Moccatryfflar
Moccatryfflar Foto Veronica Kindblad

En liten godbit till kaffet

Idag får du ett bonusinlägg, så glad att intresset för min blogg blivit så stort sen jag började skriva regelbundet härinne igen.

Naturligt god mat att njuta av, som varit bloggens signum ända sen starten för 15 år sen, är något som tilltalar fler och fler.

Bloggandet har även lett till åtta kokböcker, så glad att jag fått förtroendet att ge ut så många, en dröm jag haft ända sen jag jobbade som köksmästare på 80-talet.

Du kan läsa mer om mig, kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

Den största framgången har varit Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den blev utsedd till Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina 2019, en fantastiskt hedrande placering.

Sen några dagar är kokboken helt slutsåld och verkar inte komma att tryckas upp på nytt, men hoppas något förlag nappar så småningom.

Varmt tack till alla er som köpt den i de olika versionerna som kommit ut.

Här finns den fortfarande att ladda ned som E-bok för 95 kr, fint pris för dig som gillar att läsa dina recept digitalt.

Som tack till dig som besöker bloggen bjuder jag på krämiga tryfflar från bönkokboken, ett riktigt gott sätt att få i sig en dos prebiotika.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

15 år med glutenfri LCHF
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

God fortsättning på påskhelgen

Här kommer lite påskdagsläsning som jag hoppas kan inspirera, 31/3 är ett väldigt speciell datum i mitt liv.

Den här dagen för 15 år sen så gick jag på en föreläsning med kostförespråkaren/läkaren Annika Dahlqvist. Den förändrade mitt liv på många sätt.

Annika hade blivit fri från den värk som kom av att hon hade fibromyalgi. Det hon hade gjort var att ändra på maten hon la på sin tallrik.

Hon hade börjat med en kost med låg halt kolhydrater, lagom med protein och mer av naturligt fett, den kallades LCHF. I den här länken kan du läsa Annikas definition av LCHF.

Föreläsare på LCHF-campingen i Säffle, Annika Dahlqvist i röd tröja i mitten.

Jag var väldigt motiverad att lägga om kosten, mådde inte alls bra i kroppen efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Jag hade genomgått en steloperation några år tidigare och som en följd av den fått både fibromyalgi och en nervskada i höger ben som gjorde det svårt att gå. Det ledde till att jag också gått upp mycket i vikt.

Annika hade förutom att bli fri från sin värk även gått ner många kilon när hon började äta annorlunda mot det som ansågs normalt, typ Tallriksmodellen.

Jag tänkte att kan hon så kan jag och började att laga nya rätter dagen efter, en riktigt rolig utmaning för mig som kock.

Några månader senare började jag lägga ut recept här på min blogg, det gjorde det lättare för mig att fortsätta på den väg jag kände var rätt för mig.

Kosten gav mig inte bara en bättre hälsa, jag fick dessutom en ny hobby. Bloggandet ledde till att jag blev kokboksförfattare och även varit receptkonsult till flera restauranger.

Nu 15 år senare har jag skrivit åtta kokböcker, du kan läsa om dem i länken, den första skrev jag tillsammans med just Annika.

Den hette då LCHF för seniorer, den är slutsåld sen länge men numer finns den som E-kokbok med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Den vänstra bilden här nedanför är tagen när jag var på Rygginstitutet i Marbella där jag skulle träna upp mig efter min ryggskada, det var strax innan jag fyllde 40.

Följden av resan blev tyvärr den motsatta, jag skadades ännu mer av en ovarsam behandling av en sjukgymnast. Jag var sen tvungen att gå med stelkorsett och ständig värk i 14 månader innan jag till slut fick tid för en steloperation.

Den högra bilden är från min 62-årsdag i höstas.

Det har varit en fascinerande hälsoresa jag varit med om under de här åren, jag berättar om den i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Här finns även den som E-bok.

Kan jag så kan du 💞

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan

Bröd med smak av sommar

Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.

Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.

Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.

Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro 🙂

Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.

Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.

Östersund

Dagens recept kommer från min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.

Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.

Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.

Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.

Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.

Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.

Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.

Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:

”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning.
Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!

Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker.
Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.

En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”

Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.

Ditt stöd betyder mycket för mig ❤

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Tips
Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm
smörgås.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.

Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.

Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.

Bloggen 12 år firas med chokladdoppade kokoskakor

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Jubileumsdag

Idag fyller min blogg hela 12 år, tack kära läsare för att du följt med mig härinne under årens lopp.

Jag som inte kunde nästan nånting om datorer lärde mig grunderna i att blogga på en tretimmarskurs och sen har det bara rullat på.

Bloggandet har lett mig ut på många äventyr genom åren, bland annat så har den gjort att en gammal dröm gick i uppfyllelse, att få skriva en kokbok.

Dagen till ära bjuder jag på mina chokladdoppade kokoskakor som blev så goda att de även fick vara med i boken LCHF för seniorer, min första kokbok som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den blev väldigt populär och såldes slut men finns nu i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt, tillsammans med de flesta recepten från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Det blev alltså inte bara en kokbok, drömmen har sjufaldigats, du kan läsa om dem alla och beställa i länkarna nedanför receptet.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt

Nystart och recept på fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Dags för nytt liv i bloggandet

Idag dök det upp ett Facebookminne från en artikel i ÖstersundsPosten den 2 oktober 2010, som fick mig att bestämma mig för att väcka bloggen till lite mer liv igen.

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket tid som jag och många med mig lägger ner på att närvara på sociala medier, i mitt fall mest Facebook och en del på Instagram.

385751144_10224998143006201_3443064625457811146_n

De här funderingarna började med att jag fick en mailförfrågan förra veckan med erbjudande om ett reklamsamarbete här på bloggen, jag skulle få bra betalt för att publicera en matrelaterad artikel.

Men kruxet var att den skulle innehålla länkar till ett casinoföretag, så det blev förstås nej från mig…

Jag har hållit bloggen fri från den typen av samarbeten i 14 år, så jag hoppas att jag kan fortsätta med det och få in en liten inkomst via mina kokböcker istället. Du hittar länkar till dem längst ner i det här inlägget.
 
Jag blir förstås väldigt glad om något seriöst matföretag som jobbar med schyssta råvaror hör av sig, då kan jag gärna tänka mig ett samarbete.
 
Efter pandemin har jag inte haft några sådana roliga uppdrag, du kan läsa mer här om vad jag sysslade med innan den kom och vände upp och ner på mångas tillvaro.
 
Har du eller känner du någon som söker ett bra samarbete, så tveka inte att höra av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Men nu över till det viktigaste med bloggandet, idag bjuder jag på en smakrik grönsaksröra och örtsmör som passar fint nu när vi kan ta vara på allt överflöd från sommarens odlingar.

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré eller halloumi med sallad, citron och örtsmör.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Du får väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt (Just nu för reapriset 119 kr)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Bloggen 11 år och mitt första recept på äggröra

Första inläggen

Idag är det 11 år sen jag startade min blogg efter en tretimmarskurs i bloggkunskap på Umeå Universitet.

Det var den enda gång jag studerat på ett universitet, men kunskapen jag lärde mig på den teknikfestival jag deltog i fastnade faktiskt riktigt bra.

Jag kunde då väldigt lite om datorer, har inte lärt mig så mycket mer nu heller, annat än bloggandet.

Men det har ju fungerat rätt bra ändå, häromdagen passerade bloggen 7,5 miljoner visningar.

Här följer de två första inläggen som jag publicerade den 11 juni 2009, samma dag som jag hade gått bloggkursen.

Ekologiska ägg från Kreta

Ekologiska ägg från Kreta

VILKET KOM FÖRST, HÖNAN ELLER ÄGGET?
Det här är mitt första försök att blogga.

Vilken möjlighet att få ut mina recept till en stor publik!

Välkommen till min blogg!

Äggröra

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Vaktelägg

Som du ser var det väldigt enkla recept som jag började med för att kunna inspirera till lättlagad och näringsrik matlagning.

Jag fick fin draghjälp i början, skickade länken till Diet Doctor och Annika Dahlqvist som skrev om min nya LCHF-blogg.

Att jag började skriva bloggen om min dagliga mat har även lett till att jag fått skriva hela 6 kokböcker.

Annika blev även medförfattare till min första kokbok LCHF för seniorer som kom 2011, den finns nu med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här hittar du alla mina böcker på svenska, i marginalen hittar du även länkar till de 3 på engelska, 1 på norska och en på finska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Jag i maj 2009

Min första selfie togs också 2009, hade fått låna en digitalkamera

Här ovan några bilder från Agia Marina på Kreta strax innan jag startade bloggen.

Då var jag fortfarande rätt så handikappad efter min steloperation, gick med fotskena och hade problem av fibromyalgin.

Vill du veta mer om hur jag lyckats bli så pigg och frisk som jag är idag, så finns hela berättelsen om min hälsoresa i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Selfie tagen i Makrigialos på Kreta hösten 2019

Jag i maj 2020 Foto Claudio Britos

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus

Bloggen fyller 10 år och mina bästa tips på äggröra

Jag vid Storsjön häromveckan

10-årsjubileum

Idag är det precis 10 år sen jag startade den här bloggen efter en 3-timmars bloggkurs.

Innan dess hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Men vilket otroligt decennium det varit, så glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat.

Både den här vägen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina kokböcker.

Här hittar du mina bästa grilltips, det är ett nytryck av tidigare slutsålda Grillmat LCHF som kom ut för precis 1 år sen.

Har du nyss hittat hit så kan du läsa mer om mig och min hälsoresa här.

Snart är bloggen uppe i 7 miljoner visningar, så intresset för min typ av naturligt god mat att njuta av har verkligen varit stor de här åren.

Tack för att du följt mig på resan och ett ännu större tack till dig som köpt mina kokböcker och på det viset bidrar till mitt bloggande, så jag inte behöver ha så mycket reklam härinne ❤

Här ser du mitt första recept från 11 juni 2009 🙂

Ekologiska ägg från Kreta

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Ja, så enkelt var det då för 10 år sen, jag har försökt fortsätta på den enkla vägen, så att alla ska kunna laga mina recept, oavsett förkunskaper i köket.

Här får du en äggröra till, med lite mer smak.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/04/nov-11-19-005-1.jpg?w=300&h=225

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1-2 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smälthälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.

Bilden här nedan är från Nationaldagen, äggröra något som jag väldigt ofta njuter av, enklare och godare matlagning får man leta efter.

Vill du träffa mig och kanske köpa en kokbok så finns jag på Ecocaféet i Östersund lördag den 15 juni mellan 11-16.

Då bjuder jag på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Är du i närheten så hoppas jag vi ses.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Grillad fläskkarré med tillbehör

Njutningsfylld semester

Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.

Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.

Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.

Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.

Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.

Syster, jag och Loke njuter av en varm och myggfri kväll i Fuluälven

Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.

På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.

Wonderbag som vinkylare

Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.

Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.

Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.

Grilltillbehör på mitt sätt

Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.

Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.

Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.

Edamamesalsa och avokadosallad

Edamamebönor, mango, chili och koriander

Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.

Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.

Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.

Loke svalkar tassarna i Fuluälven

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grillning på gång vid Fuluälven

Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.

Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.

Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.

Städjan

Loke på Nipfjället

Nipfjället

Vilopaus med Öländska bönchips, torkat renkött, avokado, paprika och parmesan

Utflyktsmellanmål

Jag vid Njupeskär med syster Monica, systerdotter Martina och Loke