Tips på trerätters middag till Nyårsafton

En god avslutning

Så var det åter dags att att förbereda maten inför årets sista kväll, här kommer några tips på goda rätter från mitt kök.

Du kanske har rökt lax kvar i frysen sen jul, mitt lilla laxpaket blir en både god och vacker inledning på måltiden.

Hur man bäst steker en tournedos är ett av de absolut mest välbesökta inläggen här på bloggen, som firar sin 15-årsdag till sommaren.

Idag bjuder jag på en variant av bearnaisesås till köttet, en smakrik örtsmörsås.

När jag jobbade som restaurangkock på 80- och 90-talen så vispade jag otaliga bearnaiser och hollandaiser, de var väldigt populära bland gästerna.

Det var ett tungt och svettigt jobb som ofta gjordes på 30 äggulor. Dagens sås är mer lättfixad, gjord på bara 3 gulor.

Avslutningen blir en krämig chokladparfait, den och det mesta till de övriga rätterna kan du förbereda dagen innan, så får du en lugn kväll tillsammans med dina gäster.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till, ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är goda att äta kalla också, du kan servera dem så till bubblet vid tolvslaget om du tänkt dig något annat till förrätt.

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.

Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.

Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

Servera köttet med min örtsmörsås eller kryddsmör, stekta grönsaker, svamp och en sallad är gott till.

Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Ställ den i kylen så har du bas till många smörsåser.

Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.

Örtsmörsås

300 g smör

3 äggulor

1½ msk reduktion, se recept här ovanför

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad timjan

1 msk hackad persilja

½ tsk pressad citron

1 riven vitlöksklyfta

1 krm chiliflingor

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Så här gör du örtsmörsåsen:

Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 g 70-90% mörk choklad

2 äggulor

ev 1 msk valfri sötning

2 dl grädde

2 msk pressad apelsin

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.

Vispa äggulorna med eventuell sötning till ett tjockt skum. Rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och salt, blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten.

Frys i små formar. Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen. Då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna hastigt i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

Lägg upp på tallrikar och garnera med några klyftor apelsin, zest och vispad grädde.

Här hittar du 3 andra tips på rätter som passar fint till Nyårsmiddagen.

Vill du ta del av fler av mina recept så kan du läsa mer om mina kokböcker i det här inlägget.

Jag skålar in 2024 med ett glas kombucha, du hittar recept på havtornskombucha från Kall Natur Kompani i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bilden tog jag en vacker sommarmorgon vid Kallsjön, det är Åreskutan som syns i bakgrunden.

GOTT NYTT ÅR!

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Mina bästa tips till Nyårssupén

Gott Slut

Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.

Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.

Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.

Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.

Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.

På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.

Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.

Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.

Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.

Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.

Fisksoppa

Saffransdoftande fisksoppa för 4

ca 400 g skinn och benfri fiskfilé

2 tsk citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl fiskfond

4 stora champinjoner i tunna skivor

10 cm skivad purjolök

2 små morötter i stavar

1 röd spetspaprika i strimlor

25 g smör

1 g saffran

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Sesampanerad torskrygg 4 port

4 bitar torskrygg à ca 150 g

2 ägg

1 dl sesamfrön

2 msk svartkummin

1 msk psylliumhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

2 stånd fänkål

25 g smör

1-2 kuvert saffran

½ dl vitt vin eller citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad bladpersilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck  skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.

Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.

Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st

8 torkade aprikoser

2 dl blåbär

1½ dl mandelmjöl

100 g smält smör eller kokosolja

Att rulla i:

½ dl havtornspulver eller annat bärpulver

Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.

Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.

Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.

Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.

Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.

Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

GOTT NYTT ÅR

Kvällshimmel i Nyårstid
Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu??

kryddburken_nytt_år_resume_kuriosa_sammanfattning
Ja vad händer med Kryddburken nu??
Många bloggare släpper sina rötter och styr kosan vidare, slår sig samman med likasinnade, hittar nya vägar och en del lägger ner helt eller kanske byter schanger och innehåll totalt…

Jag kommer inte flytta min Kryddburk nånstans!
Jag kommer fortsätta skriva om recept, mat, livet på Öland och norrland i mitt hjärta. Jag kommer faktiskt inte att ändra på något – för jag älskar det jag gör här och nu! Självklart bjuds det på en del spännande inslag, tävlingar, gästbloggare och påhitt men inget som förändrar helheten och det jag byggt upp under alla år.

- Ja, då vet ni det! :-P  

Som vanligt bjuder jag på lite statistik såhär i början på nyåret och missa för guds skull inte alla trevliga/knasiga/roliga sökord lite längre ner!

Kryddburks-fakta :

  • Under 2012 publicerades 389 st inlägg (förra året 348 st)
  • 9 st tävlingar har hållits (8 st förra året)
  • 5-års jubileum har firats med massor av härliga samarbetspartner under året!
  • Årets mest trafikerade dag inföll den 4 april med 12154 sidviningar!!
    (Ni slog därmed förra årets rekord då den mest trafikerade
    dagen var just nyårsafton 2011 med 11427 sidvisningar.)
  • 3295 st följer Kryddburken på Bloglovin (förra året 2288 st)
  • 2518 st följer Kryddburken på Facebook (förra året 1869 st)
Årets 5-i-topp populäraste recept enligt er läsare :

  1. Fyllda lövbiffsrullader i god skysås
  2. Italiensk buffé & 50års kalas
  3. Pinocchiotårta
  4. Rödvinsmarinerad hjortstek – så tillagar du en stek utan att misslyckas
  5. Pulled pork

Årets 10-i-topp sökord : 

  1. Kryddburken
  2. Smörgåstårta
  3. Pepparkakshus
  4. Äppelkaka
  5. Pinocchiotårta
  6. Muurikka
  7. Pulled pork
  8. Köttfärssås
  9. Köttfärslimpa
  10. Budapestrulle

Årets knasigaste/roligaste sökord :
Trollerimat, gelésoppa, rökta frallor, makaroner och röding, kalle anka, tortellini med nån jävla sås, hårigt renskinn, snattar nyårsmat, hamburgare av lera, snöhelvete, lappskoj, köttfärssås med klimp, lycklig sås, supmat, hungrig som en varg, kladdig kladdkaka, morgonstånd,…

Ehh… Jaaa…. Så kan de gå när man hittar hit! :-P  
Jag kan ju faktiskt upplysa er som blir lätt förbryllade nu att nån gelésoppa med rökta frallor, supmat och morgonstånd skriver jag inte om här på Kryddburken MEN de som knappat in just dessa ord i sin sökmotor har ändå haft oturen (turen?) att hamna hos mig! ;-) Det tackar jag ödmjukast för!

Jag avslutar detta inlägg med det största och viktigaste för mig…

STORT TACK, KÄRLEK & KRAMAR TILL ER & ETT GOTT NYTT ÅR!
Ni hänger väl kvar ni också va? ;-)

Jag tackar er alla för ett fantastiskt år med stort 5-års firande av bloggen, tack till alla er läsare som skriver kommenterar, mailar, påpekar, önskar, undrar och allt därtill och för att just DU läser här! Det gör mig glad och tacksam och även om jag inte kan klona mig själv som jag vill många gånger och även om jag är sen att svara på frågor/mail etc så läser jag allt, överallt. Inte bara när jag sitter vid en dator och har tid att skriva tillbaka lika snabbt men jag läser allt! Glöm inte de…

Tack till alla fantastiska samarbetspartner som kommit i min väg,
framförallt MUURIKKA.

nyår_skumpa_skåla
Välkommen år 2013! :-P

The post Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu?? appeared first on Kryddburken.se.

Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.