Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat kylochfrysrester.
Tärna och spara rester av grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när du har tillräckligt.
Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälkar till soppan, den är också god i gratänger.
Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.
På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna, den mättade riktigt bra efter en lång skogspromenad.
Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.
Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.
Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.
Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.
Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.
Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.
Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.
Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.
Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.
Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.
På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.
Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.
Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.
Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.
Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.
Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.
Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.
För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.
Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.
Nu under våren var även tanken att jag skulle farit runt på lite olika ställen i landet och ha boksigneringar och en del föreläsningar.
Men som så mycket annat just nu så gick ju de planerna i stöpet, när det aggressiva Coronaviruset satte hela världen i karantän.
Jag hoppas det blir bättre tider snart för alla som drabbats av sjukdomen Covid-19 och att vi andra som ännu är friska ska lyckas med att inte bli smittade.
Jag och Lennart håller oss nu hemma mycket i hans lilla 1a på Kungsholmen, men det blir förstås en del promenader i det allt finare vårvädret.
Det är ju så viktigt nu i karantänen att vi ändå kommer ut och rör på oss och inte bara blir stillasittande, vi håller oss även i form med mina enkla hemmaträningsrörelser.
Gröna, sköna tillbehör är min sjätte kokbok, den första där jag tagit alla bilder själv ute i den jämtländska naturen.
Jan hjälpte mig senare med bildredigeringen till kokboken, något jag är mycket tacksam över, det gjorde att bilderna blev extra vackra.
Jan Andersson i fototagen
Jag berättar i boken för första gången hela historien om min hälsoresa, hur maten, motionen och naturen hjälpt mig att återfå hälsan efter många år som handikappad efter en ryggskada.
Bilden på mig där jag sitter vid stubben är ett tydligt bevis på att min träning de senaste åren gett resultat.
För bara några år sen hade det varit omöjligt för mig att sitta på marken och fotografera på det här sättet, sakta men säkert har jag stärkt muskulaturen runt det område i ryggen där jag har min skada.
Istället för releasefest och min debut i vernissagesammanhang idag så får du se lite bilder från kokboken efter soppreceptet, på såna rätter som passar fint att servera på din påskbuffé.
Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.
Den här soppan är väldigt bra att göra på broccolistjälken, förväll den i mindre bitar och frys in tills du har till en soppa.
Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.
Häll över buljong och grädde, koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.
Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna, strö över soppan och lägg i några ägghalvor.
Kokbokens baksida
Matinspiration
Nu när tiderna är så osäkra och många är i hemmakarantän, så har jag bestämt mig för att dela med mig av dagliga recept för att ge dig lite matlagningsinspiration.
Tycker du om mina recept, ja då får du förstås väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok, här finns den på Adlibris och här på Bokus.
Den finns även att köpa som E-bok till platta och mobil, länk till dem finns hos båda nätbokhandlarna här ovan.
Från och med idag finns boken också hos vanliga bokhandlare över hela landet och även på biblioteken, har de inte fått hem den på din hemort så be dem beställa.
Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett gripande förord, om ett mycket intressant och dagsaktuellt ämne.
Sprid gärna inlägget och/eller länk till kokboken vidare om du känner någon som också behöver få chansen till ett friskare liv.
Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.
En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.
Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.
Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.
I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.
Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.
Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.
Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.
Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.
Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.
Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.
Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.
Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.
Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.
Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.
I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.
Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.
Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.
Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.
Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg
Café Cineast
Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.
Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.
Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.
När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.
Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)
Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.
Stensbo, Öjsjön
En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna
Ett glas rom vid brasan
53 känns som en bra ålder
Rönn i höstfärger vid Stensbo
Odon i höstskrud
Nyfiken utter
Lingon och mossa
Min barndoms skogsstigar
Höstfärgat blåbärsris
Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd
Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.
Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?
Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.
Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.
Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.
Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.
Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.
Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.
Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.
Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.
På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.
Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.
Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.
Pannkakor Foto Mikael Eriksson
Glutenfria pannkakor 10-12 st
4 ägg
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk fiberhusk
ca 1 krm salt
Smör/kokosolja till gräddning
Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.
Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.