Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

En månad med Medelhavskost
Mezerätter på Kaptans Güverte

Njutbar semester

Den senaste månaden har jag och Lennart varit nere vid Medelhavet och njutit av god mat, sol, värme och höstledighet, det har varit en riktig hälsoresa.

Som du kanske läst härinne så träffades vi i Alanya för snart 20 år sen och det var dit vi styrde kosan nu när det äntligen är möjligt att resa mer fritt igen efter pandemiåren.

Det blev ju ingen resa förra året när jag fyllde 60, hemmaåren gjorde att vi kunde spara lite av vår pension och istället satsa på en riktigt fin resa i år.

Lennart fyller 80 till våren, så vi passade på att fira oss och livet lite extra, vi har ju båda tagit oss tillbaka efter flera svåra sjukdomar.

Jag och sambo Lennart

Tidigare har vi hyrt privat lägenhet och jag har lagat så gott som all maten själv, men den här gången valde vi att bo först två veckor på fina Kaptan Hotel i hamnen.

Ett mycket trevligt hotell med oslagbar utsikt över Taurusbergen och soluppgången, de har dessutom en fantastisk frukostbuffé.

Jag brukar boka första natten via en bokningssida och sen boka resterande tid direkt i receptionen, då får man oftast ett bättre pris.

Frukost på Kaptan Hotel

Kaptan har ett stort utbud av oliver och gröna blad, alla viktiga komponenter i en turkisk frukost. Ostar är också rikligt tilltagna, det finns nåt för alla smaker.

Hotellet har även en mycket bra restaurang, Kaptans Güverte, som ligger tvärs över gatan.

Där åt vi ofta vår middag, bilden högst upp visar några av deras läckra förrätter, citronmarinerad ansjovis, avokadosallad och bräserade örter med yoghurt och valnötter frästa i olivolja med chili, så gott.

Vi älskar båda den turkiska maten med alla fräscha grönsaker, frukter, ostar, oliver, äggrätter och långkok.

När jag bokar så väljer jag alltid hotell som har vattenkokare och kylskåp på rummet, så det går att fixa till lite enkla sallader och kaffe/te med tilltugg då och då när lusten att äta ute inte infinner sig.

Jag har alltid med mina små bambuskålar, skedar, en liten skalkniv och en liten skärbräda.

Här nedan är skålen fylld med tomat, gurka, grön paprika, päron, fikon, fetaost, mandlar, olivolja, citron, oregano och havssalt.

Lättlagad lunch hemma på Riviera Zen

De resterande två veckorna flyttade vi till våra ”hemmakvarter” vid Kleopatrastranden och bodde på nybyggda Riviera Zen.

Rummen är riktigt fräscha och från vårt hade vi en fantastisk utsikt över Borgen, havet, bergen och solnedgången.

Båda hotellen har mycket sköna sängar och härliga balkonger med fin utsikt, det är väldigt viktiga detaljer för oss när vi väljer var vi ska bo, även kvaliteten på maten är förstås viktig för mig.

Båda hotellen rekommenderas varmt om du vill njuta av en riktigt avkopplande semester.

Kaptan Hotel
Utsikten över soluppgången och hamnen från vår balkong på Kaptan
Jag vid Röda Tornet i Alanyas hamn
Utsikten från balkongen på Riviera Zen är även den något alldeles extra

Frukosten på Kaptan är den bästa jag ätit i Turkiet, den på Riviera Zen är också mycket bra.

På Zen hade vi även halvpension med middag, det var en stor variation av riktigt goda turkiska rätter varje kväll.

Jag fick väldigt bra hjälp av kockarna som berättade vilka rätter som var glutenfria, det fanns alltid flera att välja bland.

Jag kan lova att jag inte saknat att laga mat ett dugg den här semestern, har njutit fullt ut av de turkiska kockarnas yrkesskicklighet och matglädje.

Jag är som vanligt inte sponsrad av något hotell eller resebyrå utan det här är ett restips helt baserat på mina personliga åsikter.

Jag och Lennart

Julklappsreklam

Har du funderat på att köpa några extra njutbara och matnyttiga julklappar i år så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Bilden efter länkarna är tagen av Mikael Eriksson och visar en turkisk morotsröra från min grillkokbok.

Den är ett mycket gott tillbehör till julmaten, du hittar även många andra sallader och röror som passar till julens rätter i Gröna, sköna tillbehör.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Så steker du en perfekt tournedos

Att lyckas med en köttbit

Det är inte varje dag det serveras tournedos i mitt kök nu för tiden.

Annat var det när jag jobbade under 18 år på olika restauranger, då åt jag så mycket filé så jag blev lite trött på det.

Som de flesta kockar uppskattade jag mest den vanliga svenska husmanskosten i mitt hemmakök, finmat blev det tillräckligt av på jobbet.

Jag föredrar vanlig, enkel mat nu med, men ibland är det gott med en riktigt lättstekt köttbit med ett gott örtsmör och lite grönsaker till..

Vill du hellre ha en god sås till, så finns här traditionella restaurangrecept på pepparsås och bearnaisesås.

Här nedan kommer lite tips på stekning av kött, så det blir precis som du vill ha det.

Liten köttskola

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna härovan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Nystart och recept på fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Dags för nytt liv i bloggandet

Idag dök det upp ett Facebookminne från en artikel i ÖstersundsPosten den 2 oktober 2010, som fick mig att bestämma mig för att väcka bloggen till lite mer liv igen.

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket tid som jag och många med mig lägger ner på att närvara på sociala medier, i mitt fall mest Facebook och en del på Instagram.

385751144_10224998143006201_3443064625457811146_n

De här funderingarna började med att jag fick en mailförfrågan förra veckan med erbjudande om ett reklamsamarbete här på bloggen, jag skulle få bra betalt för att publicera en matrelaterad artikel.

Men kruxet var att den skulle innehålla länkar till ett casinoföretag, så det blev förstås nej från mig…

Jag har hållit bloggen fri från den typen av samarbeten i 14 år, så jag hoppas att jag kan fortsätta med det och få in en liten inkomst via mina kokböcker istället. Du hittar länkar till dem längst ner i det här inlägget.
 
Jag blir förstås väldigt glad om något seriöst matföretag som jobbar med schyssta råvaror hör av sig, då kan jag gärna tänka mig ett samarbete.
 
Efter pandemin har jag inte haft några sådana roliga uppdrag, du kan läsa mer här om vad jag sysslade med innan den kom och vände upp och ner på mångas tillvaro.
 
Har du eller känner du någon som söker ett bra samarbete, så tveka inte att höra av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Men nu över till det viktigaste med bloggandet, idag bjuder jag på en smakrik grönsaksröra och örtsmör som passar fint nu när vi kan ta vara på allt överflöd från sommarens odlingar.

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré eller halloumi med sallad, citron och örtsmör.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Du får väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt (Just nu för reapriset 119 kr)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Glutenfri tacopaj och tacokrydda

Populär paj

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.

Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.

Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.

Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.

Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.

Grekisk kycklinggryta

Snabblagad kyckling

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Det passar också fint som bas i en glutenfri paj, prova gärna den här.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.

Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baconfyllda champinjoner

Fyllda champinjoner

Läcker smårätt

Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

Den passar fint både till brunch eller som en lättare middag, i mindre format även på en tapasbuffé.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Fler goda smårätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt.

Här nedan ser du grekiska tomatbiffar från tillbehörsboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Citronmarinerad lammsadel

Citronmarinerad lammsadel

Syrlig marinad

Dagens recept blir en riktigt fräsch marinad som passar utmärkt till lamm.

Har du inte en lammsadel så går det lika bra till kotletter också, eller använd marinaden till fläsk, kyckling eller lax.

Citronmarinerad lammsadel 4 port

1 kg lammsadel

½ dl olivolja

1 pressad citron

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad timjan

1 msk honung

Citronmarinerad lammsadel

Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln.

Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden.

Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom.

Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen.

Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna.

Trancherad lammytterfilé

Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter.

Du kan förstås grilla lammet också, men just den här gången lagade jag den i köket.

Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött.

Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar.

Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera med tomatsås, dijonmajonnäs och kokt broccoli.

Den här grekiska salladen passar också mycket bra till lammet.

Fler grillrecept och tillbehör hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Citroner