Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.
Lyxig chiapudding ca 2-4 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.
Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.
Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.
Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.
Lyxig chiapudding ca 2-4 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.
Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.
Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.
När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.
Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.
Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.
Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.
Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.
Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port
Som varmrätt har jag valt tjälknöl, ett mycket gott och enkelt sätt att tillaga kött, den sköter sig själv i ugnen.
Det går alldeles utmärkt att tillaga fryst julskinka på det här viset så blir den riktigt saftig och god.
Eftersom skinkan redan är rimmad kan du minska ner saltet till 1 matsked i lagen, så den inte blir för salt.
Här har jag serverat köttet med en rotfruktsgratäng men det passar lika bra att göra gratängen på grönkål, rödkål eller brysselkål om du har det hemma.
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller julskinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär skivor och servera kallt eller uppvärmt till gratängen och gärna en rödkålssallad.
Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.
Idag bjuder jag och Tomten på det bästa vi vet när det gäller julens fika.
Mjuk pepparkaka, gärna med grädde och lingon, ger mig många goda smakminnen från förr.
En ny favorit föddes förra julen, då Lennarts dotter Therese bjöd på saffransäpplen, så gott när man som jag inte äter vanliga lussekatter med gluten.
Hemma gjorde jag dem som tillbehör till stekt halloumi som en lite lättare middag, men du kan ju servera dem med vispad grädde eller kokosgrädde istället.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
3 dl nötmjöl eller mandelmjöl
50 g smör/kokosolja
½ dl grädde eller kokosgrädde
½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning
Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.
Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.
Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.
Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.
Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.
Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.
Servera gärna med vispad grädde/kokosgrädde, granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.
Saffransäpplen 2 port
20 mandlar
½ rött juläpple
25 g smör
1 tsk honung eller annan valfri sötning
½ pkt saffran
Lite flingsalt
4 skivor halloumi/eldost
Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.
Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.
Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.
Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.
Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor och kanske en mugg äppelglögg.
Tycker du om mina recept så kommer du säkert att gilla min kommande kokbok, Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.
Jag har jobbat med den hela sommaren och tagit alla bilder själv i den jämtländska naturen, här kan du förhandsbeställa den på Adlibris.
Här nedan ser du Tomten med en raw chokladkaka med lingontopping från kokboken och en bild på mig när jag är ute i skogen och jobbar med fotograferingen, den bilden är tagen av Fotograf Jan Andersson.
Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.
Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.
En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.
Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.
Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.
Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.
Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.
Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.
Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad
På Jamtli Julmarknad
Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.
Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.
Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.
Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.
Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.
Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.
Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.
Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.
Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.
Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…
För fler tips på mat till helgen, ta en titt på Påskens godaste rätter på mitt sätt, där hittar du hela 130 recept att välja bland som passar fint till påskens alla måltider.
I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj.
Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang.
Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor med saffran, lite muscovadosocker och rostade nötter, himmelskt gott till olika ostar från Wijnjas.
Det var en så underbart god dessert att den fick mina ögon att tåras…
Igår gjorde jag en variant av den här som fika när jag kom in efter en lång skogspromenad i det underbara vinterlandskap jag nu befinner mig i, hemma i Östersund.
Här en bild på utsikten från min balkong nu på Luciamorgonen, som du ser så har vi gott om snö här i Jämtland.