Silltips
Nu drar det ihop sig till Midsommarfirande så här kommer några av mina silltips.
Det här grundreceptet på sillinläggning har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.
Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än den som kallas inläggningssill i sillhyllan.
Mitt grundrecept på inlagd sill
4 saltsillfiléer
1½ dl ättikssprit 12%
1½ dl socker, honung eller sötningsmedel
3 dl vatten
1 rödlök
1 morot
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.
För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.
Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.
Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig.
Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.
Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.
Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.
Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.
Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.
Vitlökssill med örter
2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper
1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
Några droppar Worcestershiresauce
En nypa peppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.
Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.
Rödvinssill med kummin
2 filéer inlagd sill eller 120 g avrunnen
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Matjesmousse
1 burk matjessill
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden och vänd ner i sillröran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.
Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Den passar förstås också riktigt bra till en matjestårta, använd då gärna mitt glutenfria valnötsbröd istället för kavring till botten.
Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter hittar du här i mina kokböcker.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt