Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.
Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen. Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”
Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?
Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.
Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.
Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?
Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.
Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.
Nu när hösten kopplat sitt grepp så är det soppor varje torsdag härinne igen efter ett sommaruppehåll på den fronten.
Jag lägger in dagliga mattips här på bloggen för att dela med mig av mina matkunskaper efter många år som restaurangkock och inspirera till lite hälsosammare matlagning.
Prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så får du ett mail så fort det publiceras något nytt, du hittar uppgifter om det i marginalen.
Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som är erfaren författare inom ämnet diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.
Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.
Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.
Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.
Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.
Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter pre- och probiotika tillsammans.
För mig var de väldigt effektiva mot mina klimakteriebesvär, något du också får veta mer om i kokboken.
Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt.
Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.
Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat.
Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.
Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.
Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.
För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.
Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst.
Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.
Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.
Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.
En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?
Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.
LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.
Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.
Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.
”Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.
Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.
Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.
De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.
Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.
Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.
I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.
Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen.
Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank.
Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, här tar man helt enkelt det man tycker om och har hemma.
Efter receptet ser du några exempel på mina bilder från bakboken, den är just nu med på Adlibris rea och kostar bara 159 kr i länken ovan.
Blåbärsbollar ca 15 st
2 dl blåbär
2 dl valnötter
50 g smör eller kokosolja
4 katrinplommon
Rivet skal och 2 msk saft av ekologisk citron eller lime
Att rulla i:
½ dl bärpulver eller kokosflingor
Koka upp blåbären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär plommonen i mindre bitar, mixa dem med blåbärsröran, valnötter och citrusskal och saft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i bärpulvret eller kokosflingor så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.