Nystart – Tre tips på enkla äggrätter

Nytt år med nyttigare mat

God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Äggsmör 2-4 port

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

100 g rökt lax

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.

Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Äggröra med tomater och basilika 1-2 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Hälsosamt kokbokstips

För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.

Om du vill ta del av gott om inspiration till god, näringsrik och hälsosam matlagning, ta gärna en titt på min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.

Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.

Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.

Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.

Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.

Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”

Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.

Fläskpannkaka med lingon
Falukorv med syrlig rödkål
Frasig ostomelett med räkor
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås
Majonnäs och chiliaioli
Kålpudding med lingonsky

Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

Njutbar lördagsmiddag

Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.

Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.

Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.

Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.

Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port

2 skivor fläskkarré à ca 150 g

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet

Picklad paprika

1 röd paprika

1 gul paprika

1 gul lök

½ dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

Vatten

Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.

Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.

Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.

Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.

Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.

Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.

Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.

Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.

På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.

Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.

Pepparsås 4-6 port

5 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl av min enkla buljong

eller ½ tärning ekologisk köttbuljong + 1 dl vatten

1 liten, gul lök

1 tsk Worcestershiresauce

ca ½ tsk vitpeppar

ca ½ tsk mellanmald svartpeppar

Lite cayennepeppar

Salt

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg.

Blanda ner alla pepparsorter och låt fräsa med en stund. Häll på vin, buljong och Worcester.

Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt. Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

De här recepten kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker. Länken går till Bokus, här finns den på Adlibris.

Det är spännande tider nu, intresset för böcker om bra mat vid diabetes växer, det märks tydligt även när det gäller vår kokbok.

Det har varit flera stora tidningsartiklar om lågkolhydratkostens positiva effekter på hälsan både i Sverige och internationellt senaste veckan.

Här en artikel om IBS hos Kostfonden och här en från engelska The Guardian om lågkolhydratkostens inverkan på diabetes.

Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.