Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Kesoröra med lax, tomat och chili

Semesterfrukost

Dagens recept blir en riktigt njutbar laxröra som passar fint på en somrig brunch.

Ja, den är förstås god och mättande vilken tid på dagen du än serverar den, här får du rejält med protein från både lax, keso och våffla.

På bilderna har jag ett våffelhjärta som en god underdel till röran, här bestämmer du hur många just du behöver för att bli mätt.

Här hittar du glutenfria mandelvåfflor, här finns mina ostvåfflor och här gröna ärtvåfflor.

Laxröra med keso, tomat och örter 4-6 port

250 g keso

100 g av min äppelgravade lax

1 dl hemgjord majonnäs

10 ugnstorkade cocktailtomater

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 krm chiliflingor

Lite smulat flingsalt

Skär laxen i små tärningar. Blanda keso, majonnäs och örter. Rör ner lax och kryddor, smaka av så du fått lagom med sting och sälta.

Servera laxröran som ägg på våffelhjärtan med avokado, cocktailtomat och lite extra majonnäs.

Fler goda tips till somriga måltider hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Även i Birgitta Höglunds bästa grilltips finns mängder med röror, såser, sallader, snacks och svalkande drycker som förgyller allt från grillfesten till helgbrunchen och kvällsmyset.

Lagom till semestern har Bokus nu tagit hem min grillbok för omgående leverans, du kan läsa mer och beställa i länken ovan.

Sommarfrukost – Kesoröra med jordgubbar

Frukostnjutning

Dagens tips är en lättlagad frukoströra, om sommarvärmen gör att orken till att laga frukostmat tryter.

Keso har högt proteininnehåll så mättnaden håller i sig längre.

För att frukosten ska räcka ända till lunch, komplettera gärna med ett eller två kokta ägg.

Kesofrukost 1 port

1 dl keso

½ dl crème fraiche, smetana eller kvarg

1 msk hackade valnötter

1 msk hackade mandlar eller hasselnötter

1 msk pumpafrön

Ett par jordgubbar

Rör ihop keso och crème fraiche, smaksätt med lite vaniljpulver om du vill. lägg upp i en fin skål.

Strö nötter, mandlar och pumpafrön över, lägg en halv valnötskärna på toppen.

Skär jordgubbarna i fyra delar och lägg runt kanten.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

Fler recept på lättlagade frukosträtter hittar du i min populära kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.

På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.

Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.

Getmesemousse med blåbär
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Rödbetssmoothie med svarta vinbär
Smått och gott till brunch

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Tomatkeso till grillkorv

Grillkorv med tomatkeso

Grillkorv med tomatkeso och avocado 2 port

Kabanosser eller annan god korv med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

4 soltorkade tomater i olja

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Hemlagad Kesoröra


Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.