Lättlagad sommarmat – Fiskgratäng med bladspenat och brynt smör

Fiskgratäng på rester

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.

Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpafrön

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl hemlagad majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpafrön lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpafrön.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Kokbokstips

Behöver du inspiration till vardagsmat eller festmat?

Då hittar du väldigt många recept att ta till i mina kokböcker här nedan.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut för några veckor sen, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Vitlökssås med örter till varmrökt fisk

Njutbar fiskmiddag

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig det viktiga Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Servera såsen till rökt fisk, avokado, citron och lite sallad, jag hade rökt sik på min tallrik.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs med kikärtsspad.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Varmrökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.


Rökt flundra


Tycker ni om flundra? Fisk som fisk tycker jag, men rökt är den lätt den absolut godaste fisken, där ligger tom. den varmrökta lax i lä. Detta blev riktigt, vansinnigt supergott. Fick tips av fiskhandlarna att torrsalta 3-4 timmar och sedan sköja av saltet och torka den innan röken. Sagt å gjort.

  • Köp hem färsk flundra
  • Använd fint salt utan jod och gnid in fisken med, lägg i porslinsform och täck med saltet. Plasta över och låt stå i kylskåp ca 3-4 timmar.
  • Skölj fisken under kallt vatten så saltet rinner av.
  • Torka fisken torr.
  • Lägg på plåt/galler med tjocka skinnsidan NEDÅT! :-P
  • Rök ca 20-25 min. Jag varmröker i muurikkas elrök >>
  • Packa in den ännu varma fisken i aluminiumfolié och låt ligga i kylskåp 12 timmar så jämnas både salt & röksmaken ut sig och du får perfekt resultat!


Fina flundror… Eller fina och fina… Goda då! ;-)


I saltet, 3-4 timmar. Jag lät dom ligga 3 timmar.


Här ska dom precis in i röken. Ser ni den lilla ”missen” jag gör nu?? Har lärt mig till nästa gång att lägga fisken med tjocka skinnsidan nedåt!


Färdiga!


Gott som tusan! På knäckebröd med bara lite smör och nån kall skivad, kokt potatis…