Tre tips på tillbehör till augustikvällarnas kräftskivor

Sensommarnjutning

Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken.

Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna.

De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé också, eller bara som komplement till din vardagsmat.

Först ut blir en paprikadipp med koriander, lika gott till skaldjur som till råa grönsaker, chips eller grillat.

Receptet kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Gulgrön paprikadipp med koriander

2 dl cashewnötter

1 dl hackad koriander

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

1 gul paprika

1–2 vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger

½–1 tsk salt

Ca 1 krm cayennepeppar

Skär paprikan och vitlöken i små tärningar. Fräs nötterna och grönsakshacket i hälften av olivoljan ett par minuter utan att det får färg.

Salta och peppra och häll på vinägern som får koka in i paprikan.

Häll nötröran i en matberedare och mixa nästan slätt tillsammans med koriandern, resten av olivoljan och vattnet.

Häll upp i en burk och ställ i kylen när den svalnat, så smakerna får mogna en stund.

Du kan variera smaksättningen med till exempel chiliflingor, rökt paprika, timjan, oregano, gräslök.

Recept nummer två blir ett lite nytt och gott alternativ till den klassiska ostpajen som många brukar bjuda på till kräftorna.

Ostprioger fyllda med kantareller och örter som jag skapade till min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Länken ovan går till Adlibris, där bakboken just nu finns för bara 159 kr.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Mitt tredje tips blir en mungbönssallad som kommer från ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad och där har jag serverat bönsalladen till kräftstjärtar på smörstekta snittar av valnötsbröd, som också finns med i bönboken.

Den är också på sommarrea hos Adlibris, just nu för bara 89 kr.

Alla tre kokböckerna i inlägget har getts ut av Annika Bladh på Bladh by Bladh, den bästa förläggare jag samarbetat med kring mina sju kokböcker.

Ät, njut och må gott!

Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd Foto Veronica Kindblad

Mungbönssallad ca 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Lax med lyxig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept, ja det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen här.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden då jag jobbade som restaurangkock i många år.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås till.

Du hittar mängder med olika såser i mitt bloggarkiv och i mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Fiskgryta på två sätt

Värmande grytor

Så här i januarirusket är det gott att värma sig med en smakrik fiskgryta efter en långpromenad.

Idag får du två av mina favoritrecept, en grönsaksbaserad med aioli till och en krämig med tillsats av grädde eller kokosgrädde.

Servera gärna ett gott, glutenfritt matbröd till, här hittar du ett saftigt nötbröd och här matmuffins.

Dubbla bara recepten på grytorna om du vill laga till fler.

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong eller vatten

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera grytan med en klick aioli.

Krämig fiskgryta ca 3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke. Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor. Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra ca 30 minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Jag serverade fiskgrytan toppad med rostade pumpakärnor, det blev väldigt gott.

Fler tips och recept hittar du här i bloggarkivet och i mina kokböcker.

Stötta gärna mitt skrivande genom att köpa en eller fler till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag och fyra av mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
Gravad lax med apelsin och rosépeppar

Julförberedelser

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, ett av de julrecept jag skapade ifjol till Diet Doctor, med bilder tagna av Naomi Sherman.

Du kan göra den redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress veckan innan jul.

Här hittar du de övriga recept jag bidrog med och där kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

Är lite extra glad och stolt över mina kokböcker idag, då jag nyss fått veta att min senaste bok, Baka med frukt och grönt, utsetts till Sveriges bästa hälsokokbok 2021.

Den fick utmärkelsen på den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, som just nu pågår i Paris.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Räkor på toast av sötpotatis

Räktoast på annorlunda vis

Idag får du tips på en riktigt god toast, gjord på skivad sötpotatis.

En lättfixad variant för oss som äter glutenfritt och inte har något bra toastbröd hemma.

Jag stekte helt enkelt några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.

Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.

Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.

Jag hade små vaktelägg till, de är både vackra och goda, men det går förstås lika bra med vanliga hönsägg.

Jag kokar vakteläggen i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.

Vill du hellre baka ett bröd på sötpotatis så hittar du ett i min nya bakbok, Baka med frukt & grönt.

Det är bakat med inspiration av ett mycket gott sötpotatisbröd från Madeira, Bolo do Caco.

Sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt
Foto Birgitta Höglund

Topp 10 på bloggen 2020

Populära recept

God fortsättning på nya året och trevlig Trettondagsafton önskar jag alla läsare.

Så glad att just du kommer på besök och delar min kärlek till njutbar mat.

Det känns fint att mina recept uppskattas av så många, är nu inne på tolfte året sen jag började dela recept.

Du får förstås mer än gärna sprida bloggen vidare till dina vänner som också tycker om naturligt god mat.

Idag får du en lista på de mest populära recepten under året som gick, det märks på alla besök härinne att Coronapandemin ökat intresset för hemlagad mat.

Först ut är det recept som under många år legat i topp, så även 2020, min lilla stekskola där du får lära dig konsten att steka en tournedos.

Mina 18 år som kock lärde mig både det och mycket annat som jag delar med mig av i mina kokböcker, du hittar vägen till dem efter receptlänkarna.

1 . Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

Kyckling till buljong

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Räksoppa

5. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

6. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

7. 7 sorters glutenfria kakor till jul

8. Smörstekt Harr på Jämtlandsvis

9. Nystart med 7 äggrätter

10. Lax med gräddstuvad mangold

Här nedanför ser du min kokböcker och den bakbok som kommer ut till våren.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna, jag blir väldigt glad och tacksam om du vill beställa en till dig själv eller till dina nära och kära som present.

Jag och fyra av mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 2 – Halva Lindhas gubbröra

Julbordsklassiker

Idag bjuder en av mina fina bloggvänner på en krämig gubbröra, så här skriver Lindha Vikström;

Här kommer ett av mina favoritrecept som jag tycker passar så bra på julbordet. Min goda LCHF-gubbröra.

Mättande och god och dessutom mejerifri. Jag tycker det blir lite festligare om man serverar gubbröran i små snapsglas på fot en fin kontrast till den inlagda sillen kanske.

Man kan även ha ett gott frökex till om man vill ha röran på kex i stället.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Tack för recept och bild, Lindha ❤

Här kan du som vill ta lära dig mer om Lindhas vikt/hälsoresa gå med i hennes 5 veckors kursprogram på Facebook.

Vill du besöka hennes blogg Halva Lindha så hittar du den här.

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp