Perfekt paj på picknick
Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.
På det viset fungerar den väldigt bra att ta med i ryggsäcken till lunchen på sportlovsaktiviteterna.
Gör ni upp en brasa ute så kan den värmas lätt i foliepaket eller metallform bredvid glöden.
Annars är den väldigt god även kall, jag brukar ofta ha den med i packningen på både utflykter och långresor.
Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här mina recept på en vegetarisk paj och en tacopaj med mandelskal.
Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från Lindha Vikström, en laxpaj på liknande botten serveras på Ecocaféet i Östersund.
Här hittar du receptet på laxpajen på hennes blogg Halva Lindha.
På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.
Köttfärspaj ca 3-4 port
300 g köttfärs, jag hade älgfärs
2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost
6 champinjoner
2 tomater
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl kycklingbuljong
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk oregano
50 g smör
Salt och chiliflingor
Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.
Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.
Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.
Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Till pajen
100 g riven ost, jag hade lagrad prästost
3 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.
Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.
Här hittar du Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv på Bokus och här på Adlibris.
Min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns här på Bokus och här på Adlibris.