Lättbakat nötbröd till matiga mackor
Nötbröd med suovasrökt renstek

Söndagsbak

Idag bjuder jag på ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd.

På några av bilderna har jag gjort lite lyxigare lunchvarianter till picknickfika, men det är också riktigt gott som det är till frukost/eftermiddagskaffet med bara smör och ost.

Det här brödet är proteinrikt och mättar väldigt bra, det passar riktigt bra som varma mackor på utflykter.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Suovasrökt renstek och färskost med örter

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Svampstuvning och strimlad paprika

Nötbröd 1 limpa

6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor eller 1-2 tsk smulade örter

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Tina dem gärna i brödrost så blir de som nygräddade.

Tycker du om mina recept och tips så kommer ett par av dem snart i tidningsform.

Jag fick ett mail från Expressen häromdagen, de ville ha med några av recepten från min vegetariska kokbok i sin bilaga Söndag som kommer den 30 november.

Det är verkligen roligt att få visa upp mina recept i en så stor tidning.

Här hittar du den inbundna varianten av kokboken: Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och här finns samma bok att ladda ned digitalt som E-bok för bara 99 kr.

Lunchmacka med morotsröra på nötbröd från Gröna, sköna tillbehör

Chokladvåfflor med grädde och bär

Brunchtips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tips till helgbrunchen som går hem hos både stora och små.

De här chokladvåfflorna hittade jag på till min numer slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt.

Jag hoppas på att få något förlag att ge ut den på nytt, då den blev väldigt populär med mina recept sötade med frukt istället för socker.

Liknande recept hittar du även i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.

Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st

2 små bananer

4 ägg

½ dl jordnötssmör

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet

Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.

Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.

Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.

Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.

Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.

Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.

Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.

Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.

Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?

Då är Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker något för dig, den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Smakrik äggröra till brunchen

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.

På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.

Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.

Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Fler tips på energirik mat som både mättar och är lätt att laga hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Vill du läsa hela berättelsen om hur jag ätit mig friskare så hittar du den i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du mig när jag var 40 och mådde som sämst, den högra bilden är från förra hösten när jag fyllde 62.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Lättlagad äggkaka med fetaost

Näringsrik snabbmat

När jag vill att matlagningen ska gå riktigt fort så gör jag ofta olika sorters ostkakor med ägg, antingen gräddade i ugnen eller som här i stekpannan.

Det blir både matigare och godare än en vanlig omelett tycker jag och den går att variera på många sätt.

Här är det fetaost som fått spela huvudrollen men det fungerar fint även med vanlig riven ost eller keso.

Äggkaka med fetaost 2-4 port

100 g fetaost

3 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

Vitpeppar

Några skivor lagrad ost

Mosa osten med grädden och rör ner äggen.

Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig.

Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten.

Rör inte om i smeten utan låt den steka på svag värme tills den stannat.

Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan.

Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter.

Skär kakan i 4 delar, jag serverade den till rökta sardiner och både varma och kalla grönsaker.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter så hittar du mina bästa recept i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den boken skrev jag tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som skrivit många faktaböcker i ämnet.

Äggkaka med sardiner

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Enkel ostkaka med keso och mandel

Proteinrik ostkaka

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad falsk ostkaka på keso och mandel, både gott och mättande till helgbrunchen.

En äkta ostkaka görs med mjölk, ägg, ostlöpe, socker och vetemjöl, här en enklare variant som dessutom är både glutenfri och sockerfri.

Den passar fint även som efterrätt eller som ensamrätt när du vill ha en lättare lunch eller middag.

Tillbehören kan varieras beroende på när du äter den, till brunch och efterrätt är det bästa förstås bär och grädde.

Gör du den utan kardemumma/bittermandel och sötning så blir en salt variant av ostkakan väldigt god med matiga komplement.

Rom, gräddfil och picklad rödlök passar bra till när du är extra hungrig.

Kallskuret och den här fräscha salladen med vattenmelon blir även de goda tillbehör.

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1-2 krm nymald kardemumma

Ev 2 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med mandel/smörblandningen, smaka av med kardemumma eller bittermandel.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.

Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.

Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.

Raw chokladkaka med lingontopping

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Ostbröd med sesamfrön – Glutenfri LCHF
Ostbröd LCHF

Frukostmacka

När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.

De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.

De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.

Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.

Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.

Du kan läsa mer om kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

I slutet av inlägget kan du läsa mer om de böcker som finns kvar att beställa eller ladda ned som E-bok.

Ostbröd med sesamfrön 12 st

2 ägg

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

25 g smör

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

Salt

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner psylliumhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så husken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad laxpytt med grönkål och halloumi

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller som brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i Ås strax utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Många av bilderna i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips, grönsaker har alltid en stor plats i min matlagning.

Lokalproducerade godsaker

Laxpytt 2 port

100 g tärnad rökt eller gravad lax, här hittar du min äppelgravade

2 dl tärnad zucchini

2 dl strimlad grönkål

1 dl tärnad halloumi eller eldost

1 dl tärnad morot

1 hackad, gul lök

2-3 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

2 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg.

Krydda med chiliflingor och rör försiktigt ner laxbitarna.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör två små gropar i pytten, knäck i äggen, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt.

Servera laxpytten med en coleslaw, i länken hittar du två olika.

Mellanmål med blåbär
Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Idag bjuder jag på ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Passa på att njuta av våra färska bär nu när de står därute i skogen och väntar på att bli plockade.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpafrön

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa hälften av bären i en skål och rör ner crème fraiche/kokosgrädde.

Rör ner nötter och frön, krydda med kanel eller kardemumma och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med resterande blåbär på toppen.

Vill du ha mer protein i röran så tillsätt ½ dl keso eller kvarg.

Ät, njut och må gott!

Blåbär

Fler goda tips på sommarens bär hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I smoothien från boken på bilden nedan samsas blåbär med bland annat rödbetor och svarta vinbär.

Klicka på bilden så får du ta del av receptet på den och en grön energismoothie med kombucha, grönkål och ingefära.

Rödbetssmoothie från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund
Lättlagad sommarmat – Makrill med kesoröra

Söndagsfrukosttips

Dagens recept blir en riktigt lättlagad frukosträtt, bara att öppna en burk makrill och blanda ihop en kesoröra.

En mycket lättlagad måltid med gott om protein, den passar som frukost när hungern är stor eller som en lättare lunch eller kvällsrätt.

Min favorit är Abbas Mästarmakrill, den smakar riktigt gott, har en hög halt av Omega-3 och låg halt av kolhydrater, bara 2,5%.

Här hittar du mitt recept på makrill i tomatröra, den är väldigt god och enkel att göra.

Vill du ha fler lättlagade frukosttips med keso så finns här en med tonfisk, här en röra med päron och här hittar du en med hallon.

Kesoröra med avokado 1 port

1 dl keso

½ dl av min lättfixade majonnäs

½ avokado

2 msk crème fraiche

1 tsk olivolja med citron

Salt och peppar

Rör samman keso, majonnäs och crème fraiche.

Skär avokadon i små tärningar, vänd försiktigt ner i keson. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

Har du inte citronolivolja så riv lite skal av en ekologisk citron och pressa ner lite saft i röran.

Lägg upp tillsammans med en burk makrill.

Ringla gärna lite extra olja över makrillen och strö över lite örter, jag tog persilja och citrontimjan.

Krasseblommor är både vackra och goda som garnering, de har en lite pepprig senapssmak.

Fler tips till en somrig frukost hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som har en lång rad diabetesböcker på sitt CV.

Läser du hellre kokböcker digitalt så finns här Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

Frukosttips – Kokosgröt med sommarens bär

Grötfrukost

Nu är det många som kommit tillbaka till vardagen efter semestern, så idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik gröt att börja dagen med, den ger ordentligt med energi.

Ja den är ju förstås god även på kvällen, jag har faktiskt tyckt om att äta gröt som kvällsmål ända sen jag var liten.

Gröt har på senare år blivit riktigt trendigt och serveras på många restauranger.

Sen jag slutade äta gluten i samband med att jag började med lågkolhydratkost 2009 så har det skapats flera nya recept på glutenfri gröt i mitt kök.

Mandelsmör finns att köpa i större mataffärer och på hälsokostbutiker, vill du göra eget så testa det här receptet hos Paleobloggen Under vårt tak.

Jag hade skogshallon och hjortron till gröten på bilden häruppe, men det passar fint med alla sorters bär eller sockerfri sylt, i den här länken hittar du min lingonsylt sötad med äpple.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl kokosgrädde/vanlig grädde

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och kokosmjölk eller grädde/mjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

På bilden här nere ser du mandelgröt från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har blivit väldigt populär, jag skrev den tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som gett ut många böcker om diabetes.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet, den gröten innehåller ägg som gör den ordentligt proteinrik och mättande.


Foto Mikael Eriksson