Nystart – Tre tips på enkla äggrätter

Nytt år med nyttigare mat

God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Äggsmör 2-4 port

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

100 g rökt lax

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.

Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Äggröra med tomater och basilika 1-2 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Hälsosamt kokbokstips

För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.

Om du vill ta del av gott om inspiration till god, näringsrik och hälsosam matlagning, ta gärna en titt på min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.

Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.

Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.

Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.

Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.

Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”

Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.

Fläskpannkaka med lingon
Falukorv med syrlig rödkål
Frasig ostomelett med räkor
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås
Majonnäs och chiliaioli
Kålpudding med lingonsky

Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker

Juligt frukosttips

Tomtens tips idag är en riktigt god och mättande äggröra kombinerad med goda smaker från äpple, mandel och kanel.

Frukosten ger rejält med energi, bra att ladda med extra ork nu så här veckorna innan jul.

Den fina Tomten på bilden med äggröran har bott hos mig i 60 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Snabb julfrukost 2 port

4-5 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

25 g skållade mandlar

1 juläpple

50 g smör

Salt efter behag

Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

Smaka av om äggröran är lagom salt.

Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost, en kopp te till värmer gott i vinterkylan.

Julklappstips

Än hinner du beställa julklappsböcker, antingen på nätet eller hos din lokala bokhandlare.

Här nere kommer länkar till mina populära kokböcker på Bokus, bara de två översta finns kvar som inbundna.

De nedre är helt slutsålda från förlaget men de kan laddas ned till dator eller platta som PDF.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Erikson
Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser

Saftigt bröd med julsmak

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl av finmixade pumpafrön.

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 eko torkade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Tomten och ägg

Julklappstips

I länkarna nedan till Bokus hittar du mina kokböcker, de två översta är de som finns kvar att köpa inbundna, så de kan bli ett hårt paket under granen.

De tre nedersta finns nu bara att ladda ned som E-bok, den perfekta julklappen till den som har fullt i bokhyllan eller hellre läser recepten digitalt.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfria brödrecept från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda

Lättfixad julfrukost

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen, jag äter det ibland som kvällsmål.

De flesta müsliblandningar i butikerna innehåller gluten och väldigt mycket socker, här får du ett lättlagat tips på min variant.

Du kan variera müslin med olika nötter, frön, kokosflingor, torkade bär och den kryddning du tycker bäst om.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpafrön

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk pepparkakskrydda, kanel eller kardemumma

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, pepparkakskryddor, salt och lite sötning.

Blanda väl och låt fräsa en liten stund till, smaka av så du fått fram de smaker du vill.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

På bilden högst upp serverade jag müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas som dessert efter en soppa.

Gör gärna en stor sats och ge bort i en fin burk som julklapp.

Till familjens riktigt matglada kanske någon av mina kokböcker kan passa bra, här hittar du dem alla på Bokus.

Min senaste som kom förra hösten har blivit väldigt populär, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Mitt bästa recept på inlagd sill

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha någon annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom ca en vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Tycker du den fortfarande är för salt så byt vattnet och låt stå i kylen några timmar till.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Juliga boktips

Vill du ha fler tips på goda rätter till julhelgerna eller att ge bort som ätbara julgåvor så hittar du mängder med passande recept i mina kokböcker här nedanför.

Böckerna blir förstås också fina och uppskattade julklappar, antingen som inbundna eller som E-bok att ladda ner till mottagarens platta eller dator.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie

Ett glas grönt

Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.

Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.

Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Kokbokstips i juletid

Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?

Då hittar du fler recept i mina kokböcker i digitalt format, som E-böcker, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

De inbundna böckerna är helt slutsålda, men du kan läsa mer om och ladda ned dem i länkarna ovan för bara 99 kr styck.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie

Ett glas grönt

Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.

Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.

Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Kokbokstips i juletid

Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?

Då hittar du fler recept i mina kokböcker i digitalt format, som E-böcker, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

De inbundna böckerna är helt slutsålda, men du kan läsa mer om och ladda ned dem i länkarna ovan för bara 99 kr styck.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Lättbakat ostbröd till frukosten

Lättbakad helgnjutning

Idag får du ett tips på ett riktigt lättfixat frukostbröd, lika gott till helgbrunchen som till kaffet på vardagar.

Det här receptet hittade jag på i början av min 15-åriga bloggkarriär, då jag tyckte att de flesta glutenfria lågkolhydratbröd jag hittade på nätet mest bara smakade stekt ägg.

Här ger grovriven halloumin såväl god smak och tuggmotstånd som rejält med näring.

Glutenfritt frukostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.

Fler glutenfria brödrecept som bakats i mitt kök hittar du i kokböckerna nedan.

På bilden längst ner ser du ett fröknäcke med torkade nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör, bilden tog jag en härlig sensommardag i Funäsdalen.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Glutenfritt formbröd med zucchini

Zucchinibröd

Idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd på zucchini eller squash som den också kallas.

För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.

Tomater och zucchini på Ås Trädgård i Jämtland

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.

Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.

Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.

Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.

Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.

Kaffe och smörgås LCHF

Zucchinibröd med kanel 1 formbröd

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk psylliumhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.

Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.

I kokböckerna i länkarna nedan finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd och mängder med njutbara rätter till både helg och vardag.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Valnötsbröd från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Lättbakat nötbröd till matiga mackor
Nötbröd med suovasrökt renstek

Söndagsbak

Idag bjuder jag på ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd.

På några av bilderna har jag gjort lite lyxigare lunchvarianter till picknickfika, men det är också riktigt gott som det är till frukost/eftermiddagskaffet med bara smör och ost.

Det här brödet är proteinrikt och mättar väldigt bra, det passar riktigt bra som varma mackor på utflykter.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Suovasrökt renstek och färskost med örter

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Svampstuvning och strimlad paprika

Nötbröd 1 limpa

6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor eller 1-2 tsk smulade örter

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Tina dem gärna i brödrost så blir de som nygräddade.

Tycker du om mina recept och tips så kommer ett par av dem snart i tidningsform.

Jag fick ett mail från Expressen häromdagen, de ville ha med några av recepten från min vegetariska kokbok i sin bilaga Söndag som kommer den 30 november.

Det är verkligen roligt att få visa upp mina recept i en så stor tidning.

Här hittar du den inbundna varianten av kokboken: Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och här finns samma bok att ladda ned digitalt som E-bok för bara 99 kr.

Lunchmacka med morotsröra på nötbröd från Gröna, sköna tillbehör