Gorgonzolafylld lax med dillmajonnäs

Trevlig Trettondag

En gorgonzolagratinerad laxrulle passar fint att ta till om du vill ha en festlig avslutning på juldagarna.

Receptet är för två personer men är enkelt att göra till fler.

Jag rörde även ihop crème fraiche och mosad gorgonzola som extra tillbehör.

En varm sallad på lättkokta haricot verts med strimlad, skållad mandel, kokt blomkål eller broccoli passar också bra till.

De gröna bönorna fick en dressing av kallpressad olivolja, balsamvinäger, salt och peppar strax innan serveringen.

Gorgonzolafylld lax

2 skivor lax à 150 g

3-4 msk gorgonzola

Salt och nymald peppar

Dra bort benen från laxsidan. Skär ca 3 cm tjocka skivor ner genom skinnet. Skär bort även det, så du har en skinn och benfri laxbit.

Skär en remsa av laxskivan genom att lägga ett snitt från den smala delen, genom den tjocka. Men inte hela vägen, lämna ett par cm vid kanten.

Håll handen pressad mot laxbiten när du skär, så går det lättare.

Vik ut den skurna biten, så laxen blir som en lång remsa. Krydda med salt och peppar och bred över gorgonzolan.

Rulla ihop laxremsan som en rulltårtsbit, fäst med tandpetare. Lägg på en smord, ugnsfast form.

Hit kan du förbereda, för att ta fram och gratinera precis innan serveringen.

Grädda rullarna på 200° i ca 10 minuter. Laxen går fort att gräddas färdig i och med att den är skuren.

Mammas dillmajonnäs

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk finhackad kapris

1 tsk  senap

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Ställ in i kylen en timme innan serveringen, då utvecklas smakerna bättre.

Fler tips på smakrika rätter och goda tillbehör hittar du i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Pestogratinerad lax med sallad på ägg, chèvre och räkor från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Nystart – Tre tips på enkla äggrätter

Nytt år med nyttigare mat

God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Äggsmör 2-4 port

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

100 g rökt lax

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.

Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Äggröra med tomater och basilika 1-2 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Hälsosamt kokbokstips

För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.

Om du vill ta del av gott om inspiration till god, näringsrik och hälsosam matlagning, ta gärna en titt på min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.

Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.

Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.

Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.

Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.

Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”

Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.

Fläskpannkaka med lingon
Falukorv med syrlig rödkål
Frasig ostomelett med räkor
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås
Majonnäs och chiliaioli
Kålpudding med lingonsky

Tips på varmrätter till Nyårsafton – Kött, fisk och vegetariskt med goda tillbehör

Festlig nyårsmat

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.

Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.

Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.

Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.

Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.

Några av mina enkla förrättstips hittar du här i gårdagens inlägg och desserterna kommer i ett inlägg i morgon bitti.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Så här steker du en perfekt tournedos

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

På bilden här nedan ser du två andra varianter av kryddsmör i paprika från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Den godaste smörsåsen

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.

Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks mycket populära kokbok så kan du ta en titt i den här länken till Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.


Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här följer mitt vegetariska alternativ, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost, broccolimoset passar riktigt bra även till dem.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad persilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, salta på båda sidor och låt stå en stund.

Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan, torka av med hushållspapper.

Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Tycker du som jag om gröna rätter så hittar du många av mina favoritrecept i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den inbundna boken är helt slutsåld från förlaget och kommer inte att ryckas upp på nytt.

Men i den här länken hittar du den som E-bok att ladda ned för bara 99 kr.

Gott nytt år och skål i ett glas havtornskombucha, ett av recepten som finns med i E-boken.

Bilden tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön i Jämtland, det är Åreskutan som speglar sig i sjön.

Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet

Två sorters sill

Vill du ha lite inspiration till julbordets sillar så hittar du här två av mina egna favoriter.

Jag använder mitt bästa recept på inlagd sill som bas för att sen smaksätta sillbitarna på olika sätt, det ger den bästa julsillen tycker jag.

De två sillfiléer som jag har i recepten motsvaras av 120 grams burkar med inlagd sill köpt i butik om du hellre använder den än lägger in egen.

Vill du lägga in julsill helt utan socker så hittar du här recept på det hos Paleoskafferiet.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl av min enkla majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Julklappstips i sista minuten

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna nedan som går till dem alla på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Nu hinner de inte komma hem i brevlådan innan julafton men ett tips är att skriva ut bild på den kokbok du vill ge och slå in som ett presentkort.

Väljer du en E-bok så kan du ladda hem den direkt till mottagarens dator eller platta, ett lätt och smidigt sätt att handla julklappar.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Senapssill och citronsill till julbordet

Sillfavoriter

Senapssill är ett givet inslag på julbordet hos många, idag bjuder jag på den goda sillen i min tappning.

Det finns många varianter, men den enklaste och godaste enligt min smak är en vanlig hovmästarsås utan dill, blandad med inlagd sill.

Många gör felet att inte lägga in sillen i en ättikslag först, innan de blandar den med någon sås som smaksättning.

Resultatet blir inte gott, mest bara rå saltsillsmak.

Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen, här hittar du mitt bästa recept på inlagd sill.

Vill du göra det riktigt enkelt till jul så kan du köpa en burk färdiginlagd sill.

Plocka upp bitarna ur lagen utan att lök och kryddor kommer med, skölj sillen och låt den rinna av, blanda sen med såsen.

Recept nummer två idag är en annan av mina absoluta favoriter, citronsill.

Den gjorde jag mycket till julborden när jag jobbade som restaurangkock.

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk valfri sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl neutral rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce eller tamarisoja

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna någon dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna några dagar innan jul för mindre stress i juldagarna.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Här kommer ett bonustips, en fin julsill på Paleoskafferiet inlagd helt utan socker.

Julsill
Sockerfri julsill på Paleoskafferiet
Foto Jenny och Magnus Andersson

Julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken (Inbunden på Adlibris)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Krämig laxmousse till julbordet

Snabbfixad julmousse

Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.

Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.

Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Mitt bästa recept på inlagd sill

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha någon annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom ca en vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Tycker du den fortfarande är för salt så byt vattnet och låt stå i kylen några timmar till.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Juliga boktips

Vill du ha fler tips på goda rätter till julhelgerna eller att ge bort som ätbara julgåvor så hittar du mängder med passande recept i mina kokböcker här nedanför.

Böckerna blir förstås också fina och uppskattade julklappar, antingen som inbundna eller som E-bok att ladda ner till mottagarens platta eller dator.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

Smakrik gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.

Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.

Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Tomtens julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.

Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost (E-bok)
Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Foto Birgitta Höglund
Så här gravar du lax med äpple

Hemgjord gravlax utan tillsatt socker

Recept på gravad lax innehåller i vanliga fall rätt mycket socker, här får du ett gott recept till jul sötad på ett annorlunda sätt.

Även om inte så värst många kolhydrater från sockret tränger in i laxen, så tog jag fram det här receptet på en äppelgravad lax när jag skrev min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Den största delen av recepten därifrån finns idag i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där finns även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist som grundade LCHF-rörelsen för 20 år sedan.

Fler recept på mat med färre kolhydrater hittar du i min senaste bok, Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med en annan LCHF-pionjär, Lars-Erik Litsfeldt.

Här kan du läsa mer om mina kokböcker, de har i dagsläget blivit åtta stycken.

Så över till receptet, den här laxen har blivit väldigt populär bland mina följare, hoppas du också kommer att tycka om den.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse på frökex
Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.

Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.

Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.

Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)