Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Zucchinigratäng

En smarrig Zucchinigratäng som du slänger ihop på 30 min.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna i skivor.
2. Gör såsen som ska vara i gratängen. Blanda grädden eller matlagningsgrädden med Philadelphia ost och krydda efter smak, vill du ha den tjockare så bered den med lite majsena eller liknande.
3. Lägg sen grönsakerna i en ugnsfastform och på med ost o sen såsen. in i ugnen i 20-25 minuter
4. Tänk på att zucchinin ger ifrån sig vätska så se till så såsen är lagom tjock. så inte gratängen blir vattning.

Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

LCHF recept för Kycklinggryta med svamp och citron

En kryddig och god kycklinggryta för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Kycklinggryta med svamp och citron
Portioner: 4 st
Tid: 25 min

Ingredienser
1 stor purjolök
250 g skogschampinjoner
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
3 msk smör
2 dl vitt vin
1 kruka färsk persilja
3 dl vispgrädde
1 citron
valfria grönsaker

Gör så här
1. Skölj purjolöken och skär den i småbitar.
2. Skiva svampen och kycklingsbrösten.
3. Fräs kyckling, svamp och purjolöken i olivolja och smör. Tillsätt vitt vin, svamp, salt och peppar. Låt grytan puttra i ca 5 minuter.
4. Finhacka under tiden persiljan och lägg i grytan. Tillsätt även grädden och skivade champinjoner.
5. Rör om och låt grytan koka upp igen. Låt den sedan puttra på låg värme i ca 10 minuter.
6. Skär citronen mitt itur och pressa ner saften från ena halvan i grytan innan servering. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med lättkokta grönsaker.

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!