Lättlagad fiskgratäng med aioli

Festlig fiskgratäng

Som du kanske märkt härinne och i mina kokböcker så är jag väldigt förtjust i maten från länderna runt Medelhavet.

Idag bjuder jag på en smakrik och lättlagad fiskrätt till helgen, jag hittade på den häromåret på en resa till Kroatien.

Gratängen är enkel att förbereda för att sen ugnsbakas i bara en kvart innan middagen, vill du göra den till fler så är det enkelt att dubbla receptet.

Fiskgratäng med smaker från Medelhavet 2 port

2 fiskfiléer à 150 gram

100 g skivade skogschampinjoner eller blandsvamp

1 strimlad rödlök

2 msk smör

2 msk buljong

1 msk pressad citron

Salt och peppar efter smak

50 g fetaost

8 cocktailtomater

1 tsk oregano eller timjan

100 g färska räkor till garnering

Stek fisken i smör, det räcker med 1 minut per sida, krydda med salt och peppar.

Fräs svamp och lök i smör så de får fin färg, salta, peppra och häll på buljong och citronsaft.

Låt vätskan koka in nästan helt i svampen, det ger den riktigt god smak.

Lägg fisken i en ugnsform och fördela svampröran ovanpå.

Skär cocktailtomaterna i fyra delar och lägg dem runt fisken, smula över fetaost och oregano.

Gratinera på 200 grader i 15 minuter. Lägg på räkorna innan serveringen.

Servera till exempel med blomkålsmos, en grönsallad och en klick aioli är också gott till.

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept så hittar du mängder i mina kokböcker, läs mer och beställ gärna i länkarna nedan.

Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade, passa på att ge bort en eller ett par till Fars Dag eller som julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

3 recept från 3 av mina E-kokböcker

Nedladdningsbara kokböcker

Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.

Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen 🙂

Först ut bli fetaostmuffins med kidneybönor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.

Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.

Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkost eller på utflykter.

Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.

Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st

8 ägg

3 dl kokta kidneybönor

2 dl smetana

150 g smulad fetaost

2 dl strimlad purjolök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad timjan

1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.

Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.

Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.

Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.

Nästa recept kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Det sista receptet för dagen kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den tillsammans med Annika Dahlqvist och den innehåller även ett förord av Ann Fernholm om fettets betydelse i vår mat.

Den inbundna kokboken har varit väldigt populär och såldes slut häromveckan, så nu finns den bara som E-bok i länken ovan.

För dig som föredrar inbundna kokböcker så finns bönkokboken med här på Bokrean och Gröna, sköna tillbehör hittar du här hos Adlibris.

Festfisk ca 4-5 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg.

Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.

Garnera fisken med skalade räkor. Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

3 recept från 3 av mina E-kokböcker

Nedladdningsbara kokböcker

Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.

Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen 🙂

Först ut bli fetaostmuffins med kidneybönor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.

Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.

Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkost eller på utflykter.

Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.

Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st

8 ägg

3 dl kokta kidneybönor

2 dl smetana

150 g smulad fetaost

2 dl strimlad purjolök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad timjan

1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.

Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.

Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.

Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.

Nästa recept kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Det sista receptet för dagen kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den tillsammans med Annika Dahlqvist och den innehåller även ett förord av Ann Fernholm om fettets betydelse i vår mat.

Den inbundna kokboken har varit väldigt populär och såldes slut häromveckan, så nu finns den bara som E-bok i länken ovan.

För dig som föredrar inbundna kokböcker så finns bönkokboken med här på Bokrean och Gröna, sköna tillbehör hittar du här hos Adlibris.

Festfisk ca 4-5 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg.

Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.

Garnera fisken med skalade räkor. Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I dagens recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Receptet är enkelt att göra till flera eller för att ha till några matlådor.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Snabblagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Snabbt och enkelt

Den senaste veckan har jag delat flera lättlagade mattips, här kommer ett till.

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat.

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpafrön, citron och kallpressad olivolja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

På bilden nedan ser du lite smått och gott från Gröna, sköna tillbehör.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Fiskgratäng med täcke av chilisås och dill

Smakrik gratäng

Dagens mattips för att ge inspiration till god och näringsrik mat nu i Coronatider blir en riktigt god fiskgratäng.

Som du ser på bilden nedan så är den fotograferad på hösten, hemma på min balkong i Östersund.

Nu befinner jag och Lennart oss i hans lilla lägenhet i Stockholm och vet inte när det kan bli möjligt att åka hem till Jämtland igen.

Men det är som det är, bara att hoppas att det illvilliga viruset snart har dragit sig tillbaka dit där det kom ifrån, utan att så många fler ska behöva bli sjuka.

Vi lever ett väldigt lugnt liv nu med väldigt få sociala kontakter, men desto fler långa promenader och så blir det förstås en hel del god mat lagad i lägenhetens lilla pentry.

Vi har ingen frys, bara en liten kyl, men den är mer välfylld än nånsin med delikatesser.

Det finns ju så bra matbutiker med färskvaror runtom i kvarteren här på Kungsholmen, som du kunnat läsa om i tidigare inlägg.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Vill du lära dig hur du gör majonnäs på ghee och en äggfri variant på aquafaba/kikärtsspad, så finns recept i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en härlig sommardag förra året på Ås Trädgård, favoritbutiken för ekologiska grönsaker utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Här nedan en bild från gårdagens promenad vid Karlbergskanalen i det varma vårvädret.

Där finns ett stort och vacker körsbärsträd med bänkar under där man kan sitta och njuta av de underbara blommorna.

Passa på att vara ute så mycket som möjligt nu, det ska visst bli riktigt fint i hela landet.

Laxpudding på blomkål med skirat smör

Laxpudding LCHF

Restgratäng

Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet?

Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen.

Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.

Fler kolhydratsnåla recept hittar du i min nyutkomna kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Laxpudding med skirat smör 4 port

1 blomkålshuvud

3-400 g kallrökt eller gravad lax

6 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

100 g smör

Skär blomkålen i mindre bitar, koka den mjuk under lock i lite saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa grovt med potatisstöt tillsammans med 1 dl av grädden.

Mosa inte för mycket, det blir gott om det är lite bitar i moset.

Blanda ner ägg, grädde och kryddor.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten.

Täck med skivad lax och strö dillen över, bred resten av moset som ett täcke över.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast.

Smält under tiden smöret på svag värme, så innehållet av salt och mjölk sjunker mot botten.

Servera laxpuddingen med det skirade smöret och en grönsallad.

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Krämig fiskgratäng
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt.

Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes.

Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Så passa på att handla till Farsdag, julklapp eller födelsedagspresent till alla män i släkten, så slipper de få diabetes.

Recepten passar förstås även alla kvinnor, men kunskapsdelen är lite mer manligt skriven, vad gäller testosteron, potens, bukfetma m.m.

Krämig fiskgratäng 4 port

600 g kolja

150 g kräftstjärtar

3 dl riven, lagrad ost t.ex prästost

2 dl majonnäs

2 dl grädde

1 dl finhackad dill

2 msk osötad senap

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Sätt ugnen på 175˚. Häll upp kräftstjärtarna i durkslag.

Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i samma durkslag.

Ta upp koljafiléerna och torka torrt med hushållspapper.

Stek dem hastigt i brynt smör, bara en minut på var sida, krydda med salt och peppar.

Att bryna fisken först ger en god smak till gratängen och den blir inte lika vattnig som av rå fisk.

Lägg filéerna i en smord ugnsform och strö över kräftstjärtarna.

Blanda samman majonnäs och grädde i en bunke, rör ner senap och dill, smaka av med salt och peppar.

Häll smeten över fisken och strö den rivna osten över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Servera gratängen med kokt broccoli och en tomatsallad.

I den här gratängen kan du använda vilken sorts fiskfilé du vill och variera med musslor och räkor.

Gratängsåsen kan byta skepnad genom att byta ut dill och senap mot timjan och strimlad purjolök, basilika och ajvar eller persilja och tacokrydda.

Festlig fiskgratäng LCHF

Festfisk med räkor
Foto Mikael Eriksson

Kokboksfisk

Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.

Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.

Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,

Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.

Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.

Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.

Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.

Festfisk 4 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.

Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.

Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.

Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.

Snabb fiskgratäng

Lättlagad vardagslyx

Även en liten burk makrill kan bli en hel middag, serverad på det här viset blir det dessutom en riktig delikatess.

Vill du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på makrill i tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 har visat sig vara bra för minnet, så ät fet fisk ofta eller ta tillskott.

Fiskoljan är också bra för lederna, så har du problem med stelhet så lägg till det till kosten.

Makrillgratäng

1 burk makrill à 110 g

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad timjan

25 g smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med paprika, pumpakärnor, citron och olivolja.

Tycker du inte om makrill så klicka på bilden nedan som kommer du till en av mina mest populära fiskgratänger.