Svamppytt, syrliga tomater och räksallad till grillad korv

Grillkorv med extra allt

Idag får du några enkla men ack så goda tillbehör till kanske det vanligaste som svensken grillar på sommaren, nämligen korv.

Grillkorv kan vara riktigt bra mat att ta till när man inte har lust att lägga så mycket tid på matlagningen, då passar mina goda tillbehör extra bra.

Svamppytt med aubergine

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl finstrimlad skogssvamp

½ dl finstrimlad purjo av det vita

1 finhackad vitlöksklyfta

3 msk smör

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen några minuter så den får färg.

Blanda ner auberginetärningarna och löken, bryn dem lätt.

Krydda och låt steka i tio minuter på svag värme, rör då och då.

Syrliga tomater

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör

1 msk av min sockerfria chilisås/ketchup

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Dela tomaterna och hacka löken. Bryn smöret lätt, rör ner löken och låt den få lite färg.

Rör så ner tomaterna och låt fräsa med en liten stund. Smaksätt med chilisås, vinäger, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter, till en simmig konsistens. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Hemgjord räksallad till grillkorv

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan har grillkorven fått sällskap av varma mackor och grönkålschips, här hittar du ett riktigt bra recept på glutenfritt formbröd och tips på varma mackor.

Vill du hellre lägga annat på grillen än korv?

Då hittar du 80 recept på marinader, rub/glaze, somriga drycker, sallader, kryddsmör, såser, röror och många andra olika tillbehör till grillfesten i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Chilimajonnäs till grillad korv

Snabbfixat grilltips

Grillkorv kan bli riktigt bra mat om man väljer en korv med hög kötthalt och minimalt med tillsatser, ännu bättre blir det förstås om den är lokalproducerad.

I Jämtland har vi fler mathantverkare som gör riktigt bra korv, så det här är snabbmat jag njuter av lite då och då.

Här har korven fått sällskap av en smakrik majonnäs och friterade skivor av gulbeta.

Zucchini, aubergine, rättika eller blomkål passar också bra att fritera eller grilla som tillbehör.

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 korvar av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk sockerfri chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Lite smulat flingsalt och chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna. Smaka av om du vill ha mer sälta eller chilisting.

Jag serverade korven med en örtig grönsallad med cocktailtomater och pumpafrön, ringlade olivolja och pressad citron över.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grillboksreklam

Fler goda tips och recept till vårens och sommarens grillfester hittar du i min grillbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länken kan du beställa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr, här nedanför ser du några av rätterna i boken.

Bokens förord om grillandet genom tiderna och matens positiva inverkan på vår hälsa är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du läsa en recension av grillboken på Bokus, nedanför följer några av Mikael Eriksson foton på mina recept från boken.

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerade grillspett Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson
Grillad korv med goda tillbehör

Grillkorv med tomatkeso

Den godaste utematen

Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.

Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.

Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Blanda crème fraiche och majonnäs.

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Tomatkeso till grillkorv

Grillkorv med tomatkeso

Grillkorv med tomatkeso och avocado 2 port

Kabanosser eller annan god korv med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

4 soltorkade tomater i olja

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Hemlagad Kesoröra


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup