Vitlökssås med örter till varmrökt fisk

Njutbar fiskmiddag

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig det viktiga Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Servera såsen till rökt fisk, avokado, citron och lite sallad, jag hade rökt sik på min tallrik.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs med kikärtsspad.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vitlökssås till rökt fisk

Rökt sik med vitlökssås

Vitlökssås med örter 3-4 port

2 dl creme fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill, persilja och gräslök

1-2 finhackade vitlöksklyftor

Saft och skal av ½ ekologisk citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser.

Låt såsen stå och mogna i kylen några timmar.

Servera såsen till rökt eller gravad fisk, jag hade varmrökt sik.

Varmrökt sik


Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P