Krämig laxröra och tips på jordgubbstårtor för alla till Midsommar

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Här hittar du mina bästa silltips om du missade dem i helgen, du hinner göra dem om du använder färdig inlagd sill till de olika såserna.

Kommer det vegetarianer och veganer på middag till dig så passar de här inlagda svamparna riktigt bra som ett alternativ till sillen.

Många funderar nog på vilken typ av jordgubbstårta som ska göras till i morgon, här nedan kommer mina bästa tips.

På bilden ovan ser du min moussetårta med jordgubbar och lime, den passar även dem som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Vill du hellre göra en traditionell gräddtårta så finns mitt bästa glutenfria recept i den här länken.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.

För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.

Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.

Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Midsommartårta med vaniljparfait och jordgubbar

Kokbokstips

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Snart slutsåld

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Glad Midsommar!

Midsommar

Glutenfri gräddtårta till Midsommar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.

Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.

Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.

Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.

Hjortronbakelse

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du flera av mina favoriter i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du många av mina tips i det här inlägget och desto fler i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Böckerna kan också bli en fin present med bestående värde att ta med när du är bortbjuden i sommar.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon
60-årsdag och tårta på två sätt

Födelsedagstårtor

Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.

Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.

Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.

Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 244535468_1271333309962185_7119165839410791200_n.jpg

I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.

Tycker du om min typ av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Hjortronbakelse

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.

Birgitta Höglund i Underbara Kungsholmen
Gräddtårta till Mors Dag

Tårtkalas

Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är nästan den samma.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt björksocker eller honung till den här med bra resultat.

Jag brukar använda psylliumhusk till det här receptet, det ger en fastare kaka än med fiberhusk.

Ta hand om varandra lite extra mycket nu i Pingsthelgen, även om vi inte kan träffas som vanligt så finns ju andra sätt att hålla kontakten.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Fler av mina tips på glutenfri matlagning och bakning hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

2 sorters mousse till efterrätt eller tårtfyllning

Gammaldags Farsdagsdessert

När jag var liten bjöds det ofta på gräddiga mousser och fromage när det var fest.

Nu får man det inte så ofta, så jag slår gärna ett slag för de här näringsrika och läckra små desserterna.

De är perfekta att servera i små glas eller moccakoppar, det behövs inte en stor dessert efter en middag.

Våra äldre släktingar behöver äta mer av både ägg och grädde för att inte bli svagare, då är en sån här efterrätt riktigt bra att ta till.

Moussen passar också bra att ha som tårtfyllning, jag gjorde många såna tårtor när jag jobbade på restaurang.

Här hittar du min sockerkaka gjord med björksocker om du vill ha en tårta som inte höjer blodsockret nämnvärt.

Mousse är också god att ha som fyllning i mandelmusslor, en gammal klassisk juldessert.

Du hittar recept på fler desserter och glutenfria bakverk i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, mitt bästa julklappstips så här i god tid.

Gräddtårta på björksockerkaka

Hallonmousse

4 äggulor

4 gelatinblad

3 dl mixade och passerade hallon

2 dl grädde

ev 1-2 msk valfri sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och ev sötning riktigt vitt och pösigt, diska visparna och vispa grädden, inte alltför hårt.

Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta på svag värme i lite hallonsås.

Vänd ner den vispade grädden försiktigt i äggulorna.

Blanda ner gelatinröran i resten av hallonsåsen.

Rör ner en sked av gräddsmeten i hallonen, vänd ner tillbaks i grädden, blanda försiktigt.

Häll upp i små glas eller skålar. Den här satsen räckte till 8 små portioner.

Servera med vispad grädde och hallon.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

1 msk honung, indiansocker eller valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden. Häll upp i små glas, koppar eller skålar.

Ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

 

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Gräddbakelse med hallonfromage och tips på vernissage

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Lördagsgodis

När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.

Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.

Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.

Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.

Kardemummakaka med bär och crème fraiche

Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.

Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.

Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.

Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.

I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.

Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Rulltårts-tårta och Max som har fyllt år

rulltårtstårta_tårta_rulltårta
Den 14:e juli på självaste prinsessans födelsedag fyller även lillprinsen Max år! Hela 14år! HURRA HURRA!! :-P Vi uppvaktade honom med en lite snurrig tårta, en rulltårts-tårta med hallonsylt, grädde, strössel och jordgubbar och inte minst ett litet fyrverkeri i mitten!

Max älskar födelsedagar och all förväntan, hemlisar och presenter, vem gör inte det? ;-)

Tårtan i sig är väldigt enkel att göra. En helt vanlig sockerkaksbotten som man brer sylt över. Skär i fyra ”remsor” och rullar ihop remsa efter remsa. Det här receptet har jag använt :

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt. Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och ”lappa” efter med resterande tre. Dekorera med grädde och jordgubbar.

max_öjkroken
Lycklig, liten kille!

max_nilsson
Måste spana in som finns i paketet noga, noga!

gräddtårta_jordgubbar_födelsedag

Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Somrig gräddtårta med jordgubbar och hallon

jordgubbstårta_sommartårta
Att svänga ihop somriga tårtor är så busenkelt och en given dessert på sommaren. Allt som behövs är lite sockerkaka, en god sylt eller vaniljkräm, grädde och massor av bär! :-P

Du kan använda en bit rulltårta också och täcka med grädde, eller ett par skivor sockerkaka. Du kan dela en vetefläta (dögott blir det) och fylla med sylt eller vaniljkräm och sen bara dekorera med grädde och bär. Det går på nolltid och är garanterat uppskattat av både stora som små! :-P

Den här sockerkaks-stubben gjorde jag till barnens skolavslutning, inte så stor och räcker precis lagom till 4 personer. En snabb tårta behöver inte vara perfekt rund och noga spritsad, även det lite busiga och ostyriga kan bli vackert! Glöm inte pudra med florsocker för det extra lilla piffet, det blir ju såååå fint.

jordgubbstårta_gräddtårta_sommartårta
Glöm inte heller att fota och skicka in bild på din finaste sommartårta,
läs mer HÄR >>

Årets första gräddtårtor med jordgubbar, hallon och blåbärsfyllning

jordgubbstårta_gräddtårta
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år! :-P

Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! :-P Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina. ;-)

Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.

gräddtårta_bär_jordgubbar_hallon
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! :-P Detta är Jolines verk. :-P

öland_öjkroken_kryddburken_vår_tulpaner_rosa
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!

blommor_snittblommor_öjkroken_öland_kryddburken
Vackra…

gräddtårta_jordgubbstårta_tårta
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>

tårta_nicke_öjkroken_födelsedag
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där! :-P

utebelysning
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.

burgare_garage
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör. ;-)

nicke_nilsson_öjkroken
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!