Ett tilltugg som passar till både ”lilla” grillmiddagen, eller som tillbehör till ”stora”. Gott bara som dom är o ett måste i sommar! Soooom jag saknat dom. Baconlindade vattenkastanjer. Använd ett paket bacon, det är lagom till en burk skivade kastanjer. Hemligheten är lite farinsocker o salt mellan varje liten skiva innan du lägger dom […]
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen.
Dagens svampsoppa har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.
Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu i höst.
Om skogsbad, naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Just nu är boken med på Adlibris rea för bara 145 kr, ett oslagbart pris för mängder av recept på godsaker från skogens skafferi.
Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar benbuljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.
Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.
Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.
Idag känner vi oss riktigt glada, Lennart tog ett antikroppstest på Covid-19 häromdagen, nu har det kommit tillbaka som positivt.
Känns förstås väldigt positivt
Vi har ju inte varit det minsta sjuka under det halvår vi varit i Stockholm, otroligt att Covid-19 kan drabba så olika.
Lurigt att man kan ha det utan att det märks alls, då är det inte konstigt att smitta kan spridas så fort…
(Vi fortsätter förstås att följa FHMs råd att hålla avstånd, tvätta/sprita händerna och allt det där vi nu alla vet så väl, så vi inte sprider andras virus vidare oavsiktligt genom att kanske ha det på händerna.)
Du kanske sett att jag sen tidigt i våras delar med mig av dagliga tips på njutbar mat, en service till mina läsare så här i Coronatider.
Coronan verkar ju bli en utdragen historia, men jag fortsätter att inspirera, glad att så många uppskattar mina recept.
I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas vardagsmat bacon och ägg.
Jag köper alltid varmrökt bacon av lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.
Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.
Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpakärnor och kiwi.
Här nedan har baconet fått sällskap av en bönsallad med ajvar, surkål, getost, hjortron och äggröra, en riktig lyxfrukost.
Nästa bild är mer vardagsbetonad, bacon och äggröramed tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.
Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt bloggskrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
Det blev inga föreläsningar och boksigneringar den här sommaren, har varit ute på turné med dem i flera år förut men nu kom Coronan i vägen precis lagom tills min senaste bok gavs ut i våras.
En kokbok blir en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.
Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon, klicka på bilden så kan du se inslaget
Här har jag lagt ut länkar till böckerna på lite olika ställen, här finns Gröna, sköna tillbehör på Adlibris och Diabeteskokboken för män på Bokus.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är slutsåld men kommer ut på nytt i augusti, den kan du lägga in om bevakning på i den här länken till Adlibris.
Vill du hellre stötta den lokala handeln genom att köpa böcker i en vanlig butik är det bara att be dem beställa hem till din favoritbutik.
Mina böcker finns även på biblioteken om du föredrar att låna.
Fyra av mina kokböcker från förra årets signering på Ecocaféet under Storsjöyran i Östersund
Jag fortsätter att dela med mig av njutbara rätter för att förgylla den kommande påsken.
Eftersom påskresorna är inställda för oss alla i år, så passar det bra att lägga lite extra kärlek och omsorg på festliga måltider hemma istället.
Kalkonbröst förekommer ofta i mitt kök och den här rätten hittade jag på när jag skulle bjuda goda vänner på middag.
Jag använde calvados till fyllningen, som jag fått av min kusin i Tyskland, hans familj har gott om äpplen och kan lämna in en del av skörden till ett lokalt bränneri.
Har du inte calvados i skafferiet så kan du ta en skvätt vinäger eller pressad citron istället.
Äppelfyllt kalkonbröst 4 port
Två bitar kalkonbröst à 300 g
1 paket bacon
Smör till stekning
Fyllning
1 äpple
1 msk smör
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad rosmarin
1 msk calvados
Salt och peppar
Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.
Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.
Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.
Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.
Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.
Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.
Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.
Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.
Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.
Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.
Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.
Jag serverade en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor med kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt över.
Den här våren och sommaren var planen att jag skulle ut och föreläsa om hur maten gett mig ett friskare liv, men tyvärr har ju Coronaviruset satt käppar i hjulen på många sätt för oss alla.
Jag var inbjuden att för första gången hålla en föreläsning på LCHF-Campingen i Säffle, men fick igår veta att den är inställd.
Så alla ni som hade tänkt åka till Säffle får vänta till sommaren 2021, hoppas vi ses då istället.