Chilihollandaise 2-3 port
3 äggulor
200 g smör
1 msk pressad citron
Havssalt och chiliflingor efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten. Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på svag-medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.
Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten. Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft.
Här har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.
