Jordgubbssallad till grillat eller ostbrickan
Jordgubbar marinerade med basilika

Midsommarsallad

Nu är jordgubbarna riktigt goda efter den soliga och varma inledningen på sommaren.

Hade du kanske köpt hem lite för mycket jordgubbar till midsommartårtan och funderar på vad du ska göra med dem?

Då är den här fräscha jordgubbssalladen något för dig, den passar lika bra till grillat som till en tapasbuffé eller till ostbrickan.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

½ dl mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Fler tips på goda sallader och smårätter till sommarmaten hittar du i mina kokböcker här nere.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till sommarens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Picknick med jordgubbar
Café de Paris-smör till grillat

Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Klassiskt kryddsmör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Behöver du mer inspiration att hitta på nya rätter att bjuda på till grillkvällarna i sommar?

Du kanske vill ha tips på drycker, snacks, marinader, röror, såser, kryddsmör, sallader, gratänger och efterrätter?

Du hittar allt det och lite till i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, som dagens recept är hämtat från.

Ännu fler tips finns i populära Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Med inspiration från de två kokböckerna kommer du att få en riktigt njutbar grillsommar.

Entrecôte Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Njutbara tips på försommargrönt
Blommande harsyra, gott i sallad, dressing och smoothie

Njut av det gröna

Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.

Frittata med nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.

Dressing på harsyra

3 dl späda blad av harsyra

2 dl mild, kallpressad olivolja

½ pressad citron

2 tsk vit balsamvinäger

1 krm salt

Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.

Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.

Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.

Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.

Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.

Har du hittat ramslök så finns här ett gott recept på ramslökspesto hos mina vänner kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Under vårt taks ramslökspesto

Klicka på bilderna här nedan så kommer du till respektive recept.

Vårgröna våfflor från Stora diabeteskokboken
Vitkålssallad med svartvinbärsblad, maskrosblad, citronzest och örter
Björksnaps
Gräddstuvade nässlor och nässelpesto
Sommargrön smoothie från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Klicka på bilden ovan så får du dels receptet på min gröna smoothie och kan också läsa ett inlägg om mina tankar om det gröna inslaget i vår mat.

Tycker du om recepten så hittar du här länkar till de två av mina kokböcker som innehåller flest gröna recept.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till vårens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Min grönärtsdressing på Basilica Blogg
Gör din egen majonnäs
Majonnäs och chiliaioli från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

Sommarens viktigaste tillbehör

Nu inför sommarens alla grillmiddagar, tapasfester, smörgåstårtskalas och alla andra tillfällen då du behöver en riktigt god sås, då är det här inlägget mitt viktigaste tips.

Inte minst för alla som inte äter mjölkprodukter, visste du att det blir gott att använda majonnäs istället för ost eller grädde i gratänger?

Här hittar du ett riktigt gott exempel på det, i min lättlagade korvgratäng.

Min majonnäs kan njutas som den är eller användas som bas till olika såser och dressingar, det här receptet har jag använt till otroligt många olika under mina många år som restaurangkock.

Många tror att det är svårt att göra egen majonnäs och drar sig för det, men följer du mitt enkla recept så kommer du inte att vilja köpa butikernas majonnäser mer.

Även härinne och i mina kokböcker har det blivit många olika majonnässåser sen jag startade bloggen 2009.

Det här receptet kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts mycket populära bok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Foto Mikael Eriksson

Hemlagad majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och lite peppar

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och ca 1 krm salt med stavmixer i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med peppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Skeda över majonnäsen i en burk och förvara i kyl, den håller minst en vecka.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja så får du en majonnäs med lite kraftigare smak.

Smaksätt den gärna med olika sorters hackade, färska örter, pesto, rökt paprikapulver, soltorkade tomater eller mer senap.

Försommarkväll på hög nivå

På måndagskvällen var jag och Lars-Erik bjudna på försommarmingel av vårt förlag Bookmark, med fantastisk utsikt över Stockholm på TAK Rooftop Bar.

Det blev en mycket trevlig kväll med några timmars mingel med stjärnglans, det känns verkligen roligt att vara en del av författarteamet hos ett av Sveriges största förlag.

Bookmark har många tungviktarnamn i romanernas och deckarnas värld som Sofie Sarenbrandt, Carina Bergfeldt, Pascal Engman m fl, de hade sålt hundratusentals böcker och blev belönade med guld- och silverplaketter under kvällen.

Nu var vi ju inte direkt uppe i den volym som flera av deras andra författare kommit upp i, men vi fick mycket beröm för vår Stora diabeteskokboken från förlaget.

Det kändes fint att personligen få höra hur bra de tycker kokboken är, hur väl den tagits emot i media, i bokhandeln och av alla bokköpare.

Vi hoppas att vår kokbok ska göra stor skillnad för många diabetiker runtom i vårt land.

Det har nyligen kommit en studie finansierad av Kostfonden som visar att lågkolhydratkost fungerar bra som behandling även för dem som lider av magsjukdomen IBS.

Jag och författarkollegan Lars-Erik Litsfeldt Foto Kajsa Charlotta Studios

Grilldags – Marinerad fläskkarré med örtig zucchinisallad

Grilltips till helgen

Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.

Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.

Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål.

Zucchinisallad med örter ca 4-6 port

1 medelstor zucchini, ca 400 g

2 dl frysta sojabönor

1 dl majonnäs

1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl hackad persilja

1 dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

1–2 msk osötad senap

Ca ½–1 tsk salt

Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar

25 g smör eller kokosolja till stekning

Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.

Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.

Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.

Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Kyl salladen några timmar före serveringen.

Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.

Den blir också god med aubergine.

Äter du inte bönor så hittar du här recept på en annan variant av min zucchinisallad.

Kokboksberöm som gjorde mig glad

Dagens recept kommer från två av mina kokböcker, den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länkarna ovan hittar du böckerna på Bokus, här finns tillbehörsboken och grillboken på Adlibris.

Grillkokboken kan du även köpa fraktfritt för bara 195 kr direkt från Lumio Förlag.

Här en fin recension som kommit in på Bokus om Gröna, sköna tillbehör.

Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.

”Mycket användbar och vacker.

En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.

Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.

Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.

De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.

Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.

2 x Gröna, sköna tillbehör till julmaten

En lite grönare jul

För dig som vill lätta upp de lite tyngre rätterna på julbordet med några nya, fräscha tillbehör så bjuder jag idag på två recept från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talen så gjorde jag alltid många gröna rätter till julmaten, något som inte var så vanligt på julborden på den tiden, men mycket uppskattat av gästerna.

Hoppas du också kommer att tycka om de här tillbehören.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta och riv skalet fint av limen och pressa ur saften. Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt står i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små. Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Bowl med brysselkål, hampafrön och senapsdressing

20 brysselkål

10 cm purjolök

10 rädisor

2 dl tärnad cheddar

1 dl skalade hampafrön

½ dl pinjekärnor

Senapsdressing:

1 äggula

1 dl neutral rapsolja

1–2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

1 liten, riven vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm peppar

Blanda äggulan med senap, vinäger och vitlök. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i en fin stråle, det går enklast med elvisp.

Smaksätt med salt och peppar, känn efter om du vill ha mer vinäger.

Ta bort torra blad från brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten, det tar ca 5-10 minuter beroende på storlek.

Häll upp i durkslag, spola i kallt vatten och låt rinna av väl.

Skär brysselkål och rädisor i fyra delar och strimla purjon fint. Blanda allt till salladen i en bunke, fördela i skålar och ringla dressingen över.

Tips: Hampafrön hittar du på hälsokosten och i välsorterade matbutiker. Det är ett proteinrikt frö som produceras här i Norden, ett mycket klimatsmart alternativ till den quinoa vi importerar från Sydamerika.

Skalat hampafrö innehåller hela 50 g fett, 30 g protein och 7 g kolhydrater per 100 g, mot quinoans 6 g fett, 12 g protein och 68 g kolhydrater, så även där vinner hampafröna stort.

Äter du inte mjölkprodukter och ägg så kan du använda tärnad tofu eller kikärtor till salladen och den äggfria majonnäs på kikärtsspad, recept finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den boken blev min sjätte, den första helvegetariska och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Jag använde naturen och min balkong som fotostudio och tog med mig de flesta rätterna ut till de vackraste platser jag hittade i Jämtland.

Du ser några exempel på det här nedanför.

Kombucha med havtorn
Rödkålsslaw med pepparrot och lingon
Grönärtsdressing
Apelsinchokladboll
Goda tips till brunchen
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Rabarberchutney, lätt sötad på mitt sätt
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Tillbehör med mycket smak

Många efterlyser recept på rabarber nu, åtminstone i södra Sverige börjar den växa till sig ordentligt.

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens femtonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehöll hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Märkligt nog kom originalreceptet från en diabetestidning, på den tiden var det tydligen inte lika känt som idag hur socker påverkar diabetiker.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” använder också jag frukt som en lättare sötning i flera recept.

Även i ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har jag sötat naturligt med frukt, bär och grönsaker, något som blivit väldigt populärt då fler väljer att undvika socker och sötningsmedel.

Den bakboken såldes slut häromdagen, jag hoppas snart kunna få till ett nytryck av den.

Flera av mina tidigare slutsålda kokböcker finns numer att ladda ned som E-bok, sök bara på mitt namn i nätbokhandeln så hittar du dem alla.

Den tredje av mina åtta kokböcker som fortfarande finns att köpa inbunden är också den senaste som kom i höstas, ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev 2-3 msk valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Här ser du några rabarberrecept från mina kokböcker, en variant av den här chutneyn sötad med päron finns med i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länken ovan hittar du grillboken för bara 195 kr inkl frakt direkt hos Lumio Förlag.

Paprikachutney och rabarberchutney
Foto Mikael Eriksson

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
5 tips på kalla såser och röror med mycket smak
Valnötsröra

Goda tillbehör

Idag bjuder jag på några olika kalla såser, som passar lika fint till kött, fisk och fågel som till grönsaksrätter.

Jag har nästan alltid någon form av sås eller röra till maten, dels för att det är så himla gott men också för att jag då får i mig mer nyttigheter.

Det är så snabbt och enkelt att röra ihop såsen själv och då vet man ju säkert att den inte innehåller några konstiga tillsatser eller socker.

Vill du ha tips på fler så finns mängder med recept i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson