Tjälknöl med zucchinisallad
Tjälknöl från E-boken Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad sommarmat

Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.

Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.

Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.

Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.

Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också 🙂

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.

Köttet är också väldigt gott tillsammans med den här salladen på vattenmelon.

Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.

Zucchinisallad 4 port

4 dl tärnad zucchini

3 msk smör/kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Blanda med:

2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål

2 dl grovhackade örter, ta de du tycker bäst om

1½ dl hemgjord majonnäs

ca 2 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar eller sting från senapen.

Vill du ha fler tips på lättlagad sommarmat så finns de i mängd i snart slutsålda kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.

Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan

Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?

Då är ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” som jag skrivit tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt kokboken för dig.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör
Söndagsstek och gräddsås med äpple

Söndagsmiddag

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha jägare i släkten, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark, det ger också en mustig smak till köttet.

Fler av mina favoriträtter från förr hittar du här i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados (kan uteslutas)

1 dl vatten

½ dl viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen, smaka av om du vill ha mer calvados eller lite syra från en skvätt äppelcidervinäger.

Min bästa viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och locka lite gratis mat att förgylla både vardagsmat och festmat med i höst och vinter.

Nu i sommar har jag köpt mitt viltkött på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har fantastiskt fina produkter från Svantes Vilt i Harads, som suovasrökta renburgare, älgburgare, renskav, färs och stekar.

Hamburgarna är de godaste jag ätit, vi har ätit av båda sorterna nästan varje vecka under hela sommaren.

Så bor du i närheten kan du ta en tur dit, de har även svamp, smör, grädde, blommor och allt annat du behöver till en härlig middag, lite som en gammaldags lanthandel.

Du kan även köpa flera av mina signerade kokböcker där, bra presenttips om du vill ge bort något med omtanke.

För dig som bor i övriga landet finns böckerna i länkarna nedanför receptet eller att beställa hem på vanliga bokhandlar.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl benbuljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Pannbiff med pepparsås och potatismos
Nu är äntligen Ölands Skördefest igång! Vädret är strålande och vi är laddade. Imorgon på dan blir det en sväng till torget i Borgholm, bara för att strosa runt i atmosfären och känna in stämningen. På lördag åker vi norrut och tillbringar eftermiddag och kväll på Bödasågens Allhandel som bland annat har en stor veteranlastbils-utställning, […]
Viltskavsgryta med pasta i ädelostsås
En vardagsfavorit som är mycket omtyckt här hemma är denna viltskavspanna som jag gör med pasta, allt i ett. Den går snabbt att laga och blir otroligt god med smak av timjan och vitlök och krämig ädelost. 4 port Det här behöver du : 240 gram renskav eller viltskav 3 schalottenlök 1 finriven vitlök solo […]
Renskav och makaroner, rejäl skogshuggarmat, allt-i-ett!
Tänk att vintern är här, minusgrader och kallt fast med strålande solsken. Det är ljuvligt vackert ute och nästa helg redan första advent!? Väldigt skönt att gråa, regniga november börjar ta slut i alla fall. Jag har ett favoritrecept som bara är sååå gott när det börjar bli kallt ute och man behöver något rejält […]
Vild söndagsstek med gräddsås

Höstmat

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha släkt och vänner som jagar, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark.

Det ger också en betydligt mustigare smak till köttet.

Mina favoriträtter inom vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados, kan uteslutas

1 dl vatten

3 msk viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.

 

Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

3 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Vilt kött – bästa köttet!
I helgen får vi hem en ny leverans av lammkött. Vi brukar ju köpa ett lamm till påsk och sedan ett till hösten. Normalt brukar vi köpa höstlammet i september, så vi var lite oroliga att vi skulle missa det i år eftersom vi var bortresta och ute och seglande. Men, vi hade tur och […]
Viltgryta med rökt sidfläsk

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd Paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl viltfond

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin. Dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.