i bokform så följer länkar till alla mina kokböcker efter receptet.

Laxgryta 4 port

500 g lax i bitar, helst viltfångad

1 blomkålshuvud

6 dl grädde/kokosgrädde

2 röda och 2 gröna paprikor

8 soltorkade tomater i olja

50 g smör

2 vitlöksklyftor

 ½ dl hackad persilja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk paprikapulver eller chiliflingor

Saft och rivet skal av en ekologisk citron

Salt efter behag

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål, garnera med gurka och en grön kvist.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Njutbart och lättlagat

Har du provat att göra äggsmör nån gång?

Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris.

Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.

Fler recept för en njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag fick ett mail från Lari som driver LCHF-arkivet, han har satt ihop en lista över sina favoriter bland LCHF-bloggar.

Glädjande nog finns min blogg med där tillsammans med ett antal fina receptbloggar, så söker du mer nyttig matinspiration så gör gärna ett besök i hans arkiv.

Laxrullar med äggsmör 4 port

12 skivor rökt lax

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan och rulla ihop skivorna.

Servera med en grönsallad eller på hjärtan av mina mandelvåfflor eller chaffles.

Hacka då laxen i små bitar och blanda med äggsmöret, det blir perfekt utflyktsmat att ta med i ryggsäcken på en vinterpicknick.

Chaffles, ostvåfflor

Annorlunda laxsallad

Laxsallad

Smakrik sallad

Här får du ett snabbt och gott salladstips om du har rester av midsommarlaxen.

Perfekt mat att ta till en varm dag för att avnjutas på en picknick.

Fler läckra tips på somrig mat finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Laxsallad 2 port

6 skivor gravad eller rökt lax

½ dl mandelsmör

½ dl gari, inlagd ingefära för sushi

100 g sköljd rucola

2 msk pumpakärnor

1 msk avokadoolja med citron

Några kvistar citronmeliss och bladpersilja

Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen.

Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna.

Garnera med citronmeliss och bladpersilja.

Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.

Laxsallad med mandelsmör och ingfära