Min bästa omelett

Frasig ostomelett

Idag har min serie av lättlagade sommarrecept kommit till hur man lagar till en omelett.

Kan det behövas recept på det?

Ja, vill du göra en riktig gourmetomelett så följ receptet här nere.

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och fördela oststavarna i stekpannan och låt dem få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten försiktigt över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade, färska örter.

Ät, njut och må gott!

Den här omeletten blev så bra så den fick vara med i min senaste kokbok, där förstärkt med räkor.

Här kan du läsa mer om Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson
Lättlagad omelett med fetaost

Snabbmat

Idag bjuder jag på en riktigt snabb och enkel rätt som passar såväl till frukost som lunch eller middag.

Ägg är ett av våra mest näringsrika livsmedel, de innehåller allt vi behöver förutom C-vitamin.

Här har jag serverat min omelett med granatäppelkärnor, så får jag även en liten dos C.

Hos Diet Doctor kan du läsa om 10 hälsofördelar och näringsinnehåll i äggen.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpafrön och några timjankvistar.

På bilden nedan ser du en annan riktigt god omelett, en frasig ostomelett från Stora diabeteskokboken.

Här får du länkar till mina kokböcker om du tycker om min typ av mat och känner att du vill stötta mitt skrivande.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt 

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson

Tips på vardagsmat – Omelett med bacon och syrlig sallad

Snabbt, gott och enkelt

Idag bjuder jag på en lättlagad omelett med bacon som ofta lagas i mitt kök när jag vill ha något mättande och gott som inte tar alltför lång tid att laga.

Servera omeletten med en syrlig rödkålssallad eller en sked av min sockerfria lingonsylt.

Vill du ha fler tips på lättfixad mat med högt näringsinnehåll och mindre mängd kolhydrater så ta en titt här på Stora diabeteskokboken.

Ät, njut och må gott!

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Medan omeletten står och steker sig färdig så kan du fixa till den här salladen som passar väldigt bra till.

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra. Salladen håller sig flera dagar i kylen.

På bilden nedan ser du fläskpannkaka med lingon från Stora diabeteskokboken, riktigt lättlagat och gott det med.

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Ostomelett på två sätt

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett tips på två riktigt goda och lättlagade omeletter.

De passar fint att äta bara som de är eller om du är hungrig med en matig sallad, du kan också använda dem som botten till en pizza.

På bilden ovan har jag lagt på räkor, musslor, getost och örter som extra fyllning.

Sen några veckor delar jag dagligen med mig av lättlagade recept inne på min Facebooksida och på Instagram, följ mig gärna även där.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Krispig ostomelett 1 port

50 g lagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Ostvåfflor från Baka med frukt & grönt
Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Frasig ostomelett

Lördagsbrunch

Att laga till en omelett, kan det behövas recept på det?

Ja, vill man göra en riktig gourmetomelett, så är det enkla knepet det här 🙂

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.

Vill du ha fler tips på rätter till din brunch, så hittar du det jag bjöd på i Nyhetsmorgon i torsdags här på Köket.se.

Recepten kommer från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, du hittar den här på Adlibris och här på Bokus.

Här finns receptet på den hallontårta jag hade med till TV 4, den blev väldigt god.

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Frittata till helgbrunchen
Frittata med nässlor

Frittata med nässlor

Brunch med vårkänsla

Ett tidigt vårtecken är när de stickiga men mycket goda och nyttiga nässlorna börjar sticka upp här och där.

Jodå, våren är på gång, åtminstone här nere i Stockholmstrakten, även om den fick en lite ruggig start.

Hemma i Jämtland är det fortfarande mycket snö uppe i fjällen, så där dröjer nog nässelskotten ett tag till.

Du kan använda späda spenatblad så länge, tills det nyttiga ogräset börjar spira.

Använd handskar när du plockar nässlor så klarar du dig utan att få besvärlig sveda.

Frittatan blir väldigt god även med fetaost eller svamp om du vill smaksätta den med annat än rökt kött.

Det är enkelt att göra receptet större till en ugnsomelett, grädda den då i en ugnsfast form efter stekningen.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/05/april-11-30-001-1.jpg

Nässelfrittata 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

50 g rökt kött, jag hade renhjärta

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Skär det rökta köttet i små tärningar och grovhacka nässlorna.

Vänd ner kött och nässlor i morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är även god kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i små påsar.

På bilden nedan ser du ett fröknäcke med nässlor som jag skapat till nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, där hittar du mängder av mina bästa brunchtips.

Här inne hos min goda vän Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha kan du läsa en recension av kokboken.

Du hittar den här på Bokus för 170 kr där den just nu ingår i deras Hälsokampanj och här på Adlibris för 182 kr.

Jag tog bilden på fröknäcket en vacker sensommarmorgon förra året i Funäsdalen, när jag var på väg till stugan i Dalarna.

Jag hoppas livet återgår till det normala i sommar så vi kan åka dit igen, börjar sakna vildmarken…

Fröknäcke med nässlor från Gröna, sköna tillbehör

Lucka 22 – Julfrukost på 3 olika sätt

Istället för tomtegrötfrukost

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till frukostäggen, alla med lite extra känsla av jul.

De ger rejält med energi så du orkar med de sista ruschiga dagarna innan jul.

Den fina Tomten på bilden ovan har hängt med mig i över 50 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Jag blir glad varje morgon när jag kommer in för att koka kaffe och ser in i hans pigga ögon.

Tomtens äggröra 1 port

3 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

10 skållade mandlar

½ juläpple

2 msk smör

Lite salt

Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt, tärna äpplet och hacka mandeln grovt.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar och mandeln en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare äggröra, servera med kanel och gärna en extra smörklick.

Baconochäggfrukost på mitt juliga sätt 2 port

8-10 skivor varmrökt sidfläsk

2-4 ägg

1 liten gul lök

½ juläpple

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk grovkornig, osötad senap

50 g tärnad cheddar

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar, bryn smöret och stek tärningarna nån minut, krydda med lite salt och peppar.

Blanda ner senap och ost på slutet och lägg upp röran i små skålar.

Skölj ur pannan och stek fläsket i en klick smör, lägg upp på en varm tallrik och stek till sist äggen, servera med en kopp Earl Grey.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.

Skulle det vara så att du inte gillar ägg, ja då är ju min nötfrukost kryddad med julsmakande kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära ett gott alternativ.

Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor, getost och örter som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Klicka på bilden så kommer du till ett recept på en krispig ostomelett