Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Lördagsgodis – Bountybollar på mitt sätt

Nyttigare lördagsgodis

Häromdagen delade jag ett recept på mina syrliga energibollar som tips på ett nyttigare lördagsgodis på Facebook.

Det blev en mycket strid ström av besökare till det inlägget, så roligt att så många är intresserade av att dra ner på det söta och välja näringsrika alternativ som smakar naturligt och riktigt gott.

Jag är väldigt glad att mina föräldrar och många med dem gav oss barn lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.

Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.

Här kommer recept på ett betydligt hälsosammare och mindre sött godis än de flesta äter idag, smaka dig fram så du får den sötma du föredrar.

Det ger ordentligt med energi så du kan med fördel ta med några på promenaden eller träningen så får du extra ork.

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

ev lite valfri sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.

Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Tyckte du det här var ett bra godisrecept så klicka på bilden längst ner, då kommer du till mitt populära recept på geléhallon.

Vill du hellre njuta av salta snacks till lördagsmyset så hittar du i den här länken mina heta nötter.

Fröchips, ajvardip och heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Fler recept från mitt kök hittar du i kokböckerna nedan, läs gärna mer om dem i länkarna som går till Bokus.

De finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Mitt gelégodis med olika bär Foto Tine Worén

Lättlagade zucchinibiffar och fetaoströra med valnötter

Lättfixad sommarmat

Jag har tillbringat många månader i Alanya i Turkiet de senaste 20 åren, som rehabilitering efter att jag skadade ryggen i mitt kockjobb.

Jag tycker väldigt mycket om den turkiska maten och handlade flera gånger i veckan på grönsaksmarknaderna runtom i staden.

De här biffarna har jag ätit på flera restauranger med turkisk husmanskost, kombinationen mellan zucchini och dill blir riktigt god.

Jag blandar riven halloumi i mina biffar så blir proteinhalten högre, de håller ihop bättre och smaken blir väldigt god.

Receptet är enkelt att dubbla om du har gott om zucchini nu, äggvitorna som blir över kan du använda till ett gott och lättbakat stekpannebröd.

 Zucchinibiffar 2 port

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

1 msk sesamfrön

2 msk finhackad dill

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Lägg upp i en ugnsform och värm innan serveringen, den här valnötscrèmen och en syrlig rödkålssallad passar bra till.

Valnötscrème

50 g fetaost

1 dl yoghurt/smetana 10-17%

1 dl hackade valnötskärnor

1 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja. Blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Populär vegokokbok

Vill du ha fler grönskande mattips så ta en titt i min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den är snart helt slutsåld som flera av mina tidigare kokböcker, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Här nere ser du omslaget med min bild på en zucchinisallad med örter och bönor och en somrig brunch med några av mina recept från boken.

Kokbokens förord är skrivet av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Dagens grilltips – Ädelostcrème och syrlig rödkålssallad
Ädelostcrème

Smakrika grilltillbehör

Dagens tips är några mycket lättlagade tillbehör som passar till det mesta du lägger på grillen.

Jag serverade den krämiga ädeloströran till grillat lamm och halloumi med ugnsbakade cocktailtomater med skivad vitlök och timjan.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Ädelostcrème 2-3 port

100 g ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Här kommer recept på en syrlig rödkålssallad som också smakar gott till.

Rödkålssallad 4 port

½ liter strimlad rödkål

5 cm strimlad purjolök

3 msk olivolja

1 msk balsam- eller äppelcidervinäger

Sumak

Salt

Salta kålen och krama den med fingrarna i bunken en stund, så blir salladen saftigare.

Häll över olja, vinäger och sumak. Blanda ner purjolöksringar och låt stå en stund innan serveringen.

Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket i Mellanöstern.

Mer grilltips

Fler tillbehör och mycket annat gott hittar du i min grillbok ”Birgitta Höglund bästa grilltips”.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, den är fylld med mina favoritrecept som passar till sommarens alla grillmiddagar.

Du hittar mängder med inspiration och recept på allt från rub till glaze och marinader, drinkar och tilltugg, sallader, såser och röror, gratänger, chutneys och efterrätter.

All är glutenfritt och sockerfritt, förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande härinne genom att beställa kokboken i länken ovan.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron
Sesamkex med norsk getost

Smörgåskex till kaffet

De här frökexen är de första jag hittade på när bloggen var nystartad, du som följt mig genom åren känner till mitt omåttligt populära frökexrecept som sen följde.

Jag är född i en liten by på gränsen till Norge i nordvästra Dalarna, så norsk mesost har alltid funnits med på frukostbordet.

Jag har även använt mig av den i matlagning i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor, det var något jag ofta blandade ner i dem när jag jobbade som kock.

Dagens recept är ett smakrikt litet kex som smakar ljuvligt till en kopp kaffe.

Glutenfria sesamkex

½ dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

2 msk psylliumfrön

1 dl vatten

½ dl grädde

1 dl riven Ekte Geitost

Flingsalt

Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl.

Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde.

Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.

Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten.

Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.

Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten.

Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.

Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°.

Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.

Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.

Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.

Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.

Kokbokstips

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du hittar dem i länkarna till Bokus, de finns även på Adlibris och de tre översta som är inbundna går att beställa hem i din lokala bokhandel.

Du kan också låna alla mina kokböcker på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fröchips, ajvardip pch heta nötter från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Min bästa omelett

Frasig ostomelett

Idag har min serie av lättlagade sommarrecept kommit till hur man lagar till en omelett.

Kan det behövas recept på det?

Ja, vill du göra en riktig gourmetomelett så följ receptet här nere.

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och fördela oststavarna i stekpannan och låt dem få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten försiktigt över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade, färska örter.

Ät, njut och må gott!

Den här omeletten blev så bra så den fick vara med i min senaste kokbok, där förstärkt med räkor.

Här kan du läsa mer om Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson
Vitlökssås med örter till varmrökt fisk eller grillat

Användbar vitlökssås

Då var vi redan framme i juli, hoppas du njuter riktigt mycket av sommaren.

Jag delar dagligen lättlagade mattips här på bloggen så du ska hitta inspiration till att äta både gott och hälsosamt.

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

På bilden ovan serverade jag rökt sik tillsammans med såsen.

Här nedan bröt jag fisken i mindre bitar och blandade med såsen till en cocktail, den blir väldigt god även med räkor.

Vitlökssåsen passar även väldigt bra till all slags grillat, till exempel aubergine, skivad blomkål, svamp, halloumi, chilimarinerad fläskkarré eller till citronmarinerade kycklingspett.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl av min hemgjorda majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.

Du hittar mängder av mina recept på olika grillrätter i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här nedan ser du heta räkor på spett med chili, ingefära och lime från grillboken, Mikael Eriksson tog bilden.

Sommarens godaste småkaka – Glutenfri kardemummakaka

Annorlunda småkakor

Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.

De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.

Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.

Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.

Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.

Nötchokladkakor Foto Mikael Eriksson