Annorlunda småkakor
Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.
De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.
Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st
6 osvavlade aprikoser
2 dl kokta kikärtor
1 dl jordnötssmör
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.
Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.
Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.
På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.
Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.
![](https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/07/img_5923.jpg?w=682)