Krämig laxröra och tips på jordgubbstårtor för alla till Midsommar

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Här hittar du mina bästa silltips om du missade dem i helgen, du hinner göra dem om du använder färdig inlagd sill till de olika såserna.

Kommer det vegetarianer och veganer på middag till dig så passar de här inlagda svamparna riktigt bra som ett alternativ till sillen.

Många funderar nog på vilken typ av jordgubbstårta som ska göras till i morgon, här nedan kommer mina bästa tips.

På bilden ovan ser du min moussetårta med jordgubbar och lime, den passar även dem som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Vill du hellre göra en traditionell gräddtårta så finns mitt bästa glutenfria recept i den här länken.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.

För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.

Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.

Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Midsommartårta med vaniljparfait och jordgubbar

Kokbokstips

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Snart slutsåld

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Glad Midsommar!

Midsommar

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Spröda frökex med laxröra

Spröda frökex med laxröra

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex eller gurkskivor.

Laxröra på Spröda frökex

 

Midsommar


Bakpotatis och massor av tips på röror!

bakpotatis_bakad_potatis
Hej o hå! Nu har jag landat hemma vid datorn efter ett par dagars jobb och personalmöte och pappersarbete att styra upp med. Känns som veckan varit lång som två… Ibland blir det lite för mycket… Min lillasyster Sanna miste sin farmor i söndags och sen dess har det känts motigt och tungt… Vi fanns vid hennes sida och framförallt Sanna som fick hålla hennes hand när hon tog sitt sista andetag. Att mista nån man håller kär, en släkting eller bekant känns i hjärtat och man lider både av sorg och medkänsla. ♥ Veckan rullade på trots allt med jobb och möten…

Men imorgon är det fredag igen och det ska bli skönt med helg och sportlov nästa vecka för barnen med! :-P Hoppas vi kan hitta på något tillsammans med moster Sanna så vi får tankarna på annat håll.

Jag tänkte på det här med bakpotatis, eller säger ni bakad potatis?
Det är ju mest på sommaren som man äter dom, men då är dom faktiskt inte lika goda som på vintern, har ni tänkt på det?!

Det är ju en billig liten knöl som är så vansinnigt enkel att variera med tillbehör och röror. När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…. Heaven!! :-P

Bakpotatis är en smart rätt som den är med en god röra till, eller som tillbehör till kött och bearnaisesås. Som ni ser här så blev det just det sistnämnda… Kunde inte låta bli. :-P

Vill man baka potatis SNABBT så naggar man den med gaffel och kör på högsta effekt i microvågsugnen ca 10-15 min och vänder på den en gång. Smaken blir inte lika god som när den bakas i ugn men det duger, den blir liksom mer ”kokt”. Men ett bra tips om man vill ha en snabbis-potatis! Helst kör jag den i ugnen på 175 grader ca 1½ timme, naggad och utan folie.

RÖROR! 
Jag har massor av tips på röror så jag tänkte lista dom alla här nedan. Att steka kött och servera med bearnaisesås förmodar jag att ni inte behöver utförlig beskrivning på. ;-)

bakpotatis_recept_bakad_potatis_vitlökssmör_röror


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>

bakad_potatis_skinkröra
Med skinkröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

6 recept på bakad potatis med goda röror

bakpotatis
Efter önskemål om fler tips till bakad potatis kommer här ett par olika recept med röror och fyllningar. Perfekt sportlovs-mat som är enkel att förbereda med  antingen varm eller kall röra, men också otroligt gott till sommarens grillkvällar med vitlökssmör till en fin grillad köttbit… :-P

Vilken är din  favorit?
Ska det vara med röra eller bara med vitlökssmör till det grillade köttet… Det är frågan?!


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

The post 6 recept på bakad potatis med goda röror appeared first on Kryddburken.se.

Laxröra i snapsglas


Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! ;-)  I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra
150 gram kallrökt lax
200 gram majonäs
3 msk philadelphiaost
½ finhackad rödlök
1 knippe finhackad gräslök
½ pressad citron
Några droppar D´Elidas chilisås
Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.