Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze Foto Mikael Eriksson
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I boken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till just ett friskare liv.
Nu i april var det 15 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.
Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.
Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.
Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Jag i matfototagen
Foto Jan Andersson
Jag fick också det stora förtroendet att ta alla bilderna själv till Gröna, sköna tillbehör.
Ett mycket roligt jobb där jag tog med rätterna till de vackraste platser jag hittade i Jämtland, jag höll på från slutet av maj ända till en bit in i september innan jag var klar med all matfotografering.
Salladen i minivattenmelonen tog jag med till en av mina favoritplatser på Bynäset, Frösön, där är jag även på bilden här ovan.
Kokboken har fått mycket beröm just för bilderna, vilket känns väldigt hedrande, jag är ju inte fotograf utan kock i grunden.
Boken kanske kan bli en fin present att ta med på vårens och sommarens fester och middagar, istället för den obligatoriska blombuketten eller vinflaskan.
Det är en trött och sliten matbloggar-Linda bakom skärmen idag!
Jag är verkligen dödens trött, sliten mentalt och varit engagerad i jobbet hela veckan så inte ens nattsömnen har stämt rätt. Ibland händer de saker som ställer allt på kant och man kämpar, biter ihop, är saklig och korrekt, informerar och håller fasaden uppe fast man själv mår skit. Samtidigt som livet här hemma har sin gilla gång och jag vill hinna med att vara både fru och mamma och ta hand om familjen. Alltihop i ett enda virr-varv dag efter dag… Det dåliga samvetet är på topp!!
Nu först har pusslet fallit på plats… Andas ut lite och kom igen!
Det är också först DÅ jag kopplar av och släpper på allt och blir så jordens trött… Nu är jag hemma, ledig med familjen och huvudet snurrar och tankarna flyger som såpbubblor omkring mig men jag försöker koppla av och leva här och NU. Jag vill prestera och vara duktig 24 timmar om dygnet men det går inte, det är mitt stora handikapp att vilja så mycket och tänka hit o dit och kan inte släppa och jag bara funderar och grubblar.
Ändå sitter jag här nu fast jag orkar egentligen inte, men det är en sorts avkoppling det också. Jag har saknat er, mina recept, stunderna med kryddburken och hur slut mentalt jag ändå är nu är det skönt att skriva av sig och både plita ner mina tankar och recept!
Idag vill jag verkligen pusha för det enkla men ack så goda alternativ istället för korvbröd!
Fräscha, nyskördade sommarprimörer med betor, morötter och vaxbönor. Skippa korvbrödet nästa gång korven ligger på grillen! Koka upp två kastruller ned saltat vatten och låt rödbetor, morötter och vaxbönor bli det enkla tillbehöret istället!
Nu ska jag, Nicke och barnen cykla till badet, sen ska det blir skönt med en god natts sömn utan orosmoln, tro mig…
Ja, just de… Nicke skulle grilla lax till kvällsmiddag så jag hoppas jag håller mig vaken till dess…
Det här behöver du :
Grillad korv
1 knippe färska rödbetor
1 knippe små morötter
1 rejäl näve vaxbönor
1 rejäl näven sockerärtor
Flingsalt
Smör
GÖR SÅHÄR :
Koka upp två kastruller med rikligt saltat vatten. Koka rödbetorna i den ena (dom färgar av sig på andra grönsaker och rotfrukter om det blandas i samma kastrull).
Koka hela små morötter i den andra och lägg i vaxbönor och sockerärtor precis på slutet, dom behöver bara 1 minut. Häll upp allt på ett fat. Klicka över smör och flingsalt och vänd runt. Servera istället för korvbröd till goda grillade korvar.
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*
Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.
Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?….
Rödbetorna :
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.
Isterband :
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.
Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration!
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat!
Det här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan
GÖR SÅHÄR :
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.