

Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.
Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?
Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!
Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig!
Det här behöver du :
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt
200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar
1 förp färdigkavlad smördeg
GÖR SÅHÄR :
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.
Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.
Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.
Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)
Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.
Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.
Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu.
Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.
6 bitar
Laxpaj med sparris :
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
GÖR SÅHÄR :
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.
Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.
Slå över ägg och philadelphiaosten.
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.
Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.
Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör.
Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥
4 port
Helstekt fläskfilé :
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.
4-6 port
Örtagårdssås :
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.
4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra!
Upplagt på tallrik, här utan såsen…
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan!
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå.
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!
Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.
Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med.
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören…
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.
Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra!
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>
Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…
Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket??
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS.
Ja, ni fattar!
Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!
Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg!
Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den!
Gorgonzolasås :
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.
Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.
Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…
Å var ska jag få plats med all mat då??
Många fina presenter som väntade…
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…
Lasagne är något som både stora och små älskar!
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche.
Recept på Banoffee pie hittar du här >>
The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.
Söndag i sakta mak… Visst är det skönt att sätta sig på ett lunchhak och bara njuta av att bli lite uppassad en stund! Vi åkte efter en tur till sportaffär och badhus vidare till Sörens i Borgholm och avnjöt deras a la carte meny. Vansinnigt gott som vanligt. Jag har lovordat dom tidigare här på bloggen men det tål att upprepas för er som tänker ta en tripp till ön i sommar!
Mamma och jag valde fläsknoisiette B/W. Grymt god rödvinssås, mört fint kött, bearnaisesåsen, krämig & god men min kära mamma kunde inte låta bli att även beställa in en vitlökssås vid sidan om! Stora, friterade klyftpotatis med skal och en het bönsalsa med tzatziki till det. Mätta som små pingviner så orkade ingen av oss dessert förutom mamma då som beställde in kaffe och en glass med halloncoulis & mandelbiskvier. Återigen en god lunch på ett av stans bästa, lunchställen även en söndag! Fräscht ställe, fin service och bra musik i högtalarna…