Svamppytt, syrliga tomater och räksallad till grillad korv

Grillkorv med extra allt

Idag får du några enkla men ack så goda tillbehör till kanske det vanligaste som svensken grillar på sommaren, nämligen korv.

Grillkorv kan vara riktigt bra mat att ta till när man inte har lust att lägga så mycket tid på matlagningen, då passar mina goda tillbehör extra bra.

Svamppytt med aubergine

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl finstrimlad skogssvamp

½ dl finstrimlad purjo av det vita

1 finhackad vitlöksklyfta

3 msk smör

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen några minuter så den får färg.

Blanda ner auberginetärningarna och löken, bryn dem lätt.

Krydda och låt steka i tio minuter på svag värme, rör då och då.

Syrliga tomater

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör

1 msk av min sockerfria chilisås/ketchup

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Dela tomaterna och hacka löken. Bryn smöret lätt, rör ner löken och låt den få lite färg.

Rör så ner tomaterna och låt fräsa med en liten stund. Smaksätt med chilisås, vinäger, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter, till en simmig konsistens. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Hemgjord räksallad till grillkorv

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan har grillkorven fått sällskap av varma mackor och grönkålschips, här hittar du ett riktigt bra recept på glutenfritt formbröd och tips på varma mackor.

Vill du hellre lägga annat på grillen än korv?

Då hittar du 80 recept på marinader, rub/glaze, somriga drycker, sallader, kryddsmör, såser, röror och många andra olika tillbehör till grillfesten i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Hemmagjord räksallad


Här kommer receptet jag lovade på räksalladen. Om man ska göra egen räksallad är det absolut godast med hemmagjord majonäs också så när man ändå håller på så är det lika bra att göra det från grunden. Här har jag också valt lite hetta i räksalladen med några droppar chilisås, den kan förstås uteslutat helt också om man vill.

4 port
Det här behöver du :
150 gram stora skalade räkor
1½ dl majonäs (se recept nedan)
(alt 1 dl majonäs + ½ dl creme fraiche/gräddfil)
1 dl ganska hårt vispad grädde
knappt 1 dl finhackad schalottenlök
1 tsk tomatpuré
½ tsk stark chilisås (D´Elidas)
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop din majonäs först av allt. Vispa grädden. Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt ½ dl och vispa.
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela. Finhacka schalottenlök och blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden. Tillsätt resten av ingredienserna. Justera styrkan med chilisåsen om du vill ha den riktigt het så öka på några droppar. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.